Kağıtta
soslu alabalık
Arkadaşlar balık tariflerinden gidiyorum ama yaz da olsa balığa asla hayır denmez diye düşünüyorum.Fırında yaptığım bu balığın sosuna bile eşim ekmek bana bana yedi:) Bir balık bu kadar mı lezzetli olur.Özellikle bu şekilde fırında yapınca ayrı bir lezzeti oluyor.Balığın tazeliğini size de göstermek istedim.Allahım!bize ne güzel nimetler sunmuş.(şükür sana ey aziz!)
Şu balığın güzelliğine bakarmısınız.
İçinin rengine bakın.Etinin güzelliği belli oluyor değil mi?Bu güzellikleri sizlere de göstermek istedim.Derya kuzusu bunlaaaar...
Şimdi size nasıl yaptığımı yine pratik bir şekilde hemen anlatayım:
- Öncelikle balığımızın lezzetine lezzet katacak harika bir sos hazırlıyoruz.Sosumuzun içinde neler mi var:2-3 yemek kaşığı zeytin yağı,yarım limon suyu,2 diş ezilmiş sarımsak ve karabiber'den oluşan bir sos hazırlıyoruz.
- Bu sosu, baş kısmını keserek 4 parçaya ayırdığımız ve tuzladığımız balıklarımızın her tarafına özellikle iç kısmına yedirerek sürüyoruz.
- Yağlı kağıda yerleştiriyoruz.Pişireceğimiz tepsinin içine koyuyoruz.
- Üzerine de bir miktar yeşil soğan doğrayıp serpiştiriyoruz ve ağzını kapatıp fırına veriyoruz.
Pişerken çıkan kokuları ve o harika lezzeti size nasıl anlatsam bilemiyorum.Buradan sadece görsel olarak sunabiliyorum.Bu sebeple denemenizi şiddetle tavsiye ederim.Deneyecek olanlara şimdiden Afiyet-Şifa olsun...
yayın balığı PANE
Enfes bir balık olduğundan daha önce de bahsetmiştim.Kışın karların üzerinde yaptığımız mangal da yayın şişi size tekrardan hatırlatmak isterim.Merak ediyorsanız o zaman buraya tık tık lütfen:)
Hatta o zaman yorumlarda yayın balığını çoğunlukla herkes çok merak etmişti.İşte size yayın balığının bir bölümü.Çok büyük bir balık olduğu için bu şekilde kestirerek alıyoruz.Bu gördüğünüz parça bile 3 kiloya yakındı.Eti o kadar lezzetli ki yemeye doyamıyorsunuz.Birde çocuklarınız varsa bu balık tam size göre.Özellikle kılçıksız olduğu için çocuklar zevkle yiyorlar.Şimdi neler yaptığımı aşağıdaki resimlerle beraber anlatacağım.
1.Resim:balığımızı öncelikle fileto olarak ayırıyoruz.
2.Resim:Zeytinyağı,defne yaprağı ve sirkeli su da 1 saat kadar bekletiyoruz
3.Resim:Beklettikten sonra iyice süzdürüyoruz ve tuzluyoruz.
4.resim:Yumurtaları çırpıyoruz,nişasta ve un karışımı hazırlıyoruz.
5.resim:Filetoları önce una ardından yumurtaya bulayıp kızartıyoruz
İşte çıtır çıtır nefis Yayın Panemiz hazır.Denemeniz asyadanesintiler tarafından şiddetle tavsiye edilir:)Sevgileeer...
siga balığı
ve akşam
yemeğimiz
Merhabalaaaar!
Nasılsınız sevgili izleyenler,takipçiler,şöyle bir bakayım diyenler..
Beni merak ediyorsanız hemen söyleyeyim.Oldukça yoğun bir hafta sonu geçirdim ve geçirmeye de devam edeceğim.Bu hafta içi özellikle ayarlamadığım halde 4 günüm doldu bile.Yani pazartesi sendromuna girmeye fırsatım bile yok.Şimdiden neler yapacağımı,nasıl yapacağımı ya da ne yapmam gerektiğini programlamalıyım ki işlerim de tıkr tıkır yürüsün.Ne olduğunu merak mı ettiniz?O zaman hemen söyleyeyim.Haftanın 2 günü misafirim,bir günü aylık günüm,bir günüde arkadaşlarımla hazırladığımız kutlu doğum programı için ayarladığım bir cafede yapacağımız gösteri var.İşte dört gün doldu bile.Allah yardımcım olsun bu hafta benim:)İnşallah benim minikler bana zorluk çıkarmaz.
Eveet,şimdi de gelelim tatlı bıldırcınlarımla beraber hazırladığımız mütevazi akşam soframıza.Daha önceki postlarımda da bahsetmiştim.Acayip balık sevdalısı bir aileyiz.Muhakkak her hafta yeriz,Bu defa soframızla beraber balık keyfimizi sizlerle de paylaşayım dedim.Siga balığı buraya özgü bir balık ama resimlerinden belki siz bizdeki bir balık çeşidine benzetebilirsiniz.Oldukça lezzetli biraz da mezgit tadında bir balıktı.
Masayı hazırlamama 5 yaşını yeni bitiren ve 2 yaşına girmesine az kalan büyüyüp bana mutfakta yardım etmeyi sabırsızlıkla bekleyen kızlarımla hazırladık.Hallerini görmeniz lazımdı.Nasılda heyecanla taşıyorlardı.Aslında onların o halini de fotoğraflamam lazımdı.Neyse başka sefere artık.Menümüzde neler mi vardı? *Fırınlanmış baharatlı patates dilimleri,*kırmızı turplu içerisinde sadece yeşilliklerin olduğu bol limonlu salata ve tabiki *kızartarak yaptığım enfes balıklarımız.
Balığı resminden belki çupraya benzetebilirsiniz ama tadının ilgisi olmadığı kesin.Farklı ama oldukça lezzetli bir balık türü.İştee,benden bugünlük bu kadar.Herkese güzel bir hafta diliyorum.Selametle kalın dostlar...
Yayın balığı şiş,Yayın balığı ızgara

Herkese selaam.Bu gün bizim için harika bir gündü.Hava kaç gündür bozuk ve sürekli yağışlıydı.Güneşi bu gün görünce,baktık hava da güzel,attık kendimizi yine dağlara.Bişkek artık karlarla olan birlikteliğinin son demlerini yaşarken,biz de karda mangal keyfini kaçırmayalım dedik.İşin içinde balık varsa hiç kaçmaz zaten.Balık düşkünü bir aile olarak her hafta muhakkak yiyoruz ama kar üstünde balık mangalın keyfi bir başka tabi

Nehir kenarına gittik.Mangalımızı yaktık,semaverimizi de koyduk.Eşim bunlarla uğraşırken ben de balıkları hazırladım.Bir kısmını şişe bir kısmını da ızgaraya dizdim.

Yayın balığının lezzetine bayılıyoruz.En güzel tarafı da hiç kılçığının olmaması.Kızlarım da balığı çok seviyor.Onlara da rahatlıkla yedirdim.küçük kızımın haline eşimle epey güldük.Yerken çıkardığı sesleri duymanız lazımdı(mmm,nım,nım nım...gibi)Büyük olan her zaman ki gibi beni peşinden koştursa da yine de severek yedi.Ah bu ilkler:

Balık o kadar lezzetli ki ekstra bir marine işlemine gerek duymadan sadece tuz ve baharatlarla lezzetlendirdik.Hatta bu işlemi ben şişe taktıktan ve ızgaraya koyduktan sonra yaptım.Önce tuzladım,ardından karabiber ve kekik serptim.Yanına da sumaklı soğan salatası yaptım
Güveçte
Portakallı Alabalık
İşte tadıyla aromasıyla harika bir lezzet daha.Portakallı alabalık benim favori balık yemeğim diyebilirim.Zaten balığı çok seven bir aile olarak soframızdan eksik etmeyiz.Muhakkak hafta da en az bir gün tüketmeye özen gösteriyoruz.Özellikle de kızlarım çok seviyor balığı.Onların severek yemesi beni de mutlu ediyor.Portakalın bol olduğu şu zamanları kaçırmadan size de yapmanızı tavsiye ederim.Şimdi geleyim tarife.Vereceğim malzeme oranı sadece tek kişilik ve bir güveç için hazırladığım listedir.
MALZEMELER:
1 adet alabalık
1 adet portakal
1 adet soğan
1-2 di.ş sarımsak
1 adet yeşil biber
5-6 adet tane karabiber ve tuz
2 adet defne yaprağı
1 yemek kaşığı zeytin yağı
YAPILIŞI: Balığınızı bir güzel temizleyip büyüklüğüne göre 4 ya da 6 parçaya bölünve biraz tuzlayın.Güvecin altına yuvarlak dilimler halinde kesdiğiniz soğan ve biber dilimlerini yerleştirin.Üzerine bir kaç parça balık koyun.Aynı işlemi ikinci kata da yapın.Balıkların üzerine sarımsak ve tane karabiberleri koyun.Son olarak 3. resimde gördüğünüz gibi bir dilim portakal ve defne yaprağını koyun.Ben kalan biberleride eklemiştim.İsterseniz altına koyduğunuz biberler size yeterli geldiyse koymayabilirsiniz.Üzerine 1 yemek kaşığı zeytin yağı gezdirin ve yarım portakal suyu sıkın.Ağzını önce yağlı kağıtla ardından alüminyum folyo ile kapatıp önceden ısıtılmış fırında 200-180 derece arası yarım saat kadar pişirmeniz yeterli olacaktır.
Fırında Alabalık
İştahları kabartan bir tarif daha . Alabalık, orta Asya'da ki kullanılan adıyla Farel,bizim favori balıklarımız arasında yerini alıyor.Her türlü pişirme tekniğiyle lezzetli olan bir balık çeşidi diyebilirim.Ben fırında ve ızgarada olanını çok seviyorum. Tavada olanı da ayrı bir güzel tabii...
Bugün sizlere fırında ve tavada alabalık yapımından bahsedeceğim.
MALZEMELER:
Ø 2 adet alabalık
Ø
2
tane orta boy patates
Ø
1
tane orta boy doğan
Ø
2
adet domates
Ø
1
adet limon
Ø
2-3
diş sarımsak
Ø
maydonoz,defne
yaprağı
Ø
tuz
ve karabiber
YAPILIŞI:Balıklarımızı güzelce temizledikten sonra,pişireceğimiz fırın tepsisinin altına önce yuvarlak doğradığımız patatesleri diziyoruz.Sarımsakları rendeleyip balığımızın içine dışına elimizle iyice yediriyoruz.Sonra tekrardan içine ve dışına tuz ve karabiber serpiyoruz.Bu işlemden sonra balıkları patateslerin üzerine yerleştiriyoruz.Yuvarlak doğradığımız soğan,domates ve limonu sırasıyla balıkların üzerine yerleştiriyoruz.Son olarak üzerine biraz sıvı yağ gezdirip, maydanoz ve defne yaprağını ekliyoruz. Üzerini kapatmadan önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 30-35 dk pişirmeniz yeterli olacaktır.
Balığın patatese ve soğana nasıl bir lezzet verdiğini tahmin ediyorsunuzdur.Denemek isteyenlere şimdiden afiyet olsun:))
........................................................................................................................................................................................................................................................................
Alabalık Tava
Hepimizin bildiği ve sıklıkla yaptığı bir pişirme tekniği olan tavada kızartma yöntemiyle yaptığım alabalık tavayı da sizlerle paylaşmak istedim.
Yanına limon, sıvı yağ ve tuzla ovup yumuşattğım mor lahana ya
havuç,taze soğan ve mısır ekleyerek yaptığım salatayla servis yaptım.
Balıklarda güzel görülüyorlar.Elinize sağlık.
YanıtlaSil