Hamur İşleri

Kaşarlı simit

Hafta sonu kahvaltıda yapabileceğiniz nefis bir tarif geliyor.Kaşarlı simit...

Hatırlıyorum da lise dönemlerimde dershaneye giderken sabahları evden kahvaltı yapmadan çıktığım zamanlar olurdu.Canım annem her zaman erken kalkar ve sofrayı kurardı.Ama ben dershanemizin yanındaki o simit sarayına uğramadan edemezdim.Evde kahvaltı yaparsam bu sefer karnım tok olacağından o güzelim sıcacık simitlerden yiyemeyecektim.Tabii arada sırada sırf bu sebepten evde kahvaltı yapmazdım.Özellikle kaşarlı simit favorimdi.Şimdilerde evimde kendim yapıyorum.Ama o zamanlarda acaba bir gün ben de yapabilirmiyim diye hiç düşünmemiştim.

Ama düşünmeyipte yaptığım o kadar çok şey oldu ki.İyiki de yapmışım,iyiki de merak etmişim.Ve her zaman da bir şeyler yapmaya üretmeye devam edeceğim.Mutfağım,evimizin pastanesi,restoranı,cafesi...vs.Dışardan alınabilecek her şeyi evde de yapmaya çalışan biriyim.Bu da hem beni hem ailemi mutlu ediyor.Özellikle büyük kızım artık her şeyin bilincinde olduğu için(5,5 yaşında) bazen; anne ben senin yaptığın her şeyi çok seviyorum,çok güzel oluyooo, eline sağlık deyip mmm yaparak yiyor ya işte o anda  bütün dünyalar benim oluyor.Küçüğüm de 2 yaşında olan kızım, ablasından öğrenmiş cadım,o da eline sağlık diyor ama daha pek bilinçli olmadığı için o işin yeme kısmıyla ilgileniyor :)
İşte öyle...sizlere kendimle ilgili böyle ufak bir paylaşımda bulunmak istedim.Şimdi daha fazla uzatmadan tarifi vereyim.Malzemelerimiz evde simit yapımıyla aynı.Hatırlarsanız geçtiğimiz günlerde İstanbul Simidi yayınlamıştım.Malzeme listesini verdiğim linke tıklayıp görebilirsiniz..Bu sebeple sadece yapılışını aktarıyorum.

YAPILIŞI:
  • Mayalanan hamurdan mandalina büyüklüğünde bezeler hazırlıyoruz.
  • Merdaneyle biraz açıp ortasına doğranmış kaşar peyniri koyuyoruz.
  • İsteğe bağlı hamurun içine kaşarla beraber salam,sucuk,sosis de koyabilirsiniz.
  • Oval olacak şekilde kapatıyoruz
  • Önce pekmezli suya ardından kavrulmuş susama bulayıp fırın tepsisine yerleştiriyoruz.
  • Önceden ısıtılmış 200 derecelik  fırında nar gibi kızarana kadar pişiriyoruz.
Sevdiklerinize hazırlayacağınız sevgi dolu sofralarda sıcacık tariflere de yer vermeyi unutmayın ;)

Herkese mutlu hafta sonları diliyorum,sevgiyle kalın...




İstanbul Simidi

Bu gün sizlere kahvaltıda yapabileceğiniz harika bir simit tarifi vermek istiyorum.İstanbul'u özleyince bari simidini yapayım da biraz olsun hasretimizi dindirelim dedim.:) Bu nefis simitlerle kahvaltı masamız daha bir şenlendi.Tadına doyum olmadı.Siz de çıtır çıtır nefis simitler yapıp yemek istiyorsanız haydi buyrun tarife:

Evde simit yapımı,simit nasıl yapılır,diye sorulan sorulara karşılık işte benim pratik simit tarifim geliyor.

MALZEMELER:
2 su bardağı ılık su
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı toz maya
1 tatlı kaşığı tuz
3 yemek kaşığı toz şeker
aldığı kadar un
Üzeri için: 3 yemek kaşığı pekmez,1 su bardağı su ve kavrulmuş susam



YAPILIŞI:

  • Un hariç diğer malzemeleri yoğurma kabına alalım
  • Elimizle şöyle bir karıştırıp yavaş yavaş unu ekleyelim
  • Ele yapışmayacak kıvamda yumuşak bir hamur elde edelim
  • Yarım saat mayalanmaya bırakalım
  • Mayalanan hamurdan avucumuzun içi büyüklüğünde bezeler yapalım.
  • Bezenin ortasına bir şişe kapağı yardımıyla delik açıp elimizle açtığımız delikten hamuru genişleterek simit şeklini verelim
  • Bu arada pekmezi ve suyu karıştırıp susamı hazırlayalım. 
  • Önce hazırladığımız pekmezli suya sonra kavrulmuş susama bulayıp fırın tepsisine aralıklı olarak dizelim.
  • 180 derece de nar gibi kızarana kadar pişirelim.
  • Bu ülçüden 10-12 tane simit çıkarabilirsiniz.
Herkese neşe dolu ve keyifli hafta sonları diliyorum.Sevgi ve selamlar....




Ev Yapımı MİLFÖY



Merhabalar sevgili blog dostları.
Bu gün size kimilerinizin denediği,kimilerinizin de denemeye cesaret edemediği ev yapımı milföy hamurunun yapım aşamalarını resimleriyle beraber ve sonrasında nasıl kullandığımı anlatacağım.Biliyorsunuz.ben yurtdışındayım.Haliyle dışarıdan fazla bir şey almadığımı ve çoğu şeyi evde yapmaya çalıştığımdan daha önce de bahsetmiştim.Zaten bunu bloğumdaki tariflerden de anlayabilirsiniz.Sadece yapım aşamasında biraz bekleme konusunda sizi zorlayabilir.Zaten böyle bir hamuru vaktinizin olduğu bir zamanda hazırlamanızı tavsiye ederim.Ben daha sonrasında kullanmak üzere sırf bir günümü bu hamurlardan yapmak için ayırıyorum.Hazırlıyorum ve derin dondurucuya kaldırıyorum.Tabii sonrası için mükemmel oluyor.Elimin altında hazır bulunuyor.Şimdi size nasıl yaptığımı anlatayım:
1.aşama:Sadece un su ve tuzdan oluşan bir hamur yoğuruyoruz.Bunun için 1kg undan hazırladığınız kulak memesi kıvamındaki hamurumuzu 10 dk kadar dinlendiriyoruz.
2.aşama:Birinci resimde gördüğünüz gibi orta kalınlıkta hamuru açıyoruz.200gr katı yağı içine koyup zarf şeklinde kapatıyoruz.
3.aşama:Bu şekilde hazırlamış olduğumuz hamuru bekletmeden 3. resimde gördüğünüz gibi tekrardan açıyoruz ve 4.resimde gördüğünüz gibi zarf şeklinde kapatıyoruz.

4.aşama:Beşinci resimde olduğu gibi bir tabağa koyup üzerine poşet ya da streç film kapatıp buzdolabında 1 saat dinlenmeye bırakıyoruz.

5.aşama:Buz dolabında 1 saat dinlendirdiğimiz hamuru tekrar açıp zarf şeklinde kapatıp tekrar buz dolabında 1 saat daha dinlendiriyoruz ve bu işlemi 3 defa tekrarlıyoruz.

Evet arkadaşlar yapım aşamalarımızı tamamladık.Şimdi dondurucuya nasıl koyduğumdan bahsedeyim.Yukarıdaki resimde de gördüğünüz gibi son aşamamızdan sonra hamuru kare kare kestim.Tam 24 parça çıktı.Buz dolabı poşetlerinden de hamurların büyüklüğünde parçalar kestim ve üst üste koyup aralarına koydum.Daha sonra tekrardan buz dolabı poşetine koyup bu şekilde dondurucuya attım.

Hafta sonu da kahvaltıya sucuklu börekler yaptım.Nefis oldu.Kıyır kıyır harika bir lezzet.

Denemenizi şiddetle tavsiye ederim.SEVGİLERİMLE...



evde kuru yufka yapımı
Bildiğimiz sac yufkasını evde tava da yapmaya ne dersiniz.Ben öyle yapıyorum.Boyutu sac yufkası kadar büyük olmasa da idare eder.Bu yufka dan neler yapıyorum ben.Dürümler,börekler,ciğ köfteyle bile yiyoruz.Çünkü o kadar ince ki lavaş ekmek niyetine yiyoruz.Zaten öyle de oluyor.Mayasız olduğu için incecik açıp hemen pişirip sofra bezinin üstüne alıyorum 1-2 dk içinde kupkuru oluyorlar ve hemen üst üste dizip daha sonra kullanmak üzere kaldırıyorum.Kullanacağım zaman da ıslayıp,yine temiz bir beze sararak yumuşamasını bekliyorum.Zaten bu işlemi sizler de biliyorsunuzdur.Resimlerde nasıl yaptığımı görebilirsiniz.
Malzemelerimiz un,su ve tuz'dan oluşuyor.Kulak memesinden biraz daha sert bir hamur yapıp 5-10 dk kadar dinlendirdikten sonra yumurtadan biraz daha küçük bezeler yapın.Tavanızın büyüklüğüne göre de bunu ayarlayabilirsiniz.Fazla bekletmeden arkalı önlü pişiriyoruz.Zaten ince olduğu için çok çabuk oluyor.
Hanımlar farkettiyseniz oran vermadim.Ama yarım kilo undan yapsanız bile epey çıkar.Onu siz kendiniz de ayarlayabilirsiniz.Bir de mayalı lavaş ekmeği tarifim var.O na da buradan bakabilirsiniz.Deneyecek olnlara şimdiden kolay gelsin.
sevgilerimle...


Peynirli ve cevizli erişte
Tamamen ev yapımı nefis bir erişte.İşte bu da beyaz peynirli ve cevizli erişte tarifi.Bol tereyağlı ve mis gibi kokusuyla damakları şenlendirecek bir lezzet.Erişte Yapımı ve Yoğurtlu Erişte'den sonra ki tarifim ve benim favorim diyebilirim.Bu güzel tarifi 5 çaylarınızda da rahatlıkla yapabilirsiniz.Beğeni alacağınıza emin olabilirsiniz.İsterseniz lor peyniri de kullanabilirsiniz.Cevizleri robottan geçirip üzerine serpebilirsiniz.Sunum olayı tamamen size kalmış.Ben eşim için hazırlamış olduğum tek porsiyonluk tabağın resmini sizlerle paylaşıyorum.Yapılışına gelince:

  • Erişteyi güzelce haşlayalım ve süzdürüp servis yapacağımız tabağa alalım
  • Üzerine tere yağı gezdirelim
  • peynirleri serpip,cevizle süsleyelim
Afiyetler olsuun,sevgilerimle...



Yoğurtlu erişte

İşte geldik yoğurtlu erişte tarifine.İşin asıl önemli kısmını hallettikten sonra gerisi zaten geliyor.Evde erişte yapımının tarifini bir önceki postta vermiştim.Eskiden annemler komşularla bir araya gelip bolca kesip kuruturlardı.Günün yorgunluğunun ardından hemen bir çay demlenip kesilen eriştelerden biraz haşlanır ve yoğurtlu ya da peynirli yapılıp yenirdi.Ne de güzel ve lezzetli olurdu.Hep beraber yapılan her şeyin tadı ve zevki bir başka olur tabii.Eminim sizlerde bu şekilde hatıralar yaşamışsınızdır.Neyse anılara başka zaman dalarız artık.Ben en iyisi bu lezzetli tarife geçeyim.
Malzemeler: Erişte,yoğurt,sarımsak,tere yağı ve pul biber
Yapılışı:Haşladığımız erişteyi güzelce süzdürüp servis tabağına alalım.Üzerine sarımsaklı yoğurt ve tere yağında yaktığımız pul biberli sosu gezdirelim.
AFİYETLER OLSUUUN...



Evde erişte yapımı

Merhabalar hanımlar...
Geçenlerde canımız bir erişte istedi ki sormayın.Ben de yazdan sebze,meyve stoğu yapmaktan erişte kesmeye fırsat bulamamıştım.eeee  haliyle mutfakata çareler tükenmez deyip biraz kendimize göre hamur yoğurdum ve erişte kestim.Zaten 2 pişirimlik kadar oldu.Ama o da nefsimizi köreltmeye yetti.Normalde çok makarnacı bir aile değilizdir.Makarna bizim evde aparatif olarak sayılan ve  malesef yemek yerine geçmeyen bir yiyecektir.Aslında bu söylediğim bana göre değil eşime göre böyledir:)İşte pratik ve kolay erişte tarifinin nasıl yaptığıma gelince:

MALZEMELER: 2 yumurta,1 su bardağı su,1 çay kaşığı tuz,alabildiği kadar un
YAPILIŞI: Önce yumurtayı suyu ve tuzu kabımıza alalım.elimizle tuz eriyene kadar çırpalım.Unu ekleyip kulak memesinden biraz daha sertçe bir hamur elde edelim.Yoğurduğumuz hamuru 10 dk kadar dinlendirelim.Büyük açabiliyorsanız 2 beze yapın.Yok ben fazla açamam diyorsanız kendinize göre bezeler hazırlayıp açın ve 2-3 parmak genişliğinde boşluklar bırakarak şeritler kesin.Sonra o şeritleri üst üste koyarak ince ince şeritler kesin.Fırın tepsisine yerleştirin ve kızarıp kuruyana kadar fırında tutun.İşte hepsi bu kadar.

Daha sonraki postlarda yoğurtlu ve peynirli erişte tariflerim peş peşe gelecek. izlemeye devaaam:)sevgilerimle..




Pastane Pidesi


Merhaba arkadaşlar.Bugün sizlere harika bir pastane pidesi tarifi vereceğim.Lezzeti gerçekten harika oldu.Pamuk gibi yumuşacık bir pide.Misafirlerimin de beğenisini kazandı.

Yalnız malzemeri vermeden önce söylemem gereken bir şey var.Malzeme listesini ben kendimce azaltarak yaptım.Çünkü Leyla ablanın listesindeki miktar oldukça fazlaydı.Benim ölçülerimden de epey pide çıktı.Şu an sayısını hatırlamıyorum.Ama bunu yaptığım gün kalabalık misafirlerim vardı.Geriye sadece bir adet pide kaldığını düşünürsek :) demek ki az değilmiş.Şimdi vereceğim ölçüler benim azaltarak yaptığım ölçü.Orjinal ölçüyü merak edenler Leyla ablanın sitesine bakabilirler.Ayrıca bu güzel tarif için kendisine teşekkür ederim.

Malzemeler:
2,5 su bardağı ılık süt
yarım su bardağı sıvıyağ
1 yemek kaşığı kuru maya
2 kaşık toz şeker
1 çay kaşığı tuz
2 adet yumurta(beyazları içine,sarıları dışına)
1 kg kadar un
iç harcı için: 300gr kıyma,1 adet kuru soğan,3 yemek kaşığı sıvı yağ,3 adet rendelenmiş domates,1 yemek kaşığı biber salçası,10-12 dal maydonoz,tuz,karabiber,pulbiber


YAPILIŞI: Hamurun malzemelerini sırasıyla karıştırma kabına alalım.Unu en sona bırakalım.Maya eriyene kadar elimizle karıştıralım.Yavaş yavaş unu ekleyip yumuşak bir hamur elde edelim.Mayalanmaya bırakalım.En az bir saat kadar mayalanan hamurun tekrardan yoğurup gazını aldıktan sonra yumurtadan biraz daha küçük parçalar koparıp bezeler yapalım.Elimizle çanaklar hazırlayalım.Bu işlemi yaparken elinize sıvı yağ sürüp yaparsanız daha kolay olur.içine harcı bastırarak yerleştirelim.Kenarlarına yumurta sarısı sürüp 15-20 dk da tepsi de mayalayalım.Tepsiye aralıklı olarak dizelim ki pişerken birbirine yapışıp şekli bozulmasın.İsterseniz tepsiye yağlı kağıt seripte koyabilirsiniz.Ama ben koymadım. Zaten yağlı bir hamur olduğu için yapışma gibi bir durum olmadı.200 derecede önceden ısıttığım fırında kızarana kadar pişirdim.Pişerken nefis kokular çıktı.Denemenizi tavsiye ederim



Lor peynirli-çiriş otlu gözleme

Herkese güzel bir hafta sonu dileyerek başlamak istiyorum.
Çiriş otlu son tarifimde artık sunuma hazır.Dün ve bugün kahvaltıya yaptım.Sıcak sıcak yedik ve lezzetine doyamadık desem yeridir.Bir de lor peynirinin lezzetiyle birleşince ortaya harika bir gözleme harcı çıktı.Çiriş otlu diğer tariflerime buradan bakabilirsiniz.



Hamur için malzemeler: 2 su bardağı ılık su,tuz ve aldığı kadar un
İç Harcı için: 2 adet orta boy soğan,yarım kilo çiriş otu,200 gr lor peyniri,tuz kara biber,pul biber 
Üzeri için: tere yağı




YAPILIŞI:
  • Öncelikle iç harcımızı kavurarak başlayalım.
  • Tavaya biraz sıvı yağ koyup küp küp doğradığımız soğanları pembeleşinceye kadar kavuruyoruz.
  • Ardından ince ince doğradığımız çiriş otunu da içine katıp kavurmaya devam ediyoruz.
  • Son olarak tuzunu ve baharatlarını da katıp,ocaktan alıyoruz.
  • Harcımız biraz soğuyunca peyniri de katıp harmanlıyoruz.
  • Derin bir kaba suyu ve tuzu katıp alabildiği kadar unu koyup yoğuruyoruz.
  • Elimize yapışmayacak kulak memesi kıvamında bir hamur olacak
  • 12-15 dk kadar dinlenmeye bırakıyoruz.
  • Cevizden biraz daha büyük parçalar koparıp bezeler oluşturuyoruz.
  • Resimler de gördüğünüz gibi hazırlayıp pişiriyoruz.
  • Üzerine  hafifce tereyağı sürüyoruz.  




 evde lahmacun yapımı,tavada lahmacun


Herkese kocaman bir merhaba!!!

Nasılsınız blogcanlar ve değerli takipçiler.Ben artık kendimi iyiden iyiye ev usulü lokanta moduna sokmuş bulunuyorum.Sevgili eşim Sedat bey,işten eve gelirken ya da gelmesine saatler varken ben denizi arar ve siparişini verir.Yemeğim varsa bile eğer beyfendinin canı o gün başka bişey istiyorsa o yapılacak,kesinlikle kurtuluş yok:) Ben de o sebeble lahmacunların resmini eşime de atıfta bulunarak espirili bir dille yayınlamaya karar verdim.Ama gerçekten harika oldular.Dışarıda yediklerimizden kat kat güzel olmuştu.'Sedatcığım kaç tane yedin,sayabildin mi acaba?'


İnanın şu an bunları yazarken bir yandan da keyifle gülüyorum.Bir gün de ben versem şu siparişleri nasıl olur acaba?Şaka bi yana hakkını da yiyemem sevgili eşimin.O da mutfağı çok sever.Et türü yemekleri yapmayı çok sever.Bu sebeble arada mutfağa girip bişeyler yapar bizde çocuklarla beraber afiyetle yeriz.Tabii yaptığı her şey benim kontrolüm altında oluyor:)Erkekler mutfağa girince sonucunu söylemeye gerek yok,kısaca savaş alanı desem yeterli sanırım:)

Eveet,bu kadar muhabbetten sonra geleyim artık malzemelere diimi ama.Sevgili hanımlar önce hamuru yoğurup mayalanmaya bırakalım.Hamur mayalanırken de harcını hazırlayalım.Bu arada söylemeden geçemeyeceğim.Fotoğraf makinamın şarzı bitince resimleri çekmek cep telefonuma kaldı.Umarım iyi gözüküyodur:(


Hamur için gerekli malzemeler:
1 çorba kaşığı maya
1,5 su bardağı ılık su
1 adet kesme şeker
1 tatlı kaşığı tuz
3 çorba kaşığı sıvı yağ
alabildiği kadar un
Yapılışı:
Öncelikle suyu kabımıza aktarıyoruz.Şekeri ve mayayı ekliyoruz.Şeker ve maya eriyene kadar parmak uçlarımızla karıştırıyoruz.Ardından yağını ve tuzunu ekliyoruz.Unu da yavaş yavaş ekleyerek kulak memesi kıvamında ele yapışmayan bir hamur elde ediyoruz.Kapaklı bir kabın içerisine koyup mayalanmaya bırakıyoruz.

İç Harcı İçin Gerekli Malzemeler:
500 gr orta yağlı dana kıyma
2 adet orta boy kuru soğan
2 adet orta boy kabukları soyulmuş domates
1'er kaşık domates ve biber salçası
10-12 dal maydanoz
3-4 adet yeşil biber
yarım çay bardağı sıvı yağ
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
1 tatlı kaşığı tuz
Yapılışı: Yukarıda harcı hazırladığım resimde de gördüğünüz üzere kıymanın üzerine doğranacak olan tüm malzemeleri küçük küçük doğrayın.Salçasını ve baharatlarını ekleyin.İyice harmanlayarak yoğurun.Son olarak yağını da ilave edin ve bir kere daha karıştırın.İç harcımız artık hazır.
















Lahmacunların hazırlanması: Mayalanan hamuru gazını almak için tekrar yoğurduktan sonra yumurtadan biraz daha büyük bezeler oluşturalım.Ben büyük boy tavada yaptım.Tavayı önce biraz ısıtalım.Bezeleri tavaya sığacak büyüklükte açalım.Harcını üzerine yayalım,orta ateşte pişirelim.Tavanın ısısıyla harcınız kolaylıkla pişecektir.Endişelenmeyin.

NOT: Ayranı nasıl köpürttüğümü merak edenler için hemen söyleyeyim.Yoğurdun içine sadece maden suyu katarak bledırla uzun süreli çırparsanız eğer üzerinde harika bir köpük tabakası oluşuyor.
Deneyecek olanlara şimdiden kolay gelsin,sevgi ve muhabbetlerimle..




KATMER,TEL TEL OLAN GÖZLEME YAPIMI




Merhabalar 
Hafta sonu kahvaltı da sıcacık kat kat olmuş bir gözleme yemeye ne dersiniz.Kahvaltı masanızın parlayan yıldızı olacağına emin olabilirsiniz.Özelliklede çocuklarınız varsa kapışılmaması işten bile değil.Biz de eşimle  büyük kızım kapıştı ama neyse:)




Ben bu gözlemenin hamurlarını aşağıda ki 1.resimde gördüğünüz şekillerde hazırlayıp dondurucuya atıyorum.Zaten resimde daha tam çözülmemişlerdi,bu şekilde yiyeceğimiz kadar çıkarıp çözülmesini bekliyorum.Çözülünce aynen şeklini koruyarak hemen üzerinden merdaneyle geçip biraz büyütüyorum ve tava da arkalı önlü pişiriyorum.İşte hepsi bu kadar.Hamurun malzemeleri ne gelince ;
Hamuru için: 1 kg un,1 tatlı kaşığı tuz,1tatlı kaşığı kuru maya,su
Hamuru yağlamak için margarin ya da tereyağı





Yapılışı: Kulak memesi kıvamında elimize yapışmayan bir hamur hazırlayalım.5 dk dinlendirelim.Hamur dinlenirken bir tavada margarin ya da tereyağını eritelim.Hamurdan avucunuzun içi kadar bezeler hazırlayın ve açın.Açtığınız hamurlara erittiğiniz yağı her tarafına gelecek şekilde sürün.Rulo yapıp kendi etrafında sarın.(yani gül böreği yapar gibi,zaten resmi de var.)Eğer hemen yapacaksanız buz dolabında en az 1 saat kadar beklemeli.Bir saat sonra resimlerde gösterdiğim gibi açıp arkalı önlü pişiriyoruz.Sonra yapıp dondurucuya koyacaksanız yine aynen bu şekilde üst üste gelmeyecek şekilde dondurucuya koyup,donduktan sonra üst üste koyup kaldırabilirsiniz.İstediğiniz zaman da çıkarıp afiyetle tüketebilirsiniz.Özellikle ani misafirleriniz için tam bir kurtarıcı niteliğinde.


Haşhaşlı Çörek

İşte klasik bir lezzet daha.Haşhaşın girdiği her türlü tarifin ayrı bir lezzeti oluyor bence.Severek yediğimiz bir çörek türü olan bu hamur işini haşhaşı olan herkes kolaylıkla yapabilir.Ezilmiş haşhaşı Türkiyeden gelecek olan bir arkadaşımdan istemiştim.Sağolsun o da eşiyle göndermiş.Tabi özleyince hemen yapıverdim.Ama bu tepsiden kaç tanesi bana nasip oldu hiç sormayın.Bunu yaptığım gün eşim üniversiteden arkadaşlarıyla beraber doktora derslerine çalışacaklardı.Bana 'Şule,bu çörekler dersin yanında da süper giderdi'deyince güzelim çörekler ders çalışma alanına paket servisi oldu.Eşim beğenerek yediklerini söyleyince,bana da birkaç dilim çörekle afiyet olsun demek düştü ;-)) neyse canım,ben zaten fazla yememeliyim diimi ama.Artık bu kadar sözden sonra tarifine ve yapımına geçebilirim.

MALZEMELER : 1 kg un
                            1 su bardağı sıcak su(mayayı ıslatmak için)
                            2 su bardağı sıcak süt
                            1 paket yaş maya(ben kuru maya kullandım,burada yaş maya malesef yok.)
                            1 yumurta(sarısı üzerine)
                            2 yemek kaşığı şeker
                            1 tatlı kaşığı tuz

İÇ MALZEMESİ: 2 su bardağı ezilmiş haşhaş
                             2 su bardağı sıvı yağ
Dilerseniz yufkaların arasına serpmek için şeker.(ben fazla tatlı olmaması için şekeri az kullandım.ama şekerli sevenler biraz daha fazla şeker serpebilirler)

YAPILIŞI : Öncelikle mayamızı suyla açalım.Üzerine süt,yumurtanın beyazı,şeker ve tuzunu ilave edip tekrar bir karıştıralım.Unu yavaş yavaş ekleyerek kulak memesi kıvamında bir hamur elde edelim.1 saat kadar mayalandıralım.Mayalanan hamurdan açabileceğiniz büyüklükte parçalar koparıp bezeler oluşturun.Her bir bezeyi fazla inceltmeden orta büyüklükte açın.İç harcını sürün ve birazda şeker serpin.Rulo yapıp ikişer parmak kalınlığında kesin ve tepsiye dizin.Bütün bezelere tepsiniz dolana kadar aynı işlemi uygulayın.Üzerine yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış 180 derecelik fırına verin.Deneyecek olanlara afiyet, bal şeker olsun.


Hamur İşi Çeşitleri

1-Hamur Kızartması(PİŞİ)                                                                   


          2-MAYALI LAVAŞ EKMEĞİ





Aynı hamurdan neler  yapabilirim,kaç çeşit farklı tatlarda ürün çıkarabilirim diye düşünenler için faydalı olacağına inandığım  bir sunum yapmak istiyorum.Hamuru biraz fazla mayalamışken sizlerle de paylaşmak için bu çeşitleri yapmaya karar verdim.Ortaya tam 4 çeşit birbirinden farklı tat ve lezzette hamur işi çıktı.Eşimin ve kızlarımın bayıldığı bu çeşitleri ben sıklıkla yaptığımı söyleyebilirim.Bir de işin güzel tarafı var ki, yiyip yiyip kilo almıyor olmaları.Hamurun tarifine gelince ekmek hamurunun aynısı diyebilirim.Tek farkı Biraz daha katı yoğuruyorsunuz.Yani kulak memesi yumuşaklığından biraz daha yumuşakça bir hamur olacak. 
MALZEMELER: 1 kg un,1 tatlı kaşığı tuz,2 çorba kaşığı kuru maya(ya da yaş maya)ve su


Burada hamurun mayalanmış hali,sonra havasını alıp tezgahta yoğurduğum hali ve pişi yapmak için biraz açıp kestiğim hali var.Aşağıdaki resimde yine yaptıklarımın devamı olan bazlama ve sucuklu gözlemeler var.

3-GÖZLEME VE 4-BAZLAMA

Gözlemeyi ise avuç içi büyüklüğünde bezeler hazırlayıp kalın olmayacak şekilde açıp içine dilediğiniz harçtan koyabilirsiniz.Ben domates,biber ve sucuk karışımından oluşan bir harç    hazırladım.Kıymalı,ıspanaklı,peynirli ve patatesli olanları da son derece lezzetli oluyor.Dediğim gibi harcını siz dilediğiniz gibi hazırlayabilirsiniz. Bazlamanın bezelerini de gözleme yaptığım resimdeki bezelerin iki katı büyüklüğünde hazırlayıp elinizle yada merdane yardımıyla biraz açıp tavada altı üstü pişene dek çevirerek pişirebilirsiniz. Lavaşları da yumurta büyüklüğünde bezeler hazırlayarak  ve mümkünse ince açarak tavada ya da varsa  sac da pişirebilirsiniz.




Denemek isteyenlere hem kolay gelsin hem de afiyet olsun:))

7 yorum:

  1. Hamur açmada pratikleşmişsiniz maşallah :)
    Bizim pişiler daha farklı oluyor. Hamur kızartması da var ama onun da malzemeleri farklı. Bazlama hiç yapmadım hâlâ :( Yaparım inş. :)

    YanıtlaSil
  2. Bu görüntüler harika canım çok maharet gerektiriyor o da sende var elin dert görmesin

    YanıtlaSil
  3. Şule Hanım tamaktarınız cakşı boluptur, iygilik ! Bolso da cesek :)))
    Su böreğin cazap paylaşsanız bolobu ? :)

    YanıtlaSil
  4. demek su böreğimi yedin.arkadaşım yorumunun sonuna adını yazarsan sevinirim.en kısa zaman da yayınlayacağım.

    YanıtlaSil
  5. canım kızım ellerine sağlık seni çok seviyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sağol canım annem.bende seni çok seviyorum.sevgilerimle..

      Sil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...