Fırında köfte-patates
Allah'ın izniyle tariflere geçebildim arkadaşlar.İnşallah ramazan ayı içerisinde siz de bu tariflerden faydalanırsınız.İşte bu tarif de yine benim sıkça pişirdiğim ve ramazanda misafirlerime de yaptığım bir yemektir.Hem de çok severiz.Hemen yapım aşamalarıyla beraber tarifini vereyim.
Köfte için malzemeler:
700 gr kıyma(dana-koyun karışık olursa daha da güzel olur ve orta yağlı olacak)
2-3 dilim bayat ekmek içi
1 adet yumurta sarısı
1 adet büyük boy soğan
2-3 diş sarımsak
yeteri kadar tuz,karabiber,toz kırmızı biber,kimyon
Diğer malzemeler:
5-6 adet orta boy patates
2-3 adet domates
2-3 adet küçük boy soğan
tere yağı parçaları
üzerinin sosu için:1 kaşık domates,bir kaşık biber salçası ve su
YAPILIŞI:
- Öncelikle köfte için gerekli olan malzemeyi karıştırıp yoğuralım ve biraz dinlenmeye bırakalım.
- Yukarıda 1. resimde gördüğünüz gibi pişireceğiniz fırın kabına bir dilim yuvarlak kesilmiş patates bir adet yuvarlanmış köfte olacak şekilde diziyoruz.
- Bu şekilde doldurduğumuz tepsimizin tam orta kısmına gelince küçük soğanları elma dilimi şeklinde kesip tam ortaya yerleştiriyoruz.
- Üzerine dilimlenmiş domatesleri diziyoruz.
- Domates salçası ve biber salçasını sulandırıp bu sosu üzerine döküyoruz.
- Son olarak üzerine tere yağı parçaları koyup isteğe göre biraz pulbiber serpiyoruz.
- 200 dercelik önceden ısıttığımız fırına veriyoruz.Yaklaşık 30-40 dk yeterli olacaktır
Afiyetler olsun....
Dana Kaburgalı Nohut Yemeği
Nohut yemeğini sevmiyenimiz yoktur herhalde.Biz de çok sevmemize rağmen sık sık yapmadığım da bir gerçek.Geçenler de aklıma geldi ve epeydir yapmadığı farkettim.Hemen ıslayıverdim nohutu.Harika bir yemek bence.Lezzetine bayılıyoruz biz.Eğer sizde epeydir yapmadıysanız,haydi mutfağa o zaman.Bende tarife geçeyim hemen:
MALZEMELER:
2 su bardağı nohut
500 gr Dana kaburga
1 tane orta boy soğan
2-3 diş sarımsak
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
sıvı yağ ve tuz
YAPILIŞI:
- Hanımlar ben genelde nohut,fasulye gibi yemekleri düdüklüde pişiririm.Kendi yaptığım gibi size de zamanlı anlatım yapacağım.
- Dana kaburgasını öncesinden 15 dk kadar çok az suyla düdüklüde haşlayıp,haşlanan kabugayı bir kenara alalım
- Daha sonra düdüklüye biraz sıvı yağ koyup küp küp doğradığımız soğan ve sarımsağı pembeleşinceye kadar kavuralım.
- Üzerine salçaları ekleyip salçanın çiğ kokusu çıkana kadar kavuralım
- Dana kaburgayı ekleyip en az 5 dk kadar çevirerek pişirelim.
- Akşamdan ıslayıp, arada bir de sarı suyunu döküp, tekrardan su koyup, beklettiğimiz ve artık şişmiş olan,sabırsızlıkla pişmeyi bekleyen nohutu da süzdürüp,ekleyerek 5 dk kadar hepsini beraber çevirelim:)uzun mu oldu ne...
- Üzerini biraz geçecek kadar su ekleyip tuzunu da ilave edip orta ateşte 30 dk kadar pişmeye bırakıyoruz.
- İşte nefis ve mis gibi kokan nohut yemeğimiz hazır.Afiyet olsun.
Taze Patatesli Kaburga yemeği
Enfes bir yemek tarifi daha geliyor.Şu sıralar taze patatesler çıkmışken yapılabilecek en güzel yemekleri yapın bence.İşte bu tarif de benim mutfağımda sıkça pişen lezzetli bir et yemeğidir.Hanımlar, sadece malzemeleri yazıyorum,oran yok.Ben elimdeki ve mutfağımdaki malzemelere göre yaptım.Zaten görüntüsünden aşağı yukarı miktarını anlayabilirsiniz.Tarifini hemen aktarıyorum:
MALZEMELER:
Dana kaburga
taze patates(küçük boy)
soğan,sarımsak
domates
tuz ve baharatlar
YAPILIŞI:
- Kaburgayı öncesinden düdüklüde az su ile haşlıyoruz.
- Fırın kabımızın altına halka halka doğradığımız soğan ve sarımsakları yerleştiriyoruz.
- Üstüne tuz ve baharatlarla harmanladığımız patatesleri koyup,etleri yerleştiriyoruz.
- Etin suyundan da üzerine ilave ediyoruz
- Domates dilimleri de koyup fırına veriyoruz.
- Önceden ısıttığımız 200 dercelik fırında patatesler pişinceye dek tutuyoruz.
Şipşak pirzola
Herhalde kısa zamanda yapılabilecek en güzel et yemeklerinden biridir.O sebeple başlığına şipşak pirzola yazmayı uygun gördüm.
Şimdi gelelim malzemelere:
kuzu pirzola,tuz,kara biber,pul biber ve kekik
Yapılışı:İyice kızdırdığımız tavaya güzelce baharatladığımız pirzolaları dizip suyunu bıraktırmadan pişirelim.Ben ekstra tavaya yağ koymuyorum.Etin kendi yağı yeterli oluyor.Tavadan almaya yakın üzerine tekrardan kekik serperseniz çok daha güzel oluyor.
Soğan kebabı
Gaziantep yöresine ait olan soğan kebabını denememiş olanlar muhakkak denemeliler.Size garanti veririm ki yok böyle bir şey diyeceğiniz bir lezzet.Son derece pratik bir tarif.İçerisinde sizi yoracak veya uğraştıracak hiç bir malzeme yok.Hayatımda yaptığım en kolay ama en lezzetli yemeklerden biriydi.Etin doğal lezzeti soğanla birleşince ortaya inanılmaz bir lezzet çıkıyor.Fırında pişerken de etrafa yayılan o harika kokuları size buradan nasıl anlatırım bilemiyorum.En iyisi mi siz bu tarifi deneyin.O zaman bana hak vereceksiniz. Şimdi size nasıl yaptığımı kısaca anlatayım.Neden mi kısaca diyorum,çünkü içerisinde size uzun zuzun anlatacağım kadar malzeme yok da onun için.Neler mi var?
Koyun ya da kuzu kıyma,orta boy soğan,tuz karabiber ve nar ekşisi
Eveet malzemeleri saydıktan sonra şimdi nasıl yaptığımdan bahsedeyim.Resimlerden de anlaşılacağı üzere ben eşimin ve benim yiyeceğim kadar yapmıştım.10 tane soğan kullandım.Eşime 1 kg koyun kıyması aldırmıştım.Ne kadarını kullandım şu an hatırlamıyorum.Siz de yaparsanız eğer aldığınız kıyma miktarı ne kadar soğanı doldurursa o kadar yaparsınız.Yani onu kaç kişi yerseniz ona göre belirleyebilirsiniz.
- Kıymayı damak zevkinize göre yeteri kadar tuz ve karabiber katarak biraz yoğurun
- Soğanları tepelerinden biraz keserek kabuklarını soymadan ikiye kesin ama tam olarak ikiye ayırmayın.Yalnızca kıymayı içine yerleştirecek şekilde kesik atmanız yeterli olacaktır.
- Kıymayı soğanların içine doldurup fırın tepsinize yerleştirin
- 200 dercede önceden ısıttığınız fırına verin.
- Fırından almaya yakın üzerine nar ekşisini gezdirip tekrar fırına verin.Nar gibi kızarınca fırından çıkarın.
İşte hepsi bu kadar.Deneyecek olanlara şimdiden kolay gelsin ve afiyet olsun.Sevgiyle kalın.
Tavada İzmir
köfte
Yaz aylarında sıklıkla fırın usulü yaparım.Kış aylarında ise tava tercihimdir.Bir nedeni var mı diye sorarsanız Yazın içine tazecik koyduğum o sebzelerle bir başka güzel olur İzmir köfte.Yaz gelince fırın usulünü de yapıp yayınlayacağım inşallah.
Bu yemeği de yine annemden öğrenmiştim.İzmir doğumlu biri olarak bu yemeği bilmemek değil öğrenmemek ayıp olurdu diimi ama:) Şimdi bu pratik yemeğin tarifine geçeyim.
MALZEMELER:
4 adet orta boy patates
500 gr kıyma
1 adet soğan,2 diş sarımsak
1 adet yumurta
biraz bayat ekmek içi ya da galeta unu
tuz,karabiber,pulbiber,kimyon,toz kırmızı biber
1 yemek kaşığı domates salçası
yarım yemek kaşığı biber salçası
1-2 adet rendelenmiş domates(ben yazdan hazırladığım konserve domates sosunu kullandım)
sıvı yağ
YAPILIŞI: Öncelikle köftemizi hazırlayalım ve biraz dinlenmeye bırakalım.patatesleri elma dilimi gibi kesip kızartalım.Ardından köfteye de şeklini verip kızartalım.Yemeği pişireceğimiz tavaya biraz sıvı yağ ekleyip salçaları ilave edelim.Salçayı biraz kavurduktan sonra domatesi de ilave ederek biraz da böyle pişmesini sağlayalım.Üzerine biraz su alarak sosumuzu 3-5 dk arası kaynatalım.Resim de de gördüğünüz gibi üzerine kızarttığımız patates ve köfteleri dizip pişmeye bırakalım.Zaten tüm malzemelerimiz piştiği için uzun süreli pişirmenize gerek yok.5-10 dk arası yeterli olur.
Püreli Çanak Köfte,Hasan Paşa Köfte
MALZEMELER:
yarım kg orta yağlı kıyma
1 tane orta boy soğan(rendelenmiş)
1 yumurta
6-7 yemek kaşığı galeta unu
tuz, karabiber,kimyon
Püre malzemesi: 3 adet patates,1
yemek kaşığı tereyağı,yarım su bardağı süt,tuz
Üzeri için: kaşar peyniri ve
ben renk vermesi ve sunum için küçük küpler halinde doğradığım kırmızı
biberlerden koydum.
Sosu için: 2 adet rendelenmiş
domates,1 yemek kaşığı domates salçası,yarım bardak su,2 diş sarımsak
YAPILIŞI: Köfte
malzemelerinin tamamını bir kaba alıp iyice yoğurun ve vaktiniz varsa 1 saat
kadar dinlenmeye bırakın.Bu sırada siz patatesleri haşlayın ve püreyi hazırlayın.Haşlanan
patatesleri ezecek yardımıyla biraz ezin ve tereyağı,süt ve tuzunu da katıp blendırdan geçirin.Ya
da ezecekle de iyice ezerek püre haline getirebilirsiniz.Ayrıca bir kaseye
kaşar peynirini de rendeleyin.Köftelere elinizle çanak şekli verip tepsiye
dizin.İçlerini hazırlamış olduğunuz püreyle doldurun ve üzerine rendelenmiş
kaşar peynirlerini koyun.Ayrı bir tavada sosunu hazırlayalım.Tavaya biraz sıvı
yağ koyup rendelenmiş domates ve salçayı ekleyip pişirelim.Yarım bardak suyu
,tuzunu ve sarımsağı de ekleyip bir taşım kaynatıp kapatalım.Tepsinin altına
dökelim,Üzerindeki kaşarlar kızarana kadar pişirelim.
Benim özellikle ramazanda misafirlerim için hazırladığım
yemeklerden biridir.Size de şiddetle tavsiye ederim
EVDE DÖNER YAPIMI
Tamamen doğal, lavaşına kadar evde yapılmış bir döner.Lavaşı merak edenler HAMUR İŞLERİ bölümüne bakabilirler.Lezzetini size nasıl anlatsam acaba diye düşünüyorum.Yemek yapamadığım anların en önemli kurtarıcısı diyebilirim.Bütün malzemeler hali hazırda dondurucumda bulununca bana da pişirmesi kalıyor.Çok kolay ve pratik.Emin olun sizinde yemek yapamadığınız anların ya da canınızın yemek yapmak istemediği zamanların en lezzetli kurtarıcısı olacakYapımını size aşamalarıyla anlatacağım.Numaralandırdığım karelere dikkatlice bakmanızı tavsiye ederim.
1. resimde görünen parça eti ben dönerlik olarak ayırmıştım.Etin bu şekilde döner olabilecek taraflarını ayırmak işinizi her zaman kolaylaştırır.Ben bu şekilde yapıyorum ve elime yapmak istediğim zamanlarda hemen hazır olarak gelmiş oluyor.Etin 5-10 dk kadar çözülmesini bekledikten sonra keskin bir bıçak yardımıyla ince ince yaprak dilimleri kesin.Zaten ne kadar ince olduğunu resimde de gösterdim.
2. resimde nasıl marine olması gerektiğini anlatacağım.Yaprak yaprak doğradığınız etleri bir kaba alın.Üzerine tuz,karabiber,kekik,kırmızı toz biber ve biraz da sıvı yağ gezdirin.
3. resimde harmanladığım etleri üzerini kapatıp bir kaç saat marine olması için beklettim.
4. resimde marine olmuş etleri önceden ısıttığımız tavada harlı ateşte sürekli çevirerek pişiriyoruz
5. resimde artık piştiler veee
6. resimde de döneriniz artık hazır.Afiyetler olsun efendim,sevgilerimle..
NOT: Etinizi pişirirken ocağınızı kısmayın.Et suyunu dışına verir ve lezzetini kaybeder.
Ev Usulü Fırında Dana Kaburga
İşte hem pratik,hem de kendi tatlarıyla lezzetlenmiş ekmeğinizi suyuna batırmaktan kendinizi alamayacağınız bir lezzet daha.
MALZEMELER:
4-5 adet orta boy patates
1 adet domates
1 adet orta boy soğan
tuz,karabiber,kırmızı toz biber
dana kaburga
YAPILIŞI: Kaburgaları öncelikle üzerine biraz su koyup düdüklüde haşlayalım.Daha sonra elma dilimi şeklinde doğradığımız patatesleri,piyazlık doğradığımız soğanları,tuzunu ve baharatlarını da atıp hepsini şöyle bir harmanlayıp bor cama ya da pişireceğiniz fırın tepsisine koyalım.Haşlanmış olan kaburgaları da üstlerine yerleştirelim.Resimde gördüğünüz gibi haşlama suyunu da üzerine gezdirin,domates dilimlerini koyun.Önceden 200 derecede ısıtılmış fırında 15-20 dk patatesler pişip, etler kızarana kadar tutmanız yeterli olacaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder