4 Aralık 2014 Perşembe

Antep Yuvalaması


Bişkekte iken Antepli arkadaşımdan öğrendiğim ve lezzetine doyamadığım bir yemektir.Hem doyurucu hem de bir o kadar besleyici bir geleneksel yemek olan Antep yuvalaması en güzel koyun veya kuzu etli  kemikle oluyor.Hiç merak etmeyin değerli izleyicelerim.Tabiki de yapım aşamalarını fotoğraflarla görebileceksiniz.Eğer denemek isterseniz hiç korkmadan denemelisiniz.Oktay usta da diyor ya Elinizi korkak alıştırmayııııın, mutfak cesaret isteer :) gerçekten de öyle.Ben de genelde mutfak konusunda iyi olmadığını düşünen arkadaşlarıma hep böyle derim :)

Malzemeler:
1 kg kemikli kuzu eti(yoksa, normal parça et de olur)
200 gr geceden ıslatılmış nohut
2 adet orta boy soğan
yarım su bardağı zeytin yağı (riviera kullanıyorum)
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı limon tuzu
2 yemek kaşığı kuru nane
tuz

Köfte için gerekli malzemeler:
Yarım kilo köftelik bulgur
1 yumurta
1 su bardağı irmik
2 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı kadar biber salçası
tuz, karabiber

Yapılışı:

  • Kemikli et ve nohut büyükçe bir tencereye alınır,tuz ilave edilir ve üzerini aşacak kadar su eklenerek pişmeye bırakılır
  • Bu esnada köfteler hazırlanır.Yoğurma tepsisine bulguru irmiği tuzu ve karabiberi koyup azar azar su ilavesiyle yoğurmaya başlanır.Biraz kıvam alan köfteye yumurta kırılır ve un ilavesiyle yoğurmaya devam edilir.
  • Köfteler avuç içinde yuvarlanıyorsa ve dağılmıyorsa köfte olmuş demektir.Bu aşamada yoğurma işlemini bırakıp nohut büyüklüğünde parçalar kopararak yuvarlayalım.Dilerseniz elinizi su veya yağa batırarak yaparsanız köfteyi yuvarlamak daha kolay olacaktır.
  • Hazırlamış olduğumuz köfteleri tepsiye dizelim ve daha sonra yemeğe eklemek üzere bir kenara alalım.
  • Ayrı bir tencerede yemeklik doğramış olduğumuz soğanı zeytin yağıyla beraber pembeleşinceye kadar kavuruyoruz.
  • Üzerine salçaları ekleyip salçanın da çiğ tadı gidene kadar kavurmaya devam ediyoruz
  • Bu aşamada piştiğinden emin olduğumuz nohut ve kemikli eti salçalı sosun üzerine boca ediyoruz.
  • Ekşisini ve tuzu yetersizse eğer tuzunu ilave ederek kaynamaya bırakıyoruz.
  • Kaynara çıkar çıkmaz içine köfteleri ilave ediyoruz.
  • 10-15 dk kadar köftelerle beraber kaynatmaya devam diyoruz.
  • Son olarak altını kapattığımız yemeğimiz bir kenarda dinlenirken üzerine sosunu hazırlıyoruz.
  • Bir tavada ısıttığımız zeytin yağına nane ilave ederek naneyi yakmadan biraz çevirelim ve yemeğimizin üzerine dökelim.
Afiyetler olsun...
Asyadan Esintiler'i fACE adresinden takip edebilirsiniz.

2 yorum:

  1. ablacım ellerin sağlık yöresel yemekleri çok seviyorum bu yemeği de çok duydum ama denemek kısmet olmamıştı..
    afiyet olsun sizlere..

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...