4 Haziran 2014 Çarşamba

Yayla Çorbası


Geçtiğimiz günlerde bir post yayınlamıştım.Manas Üniversitesi Şef Şefika Günyel'i ağırlamıştı.Buradan bakabilirsiniz.Benimde Master Class yapılan bu derse katılma şansım olu. Şefika hanımın yaptığı lezzetli yemeklerin tarifini merak edenler için ben de blokta paylaşmak istedim.Öncelikle yoğurt çorbasından başlayayım ve Türklerde yoğurt yapımıyla ilgili öğrendiğim kısa bir bilgiyi de sizlerle paylaşmak istiyorum.
TÜRKLERDE YOĞURT KULLANIMI
Yoğurt kelimesinin ilk kez eski türkçede 8. yy da metinlerde yer alırken, 10. yy da yazılan kaşgarlı Mahmut'un Divan-ı Lügat-ı Türk ve 11.yy da yazılan Yusuf Has Vacip'in Kutadgu Bilig adlı eserlerindegeçtiği tespit edilmiştir.
Milli yiyeceğimiz olan yoğurdun ilk defa nasıl yapıldığına dair kesin bir bilgi olmamakla birlikte, göçebe olarak yaşamlarını sürdüren atalarımızın yoğurt yapımında kullandıkları doğal mayanın karınca yumurtaları olduğu söyleniyor.Taşların altında yer alan küçük ve beyaz baloncuk halindeki taze karınca yumurtalarını ısınan suya koymuşlar ve karınca yumurtalarındaki kimyasallar sayesinde mayalanarak yoğurt haline gelmiştir.
15. yy dan itibaren özellikle sarayda yoğurtlu yemekler ve terbiyesinde yoğur olan yemeklerin yapıldığını yazılı olan eserlerden tespit edebiliyoruz.

Malzemeler:
1 büyük kase yoğurt (300 gr gibi)
1 çay bardağı birinç (100 gr)
2 lt su veya et suyu
100 gr tereyağı
1 adet yumurta sarısı
1,5 yemek kaşığı un (35-40 gr kadar)
kuru nane ve tuz

Yapılışı:
  • Yıkanmış ve temizlenmiş pirincimizi su ile birlikte tencereye alıp pişmeye bırakıyoruz.
  • Diğer yandan yumurta, un ve yumurta sarısını çırpma teli yardımıyla çırpıyoruz.Küçük bir tencerede hep aynı yöne karıştırarak bir iki taşım kaynayana dek pişiriyoruz.
NOT: Normal şartlarda çırpıldıktan sonra terbiyeyi direk çorbanın içine vermek de bir teknikdir.Ancak bu şekilde yaptığınızda çorbanın kesilme ve pürtüklenme ihtimalini ortadan kaldırmak için, çok eski zamanlarda uygulanan bu teknik bu riski ortadan kaldırır.
Ayrıca tuz kesinlikle en son çorbaya eklenmeli ve çorbanın kapağı hiç bir şekilde tam olarak kapatılmamalıdır.
  • Pişen terbiyeyi yumuşamış olan pirinçlerin üzerine ekliyoruz.Bir iki taşım kaynattıktan sonra tuzunu ekleyip altını kapatıyoruz.
  • Tereyağını kızdırıp altını kapatıyoruz.İçine naneyi ekleyerek karıştırıp çorbanın üzerine dökerek servis yapıyoruz.
Afiyet olsun....

Köfteli Yoğurt çorbası tarifime buradan bakabilirsiniz.
FACE sayfama da beklerim...

4 yorum:

  1. eline sağlık :) kızımla çok severiz:)

    YanıtlaSil
  2. Yoğurt benimde vazgeçilmezim
    Bu çorbada en sevdiğim çorba
    Ellerinize sağlık
    Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  3. çok severiz ellerine sağlık,arpa şehriyelisi de güzel oluyor tavsiye ederim,sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Küçük oğlumun en sevdiği çorba.arka arkaya iki tabak yer:) Eline sağlık canım

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...