30 Eylül 2013 Pazartesi

Vişneli Armut tatlısı


MALZEMELER:
1,5 kilo kadar armut kullandım
armutların üzerine 1'er tane dondurulmuş vişne(aralara da serpiştirdim)
her bir armutun üzerine 2 yemek kaşığı şeker(tepeleme olmasın)

YAPILIŞI: 
Yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi,armutların kabuklarını soyup ikiye böldüm.Orta kısımlarındaki çekirdek yerini biraz oyuntulu alarak,çukur kısımlara dondurulmuş vişne yerleştirdim.Aynı zamanda aralarına da serpiştirdim. 
Bu işlemlerden sonra her bir armutun üzerine tepeleme olmayacak şekilde şeker serpiştirdim.200 derecede önceden ısıtılımış fırına verdim.Kendi kendine sulanarak pişiyor.Vişnelerin rengi ve aroması armutlara geçiyor.Arada pişip pişmediğini bir kürdan yardımıyla kontrol etmeyi unutmayın.Çok fazla yumuşatmadan fırından alın.

28 Eylül 2013 Cumartesi

Peynirli ve Patatesli Rulo Börek


MALZEMELER:
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
yarım su bardağı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
1 paket yaş maya(yaş mayası olmayanlar 3 tatlı kaşığı kuru maya koyabilirler)
1 çorba kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un
Hamura sürmek için: sıvı yağ
Peynirli İç Malzemesi için: Erimeyecek türde bir peynir olmalı.Ben beyaz peynir kullandım.Maydonoz koymayın.Rulo olduğu için içinde hoş gözükmeyebilir.
Patatesli İç Malzemesi için: 4-5 adet orta boy haşlanmış patates,1 büyük soğan,1yemek kaşığı biber salçası.tuz ve baharatlar
Patatesli harcın hazırlanması: Önceden haşlanmış olan patatesleri çatalla ezin.Bir tavaya biraz sıvı yağ koyup küçük küpler halinde doğranmış soğanları koyup soteleyin.Üzerine biber salçası koyup sotelemeye devam edin.Sonra patatesleri ekleyerek kavurmaya devam edin.Tuzunu ve baharatlarını ekleyin ve ocaktan alıp soğumaya bırakın.
Üzeri için: susam


YAPILIŞI:
  • Derince bir yoğurma kabının içine Sıvı malzemeleri,kabartma tozunu,mayayı tuzu ve şekeri alalım.Elimizle maya içinde eriyene kadar karıştıralım.
  • Yavaş yavaş unu ekleyerek kulak memesi kıvamında bir hamur elde edelim
  • 45 dk kadar mayalanmaya bırakalım.
  • Mayalanan hamuru iki beze yapalım.
  • Yağlı bir hamur oduğu için rahatlıkla açılır.Un kullanmadan,sıvı yağ yardımıyla,elinizle orta büyüklükteki yuvarlak bir tepsi boyutunda açın.
  • İstediğiniz iç malzemeşini her tarafına gelecek şekilde hamurun üzerine yaydırın.Ben hem patatesli hem de peynirli yaptım.
  • Hamuru ortadan ikiye kesip uçkısımlarını hafif içeri alarak gevşek bir rulo yapın ve fırın tepsisine alın.
  • Toplamda dört tane rulonuz olacak.Tepside 15-20 dk kadar mayalandırın.
  • Üzerine yumurta sarısı sürüp susam serpin.
  • Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişmeye bırakın. 

Peynirli rolu böreklerim hazıır...
İşte patatesli rulo böreklerim de hazıır...


25 Eylül 2013 Çarşamba

kupta kadayıflı muhallebi


MALZEMELER:
1 litre süt
1 su bardağı toz şeker
4 çorba kaşığı un
3 çorba kaşığı nişasta
1 yumurta
1 paket vanilya
1 kutu krema
Kadayıflı harç için: 250 gr kadayıf,1 su bardağı ceviz içi,yarım su bardağı şeker,100 gr tereyağı 

YAPILIŞI:
  • Öncelikle kadayıflı harcımızı hazırlayalım.Kadayıfı öncesinde buzluğa koymalıyız ki parçalamak kolay olsun.
  • Buzlukta dondurduğumuz kadayıfları elimizle iyice ufalayalım
  • Büyük bir tencere ya da tavanın içine kadayıf,yağ ve şekeri alalım.
  • Tahta bir kaşık yardımıyla kadayıflar  iyice kızarana dek kavuruyoruz.
  • Kavurma işleminin sonunda cevizi ekleyerek bir kaç dakika daha çevirip altını kapatıyoruz. ve soğuması için bir kenara alıyoruz.
  • Bu arada muhallebiyi hazırlayalım.
  • Vanilya ve krema hariç tüm malzemeyi bir tencereye alalım ve çırpma teli yardımıyla çırpalım.
  • Ocağa alıp göz göz olana dek karıştırarak pişirelim.Ocaktan almaya yakın vanilyasını ilave edelim ve bir kaç dakika daha karıştırıp ocaktan alalım ve soğumaya bırakalım.
  • Soğuyan muhallebiye kremayı ilave edip mikserle çırpalım ya da el blendırından geçirelim.
  • Cupları bir kat muhallebi-birkat kadayıflı harç,bir kat muhallebi-birkat kadayıflı harç şeklinde dolduruyoruz.
  • Soğuyunca servis ediyoruz.


22 Eylül 2013 Pazar

Kurut, Keşli omlet yapımı


Malzemeler:
10 adet kurut yada bir miktar keş
1 bağ maydanoz
5-6 adet yumurta 
yarım çay bardağı sıvı yağ
Yapılışı:
  • Öncelikle işe kurutları rendelemekle başlıyoruz
  • Rendelenen kurutu derin bir kabın içine alıp üzerine çırpılmış yumurta ve ince kıyılmış maydanozu ekliyoruz.Tüm malzemeyi harmanlıyoruz.
  • Tavaya sıvı yağı koyuyoruz.Biraz kızdırıyoruz.
  • Üzerine karışımı ekliyoruz,altını arada kontrol ediyoruz.Kızarmışsa tavanın içindeyken üçgen şekillerde kesip,bir spatula yardımıyla çevirerek üstte kalan yüzünü de kızartıyoruz.
  • Sıcak sıcak servis ediyoruz.


20 Eylül 2013 Cuma

Fırın Sütlaç



MALZEMELER:
1 litre süt
1,5 su bardağı toz şeker
1 Türk kahvesi fincanı pirinç
1 yumurta sarısı
2-3 yemek kaşığı nişasta
1 paket vanilya

YAPILIŞI:

  • Öncelikle tenceremize yıkanmış pirinci koyup üzerini çok az geçecek kadar su ekleyerek pirinçlerin biraz pişmesini sağlayalım.Yani suyu çekene kadar pişecek.Zaten suyunu az koymamızın sebebi de pirinçlerin tam pişmemesi için.Devamında sütle pişecek.
  • Bir yumurtanın sarısını ekleyip çırpma teliyle iyice çırptığımız sütü  az pişmiş olan pirince ekleyelim ve karıştırarak kaynamaya bırakalım.
  • Kaynayan süte şekeri ilave edelim.Ve karıştıralım.Bu şekilde süt biraz kıvam alana kadar kaynatalım.
  • Ayrı bir kasede nişastayı az suyla açalım ve yavaş yavaş süte ilave edelim.Bir yandan da karıştırmaya devam edelim ki nişastanın etkisiyle pirinçler içinde topaklanmasın
  • Bu şekilde 4-5 dk kadar kaynatalım
  • Son olarak ocaktan indirmeye yakın içine vanilya ilave edip karıştıralım ve ocaktan alalım.
  • Güveçlere bölelim ve içi su dolu derin bir fırın tepsisine yerleştirelim.Suyun güveçlerin boyutunun yarısına kadar gelmesi yeterli
  • Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında üstü kabuk bağlayıp yanık bir görüntü olana kadar tutalım.
  • Bunu yaparken sık sık kontrol edelim ki bir anda fazlaca yanabilir.
  • Afiyet Şifa olsun...

19 Eylül 2013 Perşembe

Patatesli Kabak Mücveri


Malzemeler:
1 adet patates
1 adet kabak
1 adet yumurta
4-5 dal taze soğan
yarım demet maydanoz
yarım demet dere otu
4-5 kaşık un
tuz ,karabiber,toz kırmızı biber
Kızartmak için:Sıvı yağ
Yapılışı: Öncelikle patates ve kabağı rendeleyin.Derin bir kabın içine alın.Yeşilliklerini de incecik kıyıp ekleyin.Yumurtayı ve unu ekleyin.Tuzunu ve baharatlarını da ekleyip harmanlayın.Tavaya biraz yağ koyun ve kızdırın.Hazırlamış olduğunuz karışımdan birer kaşık koyup arkalı önlü kızartın.
Afiyet olsun...

18 Eylül 2013 Çarşamba

Kabak Tarator


Malzemeler:
1kg kabak
1 demet dere otu
Biraz sıvı yağ,yoğurt ve mayonez(mayonez koymak istemeyenler süzme yoğurt kullanabilirler)
sarımsak
2 yemek kaşığı un
tuz

Yapılışı:
Kabakları güzelce yıkayalım.Kabuklarını soymadan rendeleyelim.Tavaya biraz sıvı yağ koyup rendelediğimiz kabakların suyunu sıkarak tavaya alalım ve soteleyelim.Sotelenen kabakların üzerine 2 kaşık un serpelim ve biraz da unla çevirelim.
PÜF NOKTA:Burada un koymamızın sebebi,kabağın fazla suyunu un çekecek ve daha güzel kavrulacak.Zaten kabağı rendeledikten sonra tavaya koyarken sıkmamızın sebebi de bu.Kabak çok su bırakıyor.Eğer suyunu sıkmadan tavaya direk alırsak malesef pişme esnasında çorba gibi olur.Çok su verir.Sıkarak koyduğumuzda az su bırakır, onu da unla yok etmiş oluyoruz.
Kavrulan kabaklarımızı bir kenara alıp soğumaya bırakalım.Bu sırada sarımsaklı yoğurdu hazırlayalım.İsteyen mayonez, isteyen süzme yoğurt kullanabilir.Dere otunu doğrayıp yoğurdun içine katalım biraz da yoğurda tuz ekleyelim.Çünkü kabağa tuz atmamıştık.Bu sebeple yoğurda koyuyoruz.Soğuyan kabağımızı yoğurtla karıştırıp servisten önce 1 saat kadar buz dolabında tutuyoruz.Hem dinlenmiş oluyor hem de soğuk soğuk daha bir lezzetli oluyor.
AFİYET OLSUN...

17 Eylül 2013 Salı

Şifalı Orman Meyvesi ve Şurup Yapımı


Belki sizlerden de bilenler vardır. Karakat'ın sarı olanı diyorlar. Sarıkat diyoruz.Bilenler varsa ve başka isim söyleniyorsa bana yorumlarınız da belirtebilirsiniz

İnanılmaz şekilde dikenli bir ağaç yapısı var.Ve dikenleri uzun uzun.Temizlemesi çok zor..
İyice yıkadıktan sonra süzülmeye bıraktım.
Miktar çok olunca bir kısmını  böyle buzdolabı poşetlerine koyup dondurucuya kaldırdım.Bir kısmını da şurup yaptım.Ama önce sizlere şifasından bahsedeyim.
Bu meyvenin en büyük özelliği: Mide rahatsızlıklarına iyi geliyormuş.Mide rahatsızlığı olanlar bu şurubu sabahları aç karnına 1-2 kaşık tüketebilir.Allahın izniyle belli bir süre sonra şifasını gösteriyor.Tadını merak edenler için hemen söyleyim.Ekşimsi bir tadı var,ama o ekşi tada bir de acımsılık ekleniyor.Şurup haline dönüşünce şekerin de etkisiyle ap ayrı bir lezzete bürünüyor
Ben şimdilik yarım kilo kadarını yaptım.Dondurucuya koyduğum için bittikçe çıkarıp yapıcam.Taze taze tüketilmesinde fayda var.Bazı arkadaşlar bunu reçel gibi yaptılar.Ama kesinlikle ben bunu tavsiye ediyorum.Zaten bu tavsiyeyi bu meyveyi daha iyi tanıyan ve bilen bir ablamdan aldım.Reçeli pek beğenilmiyormuş.
500 gr sarıkat'a yaklaşık 750 gr şeker koydum ve el blendırıdan geçirdim.
 Sonra süzgece alarak posasını çıkardım.süzdürdükten sonra kavonoza aldım.



16 Eylül 2013 Pazartesi

Kayısı kurusu ve Erik kurusu nasıl yapılır?

Merhabalar...
Herkese güzel bir hafta diliyorum.Ben bu haftaya daha fazla geciktirmeden kayısı ve erik kurularını yayınlayarak başlayayım dedim.Her sene dondurucuya koyardım ama bu sene kurutmaya karar verdim.Hem ailecek çerez gibi yiyoruz.Özellikle kızlarım her gün bir avuç kadar cevizle beraber yiyorlar.Ev ortamında yapınca ardını düşünmeden rahatça tüketiyoruz.Çünkü dışarıdan alınca insan acaba hangi şartlarda kurutuldu  diye düşünmeden edemiyor.

14 Eylül 2013 Cumartesi

İstanbul Simidi


MALZEMELER:
2 su bardağı ılık su
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı toz maya
1 tatlı kaşığı tuz
3 yemek kaşığı toz şeker
aldığı kadar un
Üzeri için: 3 yemek kaşığı pekmez,1 su bardağı su ve kavrulmuş susam


YAPILIŞI:

  • Un hariç diğer malzemeleri yoğurma kabına alalım
  • Elimizle şöyle bir karıştırıp yavaş yavaş unu ekleyelim
  • Ele yapışmayacak kıvamda yumuşak bir hamur elde edelim
  • Yarım saat mayalanmaya bırakalım
  • Mayalanan hamurdan avucumuzun içi büyüklüğünde bezeler yapalım.
  • Bezenin ortasına bir şişe kapağı yardımıyla delik açıp elimizle açtığımız delikten hamuru genişleterek simit şeklini verelim
  • Bu arada pekmezi ve suyu karıştırıp susamı hazırlayalım. 
  • Önce hazırladığımız pekmezli suya sonra kavrulmuş susama bulayıp fırın tepsisine aralıklı olarak dizelim.
  • 180 derece de nar gibi kızarana kadar pişirelim.
  • Bu ülçüden 10-12 tane simit çıkarabilirsiniz.

12 Eylül 2013 Perşembe

Naneli buz kalıpları

İçeceklerimde kullanmak için hem de görsel açıdan benim çok hoşuma giden bu naneli buz kalıplarından hazırladım.Epeyce bir yaptım.Resimde gördüğünüz gibi istediğiniz buz kalıplarına suyu doldurun içlerine birer yaprak nane bırakın ve dondurun.Şık sunumlar için kullanabileceğiniz harika buz kalıplarınız hazır...


9 Eylül 2013 Pazartesi

Ahududu Şurubu


Bu gün size oldukça faydalı olacağını düşündüğüm bazı bilgiler vereceğim.Bu sebeple yazımı dikkatle okumanızı rica ediyorum.Sebebini sorarsanız eğer,özellikle boğaz enfeksiyonu olan ve çocukları olan arkadaşlara ilaç gibi bir tarifim var.
Öncelikle size Güneşte Pişirme yöntemini anlatmak istiyorum.Genişce bir tepsiye ahududuyu koyup üzerine bol miktarda şeker konuluyor.Örneğin 1kg ahududuya 2kg şeker gibi.Güneşin yoğun geldiği bir yere koyup gün içinde sık aralıklarla karıştırarak 3-4 gün kadar bekletiliyor..Ama karıştırma işlemini olana kadar sıklıkla uygulamalısınız.Bunu yapmak için en uygun zaman temmuz ve ağustos ayları.Daha sonra kavonozlara koyup uzun süre bozulmadan muhafaza ediliyor.(en az 2 yıl gibi).Yani ocak da değil de güneşin sıcaklığından faydalanarak pişiriliyor.Tıpkı güneşte salça yapma yöntemi gibi.Ben bu yöntemle yapmadım ama yedim.Gerçekten de ilaç gibi oluyor ve çok lezzetli olduğu kesin.Üstelik buzdolabında saklamaya da gerek yok,dışarıda durabiliyor.Denemek isteyenler için değişik bir fikir olabilir.

MALZEMELER: 1 kg ahududu, 1,5 kg şeker
YAPILIŞI:

  • Benim yaptığım yöntem ise yukarıda size anlattığımdan biraz daha farklı.Ben güneş yöntemini kullanmadım.Bu sebeple şuruplarımı buzdolabında saklıyorum.Normalde güneş yöntemini kullanmış olsaydım dışarıda rahatlıkla saklayabilirdim.
  • Öncelikle meyveyi süzgece alıp elinizi değmeden sadece sudan geçirin.Zaten normalde rahatlıkla yıkanabilen bir meyve değil.İyice süzüldükten sonra genişçe ve derin bir kabın içine alın.
  • Üzerine şekeri ilave edin ve biraz şekeri çekmesini bekleyin.Arada kaşık yardımıyla karıştırın ve şekerin iyice yemesini sağlayın.Bu sırada ahududu şekerin de etkisiyle dağılacaktır.
  • Daha sonra el blendırından geçirin ve kavonozlara koyup buz dolabına kaldırın.
  • İşte tarifimiz bu kadar pratik ve kolay.Ama bir o kadar da etkili.

Bu yöntemle kesinlikle bozulmuyor.Bozulabilir diye düşünenlere garanti verebilirim.Ama buradaki püf nokta şeker miktarı.Şekerini az koyarsanız bozulur.Yani bir kaç gün içinde ekşiyip köpürmeye başlar.Ben bunu yapalı neredeyse 3 hafta olacak.İlk günkü gibi nefis bir şekilde dolabımda duruyorlar.Ben toplam 6 kavonoz çıkardım.2 kavonozunu yedik bile.Özellikle çocukların yoğurduna,sütüne karıştırıp veriyorum.Biz de eşimle kendimize meyveli yoğurt yapıyoruz.Çayımıza katıyoruz.Yani istediğiniz gibi tüketebilirsiniz.Tabi hemen bir uyarıda bulunmak istiyorum.Çocuklarınıza dolaptan çıkardığınız gibi değilde oda sıcaklığında veriniz.Özellikle bir kaseye çıkarıp oda sıcaklığına gelince okula gitmeden küçük bir kase yedirin.Hem enerji verir,hem de enfeksiyonlardan korur.
Birazını da pastalarda kullanmak üzere dondurucuya koydum.  

7 Eylül 2013 Cumartesi

Şeftali Reçeli


MALZEMELER:
1 kg şeftali
3 su bardağı şeker
2,5 su bardağı su
1 çay kaşığı limon tuzu

YAPILIŞI:
  • Öncelikle şurubunu hazırlıyoruz.
  • Reçelimizi yapacağımız tencereye şekeri ve suyu koyup ocağa alalım.Şurubumuz tatlı şerbeti kıvamına gelinceye kadar kaynatıyoruz.
  • Püf nokta:İşte esas püf nokta burası,yani  şekere yatırma yöntemini burada uygulamıyoruz.Çünkü şeftalilerin tane tane kalması için bu yöntemi uygulamamız şart.Şekere yatırma yöntemiyle şeftaliler tamamen dağılır.
  • Şurubumuz olurken biz de o arada şeftalilerin kabuklarını soyup küpler halinde doğruyoruz.
  • Tatlı şerbeti kıvamına gelen şuruba şeftalileri atıyoruz.
  • Arada bir karıştırıyoruz ve üzerine biriken köpükleri alıyoruz.
  • Şeftali kendi bıraktığı suyu çekene kadar pişirmeye devam ediyoruz.
  • Şeftaliler şeffaf bir görünüme kavuşmuşsa reçelimiz olmuş demektir.
  • Ocaktan indirmeden bir kaç dakika önce limon tuzunu da ekleyin ve bir iki taşım daha kaynatıp altını kapatın.
  • Soğuduktan sonra kavonoza koyup buz dolabında muhafaza edin.

6 Eylül 2013 Cuma

Kayısı Marmelatı


MALZEMELER:
1 kg kayısı(yumuşak olmalı)
2,5 su bardağı şeker
1 çay kaşığı kadar limon tuzu

YAPILIŞI:
  • Öncelikle kayısıları güzelce yıkayalım ve çekirdeklerini çıkarıp bir süzgece alalım.
  • Suyu süzülen kayısıları derin bir tencereye alalım ve kısık ateşte sulanarak pişmesini sağlayalım.Tıpkı kayısı pestilinin yapım aşaması gibi olacak.Buradan bakabilirsiniz.
  • Sulanarak pişen kayısıları el blendırından geçirip tekrar ocağa alalım.
  • Üzerine şekerini ilave edip karıştıralım va  kaynamaya bırakalım.Arada sırada karıştırmaya devam edelim.Kaynamaya başlayınca en fazla 15 dk kaynatalım.
  • Ocaktan alamaya yakın limon tuzunu ilave edelim.Bir iki taşım daha kaynatıp ocaktan alalım.Soğuyunca kavonozlara koyup dolaba kaldıralım.
  • İsterseniz konserve yöntemiyle yapıp daha sonra yemek üzere kaldırabilirsiniz.
  • Bunun için yapmanız gereken sıcakken kavonozlara koyup ters çevirmeniz yeterli olacaktır.Detaylı anlatıma,menemen yapımından bakabilirsiniz.Aynı yöntemle tüm konservelerinizi yapabilirsiniz.Ayrıca konserve yapımında püf noktaları merak edenler buradan bakabilirler.  
  • Bu ölçüler üzerinden miktarı çoğaltarak yapabilirsiniz.İsterseniz şekerini daha da artırabilirsiniz.Ama bence marmelat hafif mayhoş olmalı.Yine de tercih sizin tabii.
Afiyet olsun....


4 Eylül 2013 Çarşamba

Düdüklüde Zeytin yağlı Taze Fasulye


Malzemeler:
1kg taze fasulye
2 adet orta boy soğan
2 diş sarımsak
3 adet orta boy domates
1 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı şeker
1 çay bardağı zeytin yağı

Yapılışı: 

  • Öncelikle düdüklünün en altına yemeklik doğradığımız soğanları koyalım.Yalnız boyutları oldukça küçük olmalı.
  • Üzerine güzelce temizleyip ayıkladığımız fasulyeyi yerleştirelim.
  • Onun üzerine kabukları soyulmuş küp küp doğranmış domatesleri koyalım
  • Domateslerin üzerine minik minik doğradığımız sarımsakları serpiştirelim.
  • Tuzunu ve şekerini ilave edelim.
  • Üzerine zeytin yağını ilave edelim.
  • Sırasıyla düdüklünün içerisine bu aşamaları yaptıktan sonra kapağını  kapatalım.Yemeğimizin özelliği hiç su koymamamızda.
  • Kısık ateşte 25 dk kadar pişiriyoruz.Kesinlikle altını açmıyoruz.Kısık ateşte kendi kendine sulanarak pişecek.Lezzeti kendi suyuyla pişmesinden geliyor zaten.Bu sebeple su koymuyoruz.
  • 25 dk sonra açıp bip bakın,şöyle bir karıştırın pişmemiş gibiyse biraz da pişirin.Çünkü pişme süresi düdüklüden düdüklüye farklılık gösterebilir.

2 Eylül 2013 Pazartesi

Yaz Türlüsü


MALZEMELER:
500 gr kuşbaşı koyun eti veya dana eti
3 adet patlıcan
2 adet kabak
3 adet orta boy patates
2 adet orta boy soğan
2-3 diş sarımsak
3 adet domates
100 gr tere yağı
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
1çay bardağı su
tuz,karabiber,pulbiber


YAPILIŞI:
  • Öncelikle kuşbaşı etimizi az suyla haşlayalım
  • Tüm sebzelerimizi parmak şeklinde doğrayıp derin bir kabın içine alalım
  • Haşlanan eti de sebzelerin içine katalım
  • Üzerine 1 çay bardağı suyla açtığımız salçalı suyu dökelim
  • Tuzunu ve baharatlarını katalım ve hepsini harmanlayalım
  • Pişireceğimiz tepsiye alalım ve üzerine domatesleri doğrayalım
  • Son olarak üzerine tere yağı parçaları koyalım ve alüminyum folyoyla hiç hava almayacak şekilde tepsimizi kaplayalım.
  • 200 derece de önceden ısıttığımız fırında en az 40 dk kadar tutalım.


1 Eylül 2013 Pazar

Isırgan otlu kol böreği


MALZEMELER:
Un, su, tuz
İç malzemesi için:

  • Benim bu börek için kullandığım ısırgan otu miktarı yarım kilodan dan birazda ha fazlaydı.(Taze ısırgan yaprağı)
  • 2 adet orta boy soğan
  • biraz sıvı yağ
  • tuz ,karabiber,kırmızı toz biber
  • 200 gr lor peyniri
YAPILIŞI:
  • Güzelce temizleyip yıkadığımız taze ısırgan yapraklarını çok inceltmeden doğrayalım.
  • Küp küp doğradığımız soğanları biraz sıvı yağla beraber pembeleşinceye kadar soteleyelim.
  • Üzerine doğradığımız ısırgan yapraklarını koyalım ve tavanın ağzını kapatıp otların biraz çökmesini bekleyelim.Bu esnada altını kısmayı unutmayalım.
  • Otlar çöktüyse ocağın altını biraz açıp kavurmaya başlayalım.Kavrulan otlara tuzunu ve baharatlarını katıp altını kapatalım ve soğumaya bırakalım.
  • Soğuyan harca lor peynirini katıp harcımızı harmanlayalım.
  • Un, su ve tuzdan oluşan bir hamur hazırlayalım
  • Yumruğumuz kadar bezeler yapalım
  • Elimizle yağladığımız hamurları incelterek açıp içine hazırladığımız harcı koyup rulo yapalım.
  • Fırın tepsisine aktarıp kendi etrafında rulo yapalım.
  • Üzerine erittiğimiz tere yağından sürüp 200 derecelik fırında altı üstü kızarana kadar pişirelim.
AFİYET ŞİFA OLSUN...




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...