Orta Asya Yemekleri

Orjinal Özbek pilavı'nın yapılışı

Neden orjinal dedim biliyor musunuz,çünkü tüm yapım aşamalarını ben de iyice öğreneyim diye Özbek bir arkadaşımla beraber yaptık.Sevgili Saadet ablam bu pilavı nefis yapar.Tane tane dökülür pirinçler,Tadı ve aroması onun elinin lezzetiyle birleşince bir başka olur.Burada çok bilinen bir restoranda yediğimden daha lezzetli olduğu kesin.Tam bir davet yemeği.Zaten orta asya insanının davet sofrasında bu pilav olmazsa olmazlardandır.Diğer bir adı 'tır.En önemli günlerde muhakkak yapılır.Özel konuklara yapılır.Kısacası geleneksel bir lezzettir.Şimdi ben size aşama aşama fotoğrafları ve detaylarıyla beraber anlatacağım.
MALZEMELER: 
1 kg kırmızı pirinç
500 gr dana eti
1,5 kg havuç
yarım kg soğan
1 baş sarımsak
etleri kızartmak için sıvı yağ
yeteri kadar tuz
ve bu pilavın en önemli baharatı ZİRE
Not: Hanımlar Zire kimyonun öğütülmemiş halidir.Yani tane kimyon diye aktarlardan bulabilirsiniz.Asıl yeri Hatay 'dır.

YAPILIŞI:

1 Aşama: Avuç içi büyüklüğünde doğranmış etleri yıkayıp kanından arındırdıktan sonra etleri temiz bir bezin üzerine alıp iyice kurumasını sağlayalım.

2.Aşama: Bu pilavı yaparken derin bir döküm tencere kullandık.Tencerenin içine bol miktarda sıvı yağ koyup kızdırdığımız yağın içine etleri atıp kızartmaya başlıyoruz.

3. Aşama:Nar gibi kızaran ve yumuşayan etlerin üzerine yağın içinden almadan üzerine piyazlık doğradığımız soğanları atıyoruz.

4.Aşama: Etleri soğanlarla beraber kavurmaya devam ediyoruz.Sotelenen soğanların üzerine kibrit gibi doğradığımız havuçları ilave ediyoruz.Ve tekrar sotelemeye devam ediyoruz.

5.Aşama: Nasıl sotelendiğini ve rengini bu resimden anlayabilirsiniz.Soteleme işlemi bittikten sonra üzerine kaynamış su ilave ediyoruz.Üzerini geçecek kadar olması yeterli.Bu renk, et suyu karamelize olduğu için ortaya çıkıyor.Suyunu çorba niyetine bile içebilirsiniz.O anda çıkan kokuları size nasıl anlatırım bilemiyorum ama nefisti...

6.Aşama: İşte tam da bu esnada tuzunu,zire'yi ve bir baş sarımsağı olduğu gibi üzerine bırakıyoruz.Biraz da bu şekilde kaynaması gerekiyor.

7.Aşama: İyice yıkayıp su da beklettiğimiz kırmızı pirinci süzdürdükten sonra kaynayan bu suyun içine bırakıyoruz.

8.Aşama: Şöyle bir karıştırıp orta ateşte yavaş yavaş suyunu çekmesini bekliyoruz.

Gördüğünüz gibi suyunu çekiyor ve göz göz olmaya başlıyor.

9.Aşama:Pilavımız göz göz olduktan sonra bir kevgir yardımıyla kenarlarından ortaya doğru toplayarak minik bir tepecik oluşturuyoruz.Yani bizdeki pilav pişirme tekniği gibi karıştırılarak yapılmıyor.Neredeyse hiç karıştırılmadan kendi kendine pişiyor.Bu tepeciğe kaşığın sapı yardımıyla delikler açılıyor.Üzerine bir tabak kapatarak tekrardan kısık ateşte demlenerek pişmeye bırakıyoruz.

Tüm aşamalarıyla pişme süresi  yaklaşık iki saati buluyor.Normalde pişen pilavı büyük bir tepsiye ters çevirip etleri üzerine gelecek şekilde servis yaparlar.Ama bizimki ev usulü olunca biz kişi başı servis yaptık.Etleri pilavın içinden çıkarıp küpler halinde doğrayıp pilavla beraber servis ediyoruz.İşte en orjinalinden Özbek pilavı tarifi taa.. kırgız ellerinin bişkek şaharından sizlere de ulaşsın istedim :) İnşallah faydalı olabilmişimdir.Merak ettiğiniz başka şeyler olursa sorabilirsiniz.  

Bu güzel pilavın yapımını birebir göstererek öğrenmeme vesile olduğu için Saadet ablama çook teşekkür ederim.Bu ramazan ayında yiyenlere-yedirenlere Afiyet Şifa olsun inşallah...
Sevgi ve selamlar...




Uygur Yemekleri-Lagman(legmen)




Bişkekdeki en bilindik ve en ünlü uygur restoranlarından biri olan Fayza,bizim sıklıkla gittiğimiz bir yer.Tabi burada helal yemek olan yerleri tercih ediyoruz.Burası bu bakımdan hem güvenilir hem de temiz.Bişkekde Türk restoranları çok var.Ama ben onlardan ziyade orta asya yemeklerini tatmak için bu türden restoranlara gitmeyi tercih ediyorum.Bizim yemekleri zaten her zaman yiyebilirim.Önemli olan farklı lezzetleri tatmak.




Restoranda siparişimizi almaya gelen garson kız.,resmini çekmemden memnun kaldı diyebilirim.Bu restoranda en dikkat çekici şey bütün garsonların kız olması ve geleneksel tarzdaki giyimleri.




İşte asyanın baş tacı yemeklerinden biri olan buharda pişirme yöntemiyle yapılan mantı.Aynen resimde gördüğünüz gibi avucunuz büyüklüğünde oluyor.Hem içi hemde pişme tarzı bakımından bizim mantımızdan oldukça farklı.İçi minik minik doğranmış parça et,kuyruk yağı, bol soğan,tuz ve karabiberden oluşan bir harçla dolduruluyor.Biz bu mantıyı arkadaşlarımızla beraber yapıyoruz.Buralı arkadaşlarımız öğretmişlerdi.Daha sonra sizlerle de paylaşacağım. Bu kızımın siparişiydi.O, bu mantıya bayılıyor.




Aslında  çıkış yeri Çin olan bu leziz yemek asyanın en önemli yemeğidir.İlk görünüşte sıradan bir makarna yemeği gibi görünse de tadını ve makarnanın farklılığını anlayınca sıradan olmadığını anlıyorsunuz.Bu yemeğin çeşitleri var.Benim siparişim kuru lagmandı.Aynı zamanda kızartılmış.Ben onun tadına bayılıyorum.Resimde gördüğünüz makarnanın tadı bildiğiniz makarnalardan oldukça farklı.Özel bir teknikle sarılarak bekletilen hamuru elleriyle çektirerek metrelerce uzunlukta spagettiden daha kalın bir makarnaya dönüştürüyorlar ve haşladıktan sonra et ve sebzelerden oluşmuş baharatlı bir karışımla birleştirerek tercihe göre kuru,sulu ya da kızartılmış olarak servis ediyorlar.




Minik kızım Hande benim tabağımı karıştırmak için can atarken... O ısırılası elini tabağıma yavaştan uzatıp bir yandan da gözümün içine bakarken hemen resmini çektim.



Eşime makarnayı kaldır da fotoğrafını çekeyim dedim.Bu gördüğünüz kesik değil,uzunluğunu siz düşünün artık.Ve masada gördüğünüz Lipoşka adındaki bu ekmek yine Asya'nın geleneksel tandırlarında pişen pideye benzer bir ekmek.Uygurlar bunun soğanlısını yapıyorlar.Ben onu çok beğeniyorum.Hatta bir keresinde Uygur bir arkadaşımın annesinin Çin'den gönderdiği soğanlı ekmeği yemiştim.Gerçekten çok lezzetliydi.




Yine beğenerek yediğimiz tavuk şiş.Yumuşacık ve suyu içinde kaldığı için çok lezzetli olmuştu.Burada da Türkiyede olduğu gibi şişte et pişirme yöntemi çok yaygın.Adına şaşlık diyorlar.Önceden geldiğimizde hep et şaşlık istiyorduk.Ama son gelişlerimizde hep tavuk şaşlık istedik.Etten ziyade bunu daha çok sevdiğimi söyleyebilirim. Şimdilik benden bu kadar.Farklı lezzetlerde buluşmak dileğiyle..... 







Özbek Sofrası

 

Bu hafta sonu eşimin özbek bir arkadaşının daveti üzerine gittiğimiz evlerinde bizi güzel bir yer sofrasında ağırladılar.Ben de sizlerle bu farklı lezzetleri paylaşmak istedim. 


İşte farklı bir salata çeşidi.İçerisinde haşlanmış kırmızı pancar,haşlanmış beyaz lahana,haşlanmış yumurta ve turşu var.Doğranmış olan malzemelere sadece tuz ve yağ ekleniyor.Gerçekten farklı ve lezzetli.Size de denemenizi tavsiye ederim.



 İşte sadece un,tuz ve su dan oluşan,açıldıktan sonra tereyağı ve sıvı yağla yağlanıp katlanarak yapılan MİLFÖY hamuru kıvamında lezzetli bir börek.İç harcı bol soğan,patates ve etten oluşuyor. 


Sırada lezzetine doyamadığım AŞ,diğer bir adıyla Özbek pilavı var.Gerçekten arkadaşımın ellerine sağlık.Özenle ve emekle yaptığı bu pilav yediğim en güzel pilavdı.








   Bu coğrafyada çay resimdekine benzer kaselerde sunuluyor.

1 yorum:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...