Kışlık hazırlıklar ve Reçeller

Şeftali Reçeli

Kışlık hazırlıklarıma şeftali reçeliyle devam ediyorum arkadaşlar.Denememiş olanlara,yememiş ya da yapmamış olanlara şiddetle yapmalarını önereceğim nefis bir reçel.Kahvaltıda labne peynirin üstüne sürüp yemesi de ayrı bir keyif tabii :) Yapması da bir o kadar kolay.Sadece püf noktası var.O püf noktaya dikkat ettikten sonra ortaya harika bir reçel çıkarabilirsiniz.İşte tarif,haydi buyrun:
MALZEMELER:
1 kg şeftali
3 su bardağı şeker
2,5 su bardağı su
1 çay kaşığı limon tuzu

YAPILIŞI:
  • Öncelikle şurubunu hazırlıyoruz.
  • Reçelimizi yapacağımız tencereye şekeri ve suyu koyup ocağa alalım.Şurubumuz tatlı şerbeti kıvamına gelinceye kadar kaynatıyoruz.
  • Püf nokta:İşte esas püf nokta burası,yani  şekere yatırma yöntemini burada uygulamıyoruz.Çünkü şeftalilerin tane tane kalması için bu yöntemi uygulamamız şart.Şekere yatırma yöntemiyle şeftaliler tamamen dağılır.
  • Şurubumuz olurken biz de o arada şeftalilerin kabuklarını soyup küpler halinde doğruyoruz.
  • Tatlı şerbeti kıvamına gelen şuruba şeftalileri atıyoruz.
  • Arada bir karıştırıyoruz ve üzerine biriken köpükleri alıyoruz.
  • Şeftali kendi bıraktığı suyu çekene kadar pişirmeye devam ediyoruz.
  • Şeftaliler şeffaf bir görünüme kavuşmuşsa reçelimiz olmuş demektir.
  • Ocaktan indirmeden bir kaç dakika önce limon tuzunu da ekleyin ve bir iki taşım daha kaynatıp altını kapatın.
  • Soğuduktan sonra kavonoza koyup buz dolabında muhafaza edin.



Kayısı Marmelatı

Merhabalar sevgili arkadaşlar
Kışlık hazırlıklara biraz da reçellerle devam edeyim dedim.Kayısı marmelatı yaptım.Hem de çok pratik bir yöntemle.Öyle kevgirden geçirmekle filan uğraşmayın derim.Hafif ekşili ,mayhoş tadıyla nefis oldu.Hadi o zaman buyrun tarife:

MALZEMELER:
1 kg kayısı(yumuşak olmalı)
2,5 su bardağı şeker
1 çay kaşığı kadar limon tuzu

YAPILIŞI:
  • Öncelikle kayısıları güzelce yıkayalım ve çekirdeklerini çıkarıp bir süzgece alalım.
  • Suyu süzülen kayısıları derin bir tencereye alalım ve kısık ateşte sulanarak pişmesini sağlayalım.Tıpkı kayısı pestilinin yapım aşaması gibi olacak.Buradan bakabilirsiniz.
  • Sulanarak pişen kayısıları el blendırından geçirip tekrar ocağa alalım.
  • Üzerine şekerini ilave edip karıştıralım va  kaynamaya bırakalım.Arada sırada karıştırmaya devam edelim.Kaynamaya başlayınca en fazla 15 dk kaynatalım.
  • Ocaktan alamaya yakın limon tuzunu ilave edelim.Bir iki taşım daha kaynatıp ocaktan alalım.Soğuyunca kavonozlara koyup dolaba kaldıralım.
  • İsterseniz konserve yöntemiyle yapıp daha sonra yemek üzere kaldırabilirsiniz.
  • Bunun için yapmanız gereken sıcakken kavonozlara koyup ters çevirmeniz yeterli olacaktır.Detaylı anlatıma,menemen yapımından bakabilirsiniz.Aynı yöntemle tüm konservelerinizi yapabilirsiniz.Ayrıca konserve yapımında püf noktaları merak edenler buradan bakabilirler.  
  • Bu ölçüler üzerinden miktarı çoğaltarak yapabilirsiniz.İsterseniz şekerini daha da artırabilirsiniz.Ama bence marmelat hafif mayhoş olmalı.Yine de tercih sizin tabii.
Afiyet olsun....


şlık konserve menemen yapımı
Kışlık hazırlıklara menemen yapımıyla devam ediyorum arkadaşlar.Menemen yapımında yine sivri domates kullandım.Daha önce de belirtmiştim,çok fazla sulanmasını istemiyorsanız mutlaka sivri domates kullanmalısınız.Domatesin kabuklarını menemen yaparken muhakkak soyuyorum.Uğraşmak istemeyenler kabuk soyma işini daha pratik bir şekilde yapabilirler.Şöyle ki: 

Pratik Domates Soyma Yöntemi: Domateslerin uç kısımlarına bıçakla artı işareti şeklinde derin olmayan kesikler atıyoruz.Üzerine kaynattığımız sıcak suyu döküp 5-10 dk kadar bekliyoruz.Çizik attığınız yerlerden domatesin kolaylıkla soyulduğunu göreceksiniz. 
MALZEMELER: 
10 kg sivri domates
1,5 kg sivri biber
kaya tuzu,sıvı yağ

Menemen Konservesi ve Yapım Aşamaları:
  • Öncelikle domatesin kabuklarını soyup,küp küp doğrayın.Belki doğramak biraz uğraştırsa da lezzet konusunda fark yarattığı kesin.Kesinlikle blendırdan ya da rondodan geçirmeyin,hem lezzeti kaybolur hem de çok sulanır.
  • Biberlerinizi de orta büyüklükde doğrayıp genişce bir tencerede biraz sıvı yağla beraber soteleyin.Üzerine domatesleride ekleyip arada karıştırarak pişmeye bırakın.
  • Sıcakken kavonozlara doldurup ters çevirin.
Püf noktalar:
Burada sizlere vereceğim püf noktalar var.Kavonozlarınızın sağlam tutması için kapaklarınızı kontrol etmelisiniz.Sıcakken kapatıp ters çevirdikten sonra kavonozun kapağı şişme yaptıysa açıp tekrar kapatın.Bu işlemi menemen ya da soslar hala sıcakken bir kaç defa yapabilirsiniz.Yani kontrol ederek yapın ki şişme olmasın.Sonrasında tekrar kaynatmak zorunda kalmazsınız.Bu aşamalardan sonra kavonozlar 4-5 saat kadar ters durabilir.İstreseniz 1 gün boyunca bile böyle bekletebilirsiniz.Daha sonra kavonozları düz çevirip kaldırabilirsiniz.Eğer hala bazı kavonozların kapaklarınada şişme varsa o kapakları mutlaka yenisiyle değiştirip menemeni ya da sosu tekrar kaynatıp yeni kapakla kapatmanız gerekir.
İşte bu kadar arkadaşlar.Konservelerim resimlerde gördüklerinizden daha fazla ama ben hepsini koymayayım dedim.Görüntü kalabalığı olmasın :) Rabbim inşallah afiyetle yemeyi nasip eder.Kışlık hazırlık yapmanın keyfi ayrıdır.Herkese yaptığı işler de kolaylıklar dilerim.
sevgi ve selamlarımla.





Domates Sos Yapımı

Konserve Domates Sos ve Yapım Aşamaları: Kışlık hazırlıklara son sürat devam ediyorum.Konserve domates sosları hazırladım.Herkesin kolaylıkla yapabileceği ve bir o kadar pratik bir yöntemle sizlere anlatacağım.
Kendinize yetecek kadar istediğiniz miktarda yapabilirsiniz.5 kg-10 kg artık o size kalmış.Size tavsiyem bu tarz soslar yaparken ya da menemen hazırlarken kullanacağınız domates türü sivri domates olsun.Diğer domatesler çok sulandığı için iyi olmuyor.Şimdi sıra nasıl yaptığıma gelelim: 
1.Aşama: Domatesleri kabuklarını soymadan dörde beşe bölüp tencerelere alalım.Altını kısalım ve kendi haline sulanarak pişmesini bekleyelim.arada bir karıştıralım. 
2.Aşama: Domatesler resimde gördüğünüz gibi sulanarak pişti.Bir kaç taşım kaynatıp altını kapatalım. 
3.Aşama: Altını kapattıktan sonra hemen blendırdan geçirelim.İsterseniz bu esnada biraz kaya tuzu atabilirsiniz.Sıcak sıcak kavonozlara doldurup kapağını kapatıp ters çevirin ve bu şekilde en az 4-5 saat bekletin.Bu işlem kavonozun kapağının tutması için gereklidir.
İşte bu kadar basit ve pratik bir yöntem.
Domates sosunu nelerde kullanabiliriz:
Domates sosunu ben özellikle kışın Domates çorbası yaparken kullanıyorum.
Onun haricinde kızartmalara,yemeklere,çorbalara,makarnalara..vs.aklınıza gelebilecek her yemeğe koyabilirsiniz.Deneyecek olanlara şimdiden kolay gelsin.
Sevgilerimle...


2012 KIŞLIK HAZIRLIKLAR VE 
ACEMİCE ÇEKİLMİŞ FOTOLARJ


 KONSERVE MENEMEN YAPIMI:
Kışlık hazırlıklarımı kışın yayınlamak da varmış nasipte...işte menemenler.Kışlık hazırlıklarımı tamamlamam yaklaşık 1 ayı bulmuştu.Tabi bunların dışında daha derin dondurucuya koyduklarım da var.Bir yanda bücür cadılarım,diğer yanda kışlıklar...gelelim menemenin ölçüsüne
                                               5kg sivri domates
                                              1kg köy biberi                                  
Öncelikle domatesin kabuklarını soyup,küp küp doğrayın.kesinlikle blendırdan geçirmeyin,hem lezzeti kayboluyor hem de çok sulanıyor.Biberlerinizi de orta büyüklükde doğrayıp genişce bir tencerede biraz sıvıyağla beraber soteleyin.Üzerine domatesleride ekleyip arada karıştırarak pişmeye bırakın.Sıcakken kavonozlara dolurup ters çevirin.

KONSERVE DOMATES SOS YAPIMI:


bu da sadece domates kullanarak yaptığım domates sosu.bunun bir ölçüsü yok istediğiniz kadar yapabilirsiniz.domateslerinizi üçe ya da dörde bölüp tencereye koyun.kendi kendine sulanarak piştikten sonra hemen blendırdan geçirin ve sıcakken kavanoza koyup ters çevirin.yemeklerde,kızartmalarda,makarnalarda,domates çorbasında,tarhanada... siz nerede kullanmak isterseniz.

KAHVALTILIK KONSERVE SOS:

KAHVALTILIK CEVİZLİ EZME: İştah açıcı bir özelliği olduğu kesin.Yedikçe yiyesiniz geliyor.Tarifi çok istenen bir sos.Aslında paylaşmak istediklerimin başında geliyor.kırmızı biber ve domates ikilisinden oluşuyor.ölçüleri bire bir kullanıyorsunuz.5kg domatese 5kg biber kullanmalısınız.bütün malzemeleri robottan geçirip genişce bir kapta karıştırın.tencerenize koyup önce yüksek ateşte,kaynayınca da kısık ateşte arada karıştırarak suyunu çekene kadar pişirin.Arada karıştırmazsanız dibine tutar ve kararır.tabi birazda sabır gerekir.çünkü pişme süresi salça yapımı gibi uzun sürüyor.Ekmeğe sürmelik kıvama geldiğinde biraz tuz atın,karıştırıp altını kapatın.sıcakken kavonozlara koyup ters çevirin.Daha sonradan yiyeceğiniz kadar çıkarıp içine baharatlarını,dövülmüş sarımsak ve cevizini koyarak,üzerine de zeytin yağı gezdirerek servis yapabilirsiniz.ben baharat olarak kimyon,pulbiber,karabiber,nane ve kekik koyuyorum.

ZEYTİN YAĞLI KURU DOMATES:

kuruttuğum domateslerden et yemeklerinde kullanmak için zeytinyağlı bir karışım hazırladım.içerisinde kurutulmuş domates,dağ kekiği,tane karabiber,tane sarımsak ve üzerini geçecek kadar zeytin yağı var.

ALTIN ÇİLEK REÇELİ:
Bu reçel aslında şifa niyetine her sene yaptığım bir reçel çeşidi.Görünümü birazda incir reçelini andırıyor.Lezzeti alışılmışın biraz dışında ama yinede çok güzel oluyor.Bir gece önceden altın çileklere bir kürdan yardımıyla 2-3 delik açıp sekere yatırıyoruz.sabaha kaynatabilirsiniz.ÖLÇÜSÜ:1kg altın çilek,1kg şeker,yarim limon suyu. Limonu kıvam aldıktan sonra katın ve birkaç taşım daha kaynatın.

ERİK MARMELATI:
 ERİK MARMELATI:
1kg erik
1/2kg şeker                                                 
2-3 adet limon tuzu(kaynadıktan sonra katın)

YAPILIŞI: İkiye ayırıp çekirdeklerini çıkardığımız eriklerimizi tencere koyup kısık ateşte sulanmasını bekliyoruz.Sulanınca altını açıp erikler kendini bırakana kadar pişiriyoruz.Bu aşamada blendırdan geçirip şekerini ilave ediyoruz.Kapatmaya yakın limon tuzunu ilave edip bir iki taşım daha kaynatıyoruz.Sıcakken ya da soğuduktan sonra kavonoza koyabilirsiniz.

ÇİLEK REÇELİ:


1kg çilek,1kg dan bir su bardağı eksik şeker,birkaç damla limon suyu
Şekerin neden eksik olduğunu merak edenler için hemen söyleyeyim.Bu benim ölçüm.Genelde tariflerde ölçüler hep birebir verilir ama ben öyle yapmıyorum.Çünkü meyveler zaten içlerinde yeterli miktarda şeker bulunduruyorlar.Biz ailecek şekerin yoğunluğunu değil de, meyvenin aromasının yoğunluğunu seviyoruz.Bunu da klasik şekere yatırma yöntemiyle yaptım.

VİŞNE REÇELİ:
Yukarıda çilek reçelinde anlattığım gibi aynı teknikle vişne reçelini de yapabilirsiniz.yalnız eklemeden geçemiyeceğim bir husus daha var.Ben reçeli yaparken çatal iğneyle çekirdeklerini çıkardım.Eğer çekirdekleriyle yaparsanız vişneler pişerken büzüşüyor ve küçülüyor.Yerken ağza tane tane gelmediği için ve çekirdeklerini çıkarma derdi olduğu için pek hoş olmuyor.



AYVA REÇELİ:

Eşimin bana ısrarla yaptırdığı ama tadına doyamadığımız mükemmel bir reçel.Kışlık hazırlıklarımı tamamlamışken ve artık hiç bir şey yapmaya niyetim yokken ayva zamanının gelmesiyle işler tamamen değişti.Eşiniz bir gün eve 7 kg ayvayla gelirse ne yaparsınız?işte ben de ne yapmadım ki diyebilirim.Bu reçelde onlardan sadece biri:)kompostosu,marmelatı,reçeli.tatlısı.tartı derken, tabiiii bide yerken içimiz dışımız ayva oldu.neyse şimdi ben size ölçü ve tarif vereyim.
Malzemeler: 1kg ayva,1kg şeker,1lt su,5 adet tarçın,yarım limon suyu
Yapılışı:  Ayvaları içlerini çıkardıktan sonra kabuklarını soymadan küp küp doğrayın.Çünkü reçelinize rengini kabukları verecek.1 lt suda çok ezilecek derecede yumuşatmadan haşlayın.Yeterli yumuşaklığa ulaşınca üzerine şekerini ve karanfilini katıp koyulaşana kadar kaynatın.Koyulaştığından emin olduğunuzda limon suyunu da ekleyin ve biraz daha kaynatın.Soğuduktan sonra kavanoza koyabilirsiniz.



KAYISI REÇELİ:
Kayısı reçelini de yukarıda anlattığım vişne ve çilek reçelinin yapım tekniğiyle yapabilirsiniz.



AHUDUDU MARMELATI:
Size biraz bu mükemmel meyvenin özelliklerinden bahsetmek istiyorum.İnsanların  bu marmelatı ilaç niyetine tükettiklerini buraya gelince öğrenmiştim.Hani biz genelde pastalarda ve tatlılarda kullanırız ya da dondurmaya sos yaparız.Burada ise malina dedikleri bu meyvenin marmelatını yaz-kış çaylarına katıp içiyorlar.Soğuk algınlığına ve boğaz enfeksiyonlarına çok iyi geldiğini söylüyorlar.Kırgızlar ve Ruslar malinayı kaynatmadan güneşte pişme yöntemiyle yapıyorlar.Eminim nasıl olduğunu merak etmişsinizdir.Hemen kısaca anlatayım.Genişce bir tepsiye malinayı koyup üzerine bol miktarda şeker koyuyorlar.Örneğin 1kg malinaya 2kg şeker gibi.Güneşin yoğun geldiği bir yere koyup gün içinde sık aralıklarla karıştırarak 3-4 gün kadar bekletiyorlar.Ama karıştırma işlemini olana kadar sıklıkla uygulamalısınız.bunu yapmak için en uygun zaman temmuz ve ağustos ayları.daha sonra kavonozlara koyup uzun süre bozulmadan muhafaza ediliyormuş(en az 2 yıl gibi).Ben bu yöntemle yapmadım ama yedim.Gerçekten de ilaç gibi oluyor ve çok lezzetli olduğu kesin.Denemek isteyenler için değişik bir fikir olabilir.Şimdi de benim ölçülerimi vereyim.

MALZEMELER:
1 kg ahududu(malina)
1 kg şeker
3-4 tane limon tuzu                                                                                                                                                                                                                                                                                                 
YAPILIŞI: Ahududuların üzerine bir gece önceden şekerini ekleyin.Ertesi güne kıvam alana kadar arada karıştırarak pişirin.altını kapatmaya yakın limon tuzunu atın ve bir kaç taşım daha kaynatın.Yukarıda da söylediğim gibi pasta,tatlı ve dondurmalarınızla beraber servis yapabilirsiniz.Ben kahvaltıların dışında bu şekilde de kullanıyorum.Tabi birde ailecek yoğurdumuza karıştırıp yemeyi ihmal etmiyoruz.Şiddetle tavsiye ederim:))          

ÇEŞİT ÇEŞİT TURŞULAR


TURŞULAR: Olmazsa olmaz turşularımı iyiki yapmışım.Yeşil domates,sivri köy biberi,kornişon salatalık,fasulye ve ezme usulü domates turşusu.
Buradaki turşulardan sadece ezme usulü domates turşusunun tarifini vereceğim.Biraz zahmetli ama bir o kadar da lezzetli oluyor.Üstelik pişirmeden yapılıyor.

MALZEMELER:
5kg domates
1kg sivri biber
1 büyük su bardağı dolusu sarımsak,tuz

YAPILIŞI: Bütün malzemeleri sırasıyla robottan geçirip genişçe bir kabın içinde harmanlayın.Üzerine sirkesini ve damak zevkinize göre tuzunu katıp pet şişelerin içine HUNİ yardımıyla doldurun.Şişelerin ağzını kesinlikle sıkıca kapatmayın.Sadece kapaklarını üzerine oturtun ve bir leğenin içine yerleştirin.3-4 gün boyunca domates suyunu atacak.İşte bu sebeple ağzını sıkıca kapatmıyoruz.Aksi taktirde asitli su dışarıya çıkamadığı için şişe patlar ve evin içinde oluşacak olan felaketi tahmin bile edemezsiniz.Bunu ben yaşamadım ama yaşamış olan bir arkadaşımdan bizzat dinledim.Bütün mutfağınızın,tavanda dahil domates olduğunu düşünsenize.KORKUNÇ!!!
Neyse sizi daha fazla korkutmıyayım:))yapmaktan vazgeçmeyin.Sadece kontrollü olmanız yeterli.Bu aşamalardan sonra ezme usulü domates turşunuz hazır demektir.benim yaptıgım gibi kavanoza koyup buz dolabında muhafaza edebilirsiniz.Özellikle kısır ve bulgur pilavıyla süper gidiyor.Denemenizi tavsiye ederim.



İŞTE SABIRLA BEKLENEN GÜNLERİN ARDINDAKİ O MUHTEŞEM SONUÇ
KURUTULMUŞ SEBZELER:
                       sivri biber
                         acı biber
                         patlıcan
                         domates ve kabak

7 yorum:

  1. EMEĞİNİZE SAĞLIK HERŞEYİ ÇOK GÜZEL ANLATMIŞSINIZ

    YanıtlaSil
  2. EMEĞİNİZE SAĞLIK HERŞEYİ ÇOK GÜZEL ANLATMIŞSINIZ

    YanıtlaSil
  3. Selamun Aleykum masallah cok guzel hersey Allah Affiyetle yemeyi nasip etsin amin patlican domates nasil kurutuluyor burda gunes kalmadi saygilarimla almanya li

    YanıtlaSil
  4. Ve aleyküm selam.Hoşgeldiniz.Güneş kalmadıysa kesinlikle kurutmayın, olmaz zaten.Böyle kurutulmuş sebzeler elde etmek için güneşten yararlanmak gerekiyor.

    YanıtlaSil
  5. Burası bursa burda da annem patlıcan kurutmuş kurtlanmış sıcaktan nasıl yapmamı tavsiye edersiniz

    YanıtlaSil
  6. Burası bursa burda da annem patlıcan kurutmuş kurtlanmış sıcaktan nasıl yapmamı tavsiye edersiniz

    YanıtlaSil
  7. Kurtma töntemi hakkında bilgi verir misiniz

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...