Salatalar

Kabak Tarator

Kabağın zamanı geçmeden şöyle güzel bir tarator yapayım dedim.Geçtiğimiz günlerde misafirliğe gelen arkadaşlarıma yaptığım menümün içinde olan salatalardan biriydi.Ve çok beğenildi.Genelde havuç tarator çok yapılır ve çok bilinir.Ben bunu da çok seviyorum.Hatta havuç ve  kabak karıştırılıp da yapılabilir.O da güzel oluyor.Malzeme listesi zaten oldukça az ve yapılışı da bir o kadar kolay.İhtiyacımız olanlar:

Malzemeler:
1kg kabak
1 demet dere otu
Biraz sıvı yağ,yoğurt ve mayonez(mayonez koymak istemeyenler süzme yoğurt kullanabilirler)
sarımsak
2 yemek kaşığı un
tuz

Yapılışı:
Kabakları güzelce yıkayalım.Kabuklarını soymadan rendeleyelim.Tavaya biraz sıvı yağ koyup rendelediğimiz kabakların suyunu sıkarak tavaya alalım ve soteleyelim.Sotelenen kabakların üzerine 2 kaşık un serpelim ve biraz da unla çevirelim.
PÜF NOKTA:Burada un koymamızın sebebi,kabağın fazla suyunu un çekecek ve daha güzel kavrulacak.Zaten kabağı rendeledikten sonra tavaya koyarken sıkmamızın sebebi de bu.Kabak çok su bırakıyor.Eğer suyunu sıkmadan tavaya direk alırsak malesef pişme esnasında çorba gibi olur.Çok su verir.Sıkarak koyduğumuzda az su bırakır, onu da unla yok etmiş oluyoruz.
Kavrulan kabaklarımızı bir kenara alıp soğumaya bırakalım.Bu sırada sarımsaklı yoğurdu hazırlayalım.İsteyen mayonez, isteyen süzme yoğurt kullanabilir.Dere otunu doğrayıp yoğurdun içine katalım biraz da yoğurda tuz ekleyelim.Çünkü kabağa tuz atmamıştık.Bu sebeple yoğurda koyuyoruz.Soğuyan kabağımızı yoğurtla karıştırıp servisten önce 1 saat kadar buz dolabında tutuyoruz.Hem dinlenmiş oluyor hem de soğuk soğuk daha bir lezzetli oluyor.
AFİYET OLSUN...



Köz patlıcan salatası-babagannuş

Bu salata benim favaori salatamdır arkadaşlar.Sıkça da yapmaya çalışırım.Özellikle misafirlerime muhakkak yaptığım bir salatadır.Patlıcanı sevmeyenler için aynı şey geçerli değildir tabii...
Bazı yerlerde, mesela  Adana tarafında babagannuş,Hatay tarafında abugannuş deniyor.Ama bana göre kısacası  nefis bir patlıcan salatası.Haydi tarife geçeyim ben:

Malzemeler: Közlenmiş patlıcan,közlenmiş kırmızı biber,maydanoz,yeşil soğan,dere otu,tuz.,nar ekşisi ve zeytin yağı

Yapılışı: Közlenmiş olan patlıcan ve kırmızı biberi doğrayarak karıştırma kabının içine alıyoruz.Üzerine yeşillikleri doğrayıp tuzunu.nar ekşisini ve zeytin yağını da ekleyip karıştıralım.
İşte salatamız servise hazır hale geldi.Patlıcanın bol olduğu bu zamanda muhakkak yapmınız Asyadan 
Esintiler tarafından şiddetle tavsiye edilir.Herkese selamlar...


Bulgurlu diyet salata

Merhabalar sevgili hanımlar ve blog izleyiceleri,
Yaz aylarında zayıflama telaşı içerisine giriyoruz.Ya da hafif bir şeyler yemek istiyoruz.Eğer siz de diyetteyseniz ya da hafif ve sizi serinletecek bir salata yemek istiyorsanız işte bu tarif tam size göre.Bir öğününüzde sizi fazlasıyla doyuracak ve tok tutacak kolorisi de oldukça düşük ve bir o kadar da lezzetli bir diyet salata.Geçtiğimiz günlerde oldukça tükettiğimi söyleyebilirim.Bir kasesi bile oldukça tok tuttu beni.Soğuk soğuk nefis oluyor.Ben bu salatayı ilk defa sevgili arkadaşım Tülay da yemiştim.Ama ben üzerinde biraz da ha farklılıklar yaptım.İşte diyet salata tarifi :

Malzemeler: 
2 su bardağı pilavlık bulgur
yeşil soğan,maydonoz,dereotu,nane
yoğurt ve sarımsak

Yapılışı: 

  1. Bulguru yıkayıp süzdürdükten sonra pişireceğimiz tavanın içine alıp üzerini geçecek kadar su koyup yağsız bir şekilde pişiriyoruz.Tabiki bu işlemi yaparken yapışmayan tavada yapmalısınız.Çünkü özelliği yağsız olacak.
  2. Dinlendirip soğuttuğumuz bulgurun içine yeşilikleri doğruyoruz.
  3. Sarımsaklı yoğurdu da katıp karıştırıyoruz.
NOT: tuzunu  ister yoğurda ister bulguru pişirirken atabilirsiniz.Ya da azar azar her ikisine de atabilirsiniz.Önemli olan uzmanların da bizleri uyardığı gibi tuzu fazla tüketmeyelim:)





kavrulmuş patates salatası
Merhabalar,
Patates kavurmasını hem börekler de iç olarak,hem de kahvaltılarda kavurup yemek çok güzel olur.Bu tarif de yine 5 çaylarınızda yapabileceğiniz pratik bir salata tarifi.Oldukça da lezzetli oluyor.Tarifini hemen kısaca vermek istiyorum.Oran vermeden anlatacağım.Bu tarirfi dilediğiniz miktarda yapabilirsiniz.
Yapılışı: Patateslerin kabuklarını soyup küp küp doğrayıp tencerede az suyla haşlayın.Haşlanan patatesleri süzdürdükten sonra soğuması için bir kenara alın.Tavaya biraz sıvı yağ koyup piyazlık doğradığınız soğanları kavurun.Kavrulan soğanın üzerine biraz biber salçası,biraz da domates salçası koyup kavurmaya devam edin.Üzerine patatesleri ekleyip tekrar kavurmaya devam edin.Son olarak üzerine tuzunu ve baharatlarını ekleyin.Ben sadece kara biber ve pul biber eklemiştim.Kavrulan patesleri ocaktan alıp soğumaya bırakın.Servis yapmadan önce ince ince doğradığınız dereotuyla karıştırın ve dilediğiniz gibi süsleyip servis edin.Afiyet olsun... 



Kırmızı Pancarlı Pirinç Salatası


Aslında çin salatası da deniyor.Ama ondaki tek eksik pancar.Pancarsız haliyle de epeyce yaptığım bir salatadır.Ama pancarlı haliyle  görsel açıdan ve lezzet farkıyla bir başka güzel oluyor.İçinde neler yok ki.Malzemesiyle oldukça zengin bir salata diyebilirim.Doyurucu özelliğiyle çocuklar açısından oldukça da besleyici.Benim kızlarım çok seviyorlar.İyisi mi ben size malzemeleri vereyim:)

MALZEMELER: 2 su bardağı pirinç
havuç,bezelye,mısır,kornişon turşu,2 adet orta boy pancar ve havuç(haşlanmış),dere otu,maydonoz ve yeşil soğan,1,5 limonun suyu,karabiber biraz, pul biber,tuz


YAPILIŞI: Öncelikle pirinci aynı pilav yapar gibi biraz sıvı yağını fazla koyarak pişirelim.Bu işlemi üzerine sonradan yağ eklememek için yapıyoruz.Pirincin piştikten sonra tane tane olmasına özen gösterin.Pilav soğuduktan sonra harmanlayacağınız kabın içine alın.Yeşillikleri incecik doğrayın,havucu ve turşuyu da küçük küpler halinde doğrayın,pancarı rendeleyin,bezelyeyi ve mısırı da katın,biraz baharatlarını ekleyin,limonu sıkın ve şöyle bir harmanlayın.Tuzuna bakın damak zevkine göre tuzunu da ayarlayın.Biraz el oyalayıcı bir salata tarifi.Ama lezzeti bir harika.Mutlaka denemelisiniz. 




Sirkeli börülce salatası

Merhaba sevgili hanımlar.
Bu salatanın lezzeti bir başka oluyor.Benim favori salatam diyebilirim.Börülceyi sevenler mutlaka denemeliler.Yapımıyla da oldukça basit.Ben yazdan aldığım börülceleri güzelce ayıkladıktan sonra düdüklüde 10 dk kadar pişirip poşetleyip dondurucuya koyuyorum.Yani bu lezzetli salatayı kışında misafirlerime yaparım ve çok beğeni alır. 

Malzemeler: börülce,maydonoz dereotu,yeşil soğan,domates(ben yazın domates,kışın közlenmiş kırmızı biber kullanıyorum),limon,sirke,zeytin yağı ve tuz.

Yapılışı: Haşlanmış olan börülcelerin üzerine tüm malzemeleri doğrayın.üzerine bolca limon sıkın.Tuzunu ve yağını ekleyin.Damak zevkinize göre sirkesini ayarlayın

*Ben biraz fazla koyarım,lezzetine doyum olmaz.Hatta arkadaşlarım biz de yapıyoruz ama seninki bizimkinden daha lezzetli oluyor diyorlar.Biraz konuşunca içine sirke ve limon miktarını az koydukları ortaya çıkıyor.Püf noktası sirke ve limonda.Unutmayın arkadaşlar!!





Sodalı,turplu ve yeşil soğanlı cacık


Lezzetiyle fark yaratacak sunumuyla da bir o kadar şık olan bu cacığı özellikle misafirleriniz için yapabilirsiniz.Başka bloklarda göremiyeceğiniz  bir tarif olduğuna emin olabilirsiniz.Yine benim mutfağımdan çıkan harika bir lezzet diyebilirim.

Daha net görebilmeniz için oldukça yakından çektim.Özellikle bulgur pilavıyla harika gidiyor.Malzemeleri aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi soda(burada sodalar böyle büyük şişelerde satılıyor),biraz süzme yoğurt ve normal yoğurt karışımı,yeşil soğan,minik kırmızı turplar,tuz ve arzuya göre üzerine zeytin yağı dökebilirsiniz.

Yoğurdu sodayla çırparak fazla sulandırmadan açın.Turpu incecik yuvarlak dilimler halinde doğrayıp içine katın.Yeşil soğanı da minik minik doğrayıp içine katın.Tuzunu da ilave edip karıştırın.İşte bu kadar afiyet olsun.



Borcamda Kumpir



Merhabalar
Yıllardır yaptığım ve severek yediğimiz harika bir kumpir tarifi.Tariflerimin arasına eklemezsem olmazdı.Bu şekilde borcama genelde misafirlerime yaparım.Kendimize yapacaksam eğer patatesleri atıveriyorum hemen fırına.Evde kumpirin tadı da bir başka oluyor tabii.Yine aynı teknikle bu sefer patatesin içinde yapıyorum.Borcama yaptığım kumpirin malzemelerini oran vermeden yazacağım.Kolay olduğu için siz istediğiniz oranlarda kendi zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.gelelim malzemelere:

Malzemeler:Haşlanmış patates haşlanmış havuç,bezelye,mısır,kornişon turşu,salam ya da sosis,tereyağı,kaşar peyniri,yoğurt ve mayonez

Yapılışı: Haşlayıp ezdiğimiz patatesleri sıcakken tereyağı ve kaşar peynirle iyice karıştıralım.Borcamın altına basalım.Üzerine mayonezi yoğurtla hafifletip sürelim.Son olarak da garnitürlerini serpiştirelim ve salamı doğrayalım.İsteseniz üzerine tekrardan ketçap ve mayonezle servis yapabilirsiniz.Ben isteyen misafirlerim olursa diye masaya koymuştum.Malum herkes ketçap mayonez yemiyor.Eğer yapmayalı uzun zaman olmuşsa size de yapmanızı öneririm.Sevgilerimle... 



Beyaz Lahana Salatası




Merhabalar.
Pratik tariflerimize son sürat devam ediyoruz.Daha önceki postlarda da bahsetmiştim,pratik tariflerim epey birikti diye.Sanırım bu ay bitene kadar böyle devam ederim.Bu gün sizlere harika bir beyaz lahana salatası tarifi vereceğim.Çay davetlerinizde ikram edebileceğiniz bu lezzetli ve bir o kadar da pratik olan salatayı yapmanızı şiddetle öneririm.Hemen tarife geçeyim.

Malzemeler: beyaz lahana,mısır,dereotu,sarımsak,yoğurt ve mayonez

Yapılışı: İnce kıydığımız lahanayı tuzla ovup suyunu çıkarıyoruz.Hatta biraz bekletmenizde fayda var.Suyundan iyice arındırmış olun.Ayrı bir kapta yoğurt,mayonez ve ezilmiş sarımsağı karıştırın.Lahananın içine kıyılmış dereotu ve mısırı katın.Üzerine sosunu dökün ve karıştırın.

NOT: Miktar vermedim.Kolay bir salata olduğu için miktarını istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.Yalnız lahana tuzla ovulduktan sonra epey küçüleceğinden, doğrarken bunu da göz önünde bulundurarak yapmanızı tavsiye ederim.




Rus Salatası mı,Amerikan salatası mı?



Rus salatası mı, amerikan salatası mı? bilmiyorum ama bildiğim bir şey var ki bu salatyı çok seviyor olmamız.Benim özellikle kurban bayramında muhakkak yaptığım bir salatadır.Nedeni kavurmanın yanında mükemmel gidiyor olması.Bu salatayı etle beraber yememiş olanlara şiddetle tavsiye ediyorum.Bir de etle beraber yiyin.Yalnız bir farkı var ki sizlerde bilirsiniz.Genelde turşu da koyarlar ve yoğurtla karıştırırlar.Ben hem turşu koymuyorum hem de sadece mayonezle yapıyorum.Ama dediğim gibi bunu sadece etle yiyeceksek bu şekilde yapıyorum.Çaylarda salata olarak sunacaksam eğer hem malzemeyi zenginleştiriyorum hem de mayoneze biraz yoğurt takviyesi yapıyorum.
İçinde: haşlanmış patates,bezelye.haşlanmış havuç ve sadece mayonez var.İşte bu kadar kolay ve pratik bir salata.





Orta Asya’ya Özgü Finçoza Salatası


Bu salatanın burada o kadar çok çeşidi yapılıyor ki,aynı zaman da çok da seviliyor.Ben de size tanıtmadan ve göstermeden buradan gidersem içim rahat etmezdi.Bu salatayla ilk tanıştığım zaman görüntüsünden spagettili bir makarna çeşidi olarak düşünmüştüm.Oysa ki bir salata çeşidiymiş.O zaman yapılışını ve nasıl bir şeyden yapıldığını bilmiyordum tabii.Çalıştığım okuldaki aşçımız RİMA ece'den(ece kırgızca da abla demek) yapılışını öğrendim.Okulun ahrana'sına(yani bekçisine)hemen malzemeleri aldırıp eve gelince yapmıştım.Ve o gün bu gündür arkadaşlarımın da severek yedikleri bir salata çeşidi oldu.



Eminim bu görüntüler sizi de şaşırtmıştır.'Bu nasıl bir şey böyle' dediğinizi duyar gibiyim.Onlar makarna demiyor ama ben size makarna diyerek anlatacağım.Evet,gördüğünüz gibi aynı misina ipine benziyor.Ancak makasla kesiliyor.Elinizle kırmanız neredeyse imkansız.Bizim güllacın, ipe dönüşmüş halini düşünün.Nişastadan yapılan bir çeşit makarna diyebilirim.E biraz da şekil vereyim dedim:)nasıl omuş ama?Ben resimde gördüğünüz her şeyi tamamen kullandım.



Öncelikle finçozaları makasla uzun şeritler halinde kestim.Zaten özelliği uzun uzun olması.Kabın içine alıp üzerine kaynattığım suyu döküp 5 dk kadar bekletiyoruz.Yavaş yavaş çöküyor ve suyun içinde kendiliğinden pişiveriyor 2. ve 3. resme dikkatle bakarsanız daha iyi anlarsınız.5 dk'nın sonunda süzdürüyoruz.Bu esnada uzun uzun rendelediğimiz havuçları az yağda fazla öldürmeden soteliyoruz.Turşuyu küp küp doğruyoruz.Sarımısak rendeliyoruz,tuzunu ekliyoruz ve bu salataya özgü baharatı da ekleyip bir güzel harmanlıyoruz.



İşte bu da harmanlanmış hali.Elimle epey bir harmanladım.Çünkü diğer malzemelerin de finçozayla iyice özleşmesi gerekiyor.Türkiye'ye dönerken yanımda götüreceğim şeylerden biride bu olacak.Misafirlerime farklı bir salata çeşidi sunmuş olurum.
Sizlerde spagettiyle ve çeşitli baharatlarla yapabilirsiniz.denemekte yarar var diimii:)sevgiler





NARLI VE CEVİZLİ KIRMIZI PANCAR SALATASI





Ağızlarda mükemmel bir tat oluşturan,antioksidan özelliğine sahip bu salatayı denemeye ne dersiniz.Malzemeleriyle de beni ye diyen bu güzel salata görüntüsüyle de ayrıca cezbedici bir özelliğe sahip.Gelelim malzemelere: 

MALZEMELER: 
1 kg kırmızı pancar
1 adet büyük boy nar
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz
yoğurt ve mayonez
1 diş sarımsak ve biraz tuz(isterseniz koymayabilirsiniz)

YAPILIŞI: Pancarı kabuklarından arındırıp haşlamaya bırakalım.Biraz diri kalacak şekilde haşlayın.Patates gibi haşlamayın.Diri kalmalı ki rendeledikten sonra sulanmasın.Narı da bir güzel ayıklayın.Bir kabın içine pancar nar ve cevizi koyun.Ayrı bir kapta yoğurt ve mayoneze bir diş sarımsak rendeleyin.İsterseniz koymaya da bilirsiniz.Biraz çırpıp diğer kaptaki malzemelerin üzerine dökün ve karıştırın.Nar taneleriyle süsleyip servis yapın.




YEŞİL DOMATES KAVURMASI



Yeşil domates turşusundan yaptığım bu lezzetli kavurmayı 2 günlük bir ayrılıktan sonra sizlerle paylaşayım dedim.Cumartesi günü internetimizin kontürü bitince resmen kalakaldım.Meğer ne alışmışım ben bu blog dünyasına.Eşim bakalım ne kadar dayanabileceksin dedi.Bugün krize girince hemen yükledi tabii :))Şaka bir yana zaten gidip yüklemeye fırsatımız da olmadı.Arkadaşım da bugün dalgasını geçti benle.'Hayırdır tariflerin mi bitti' deyince,bende tarif değil ancak kontür biter dedim.zaten anlamıştım bir şeyler olduğunu deyince gülüştük.Neyse ben geleyim tarife.Yeşil domates turşusu olan herkesin kolaylıkla yapabileceği lezzteli bir tarif.

MALZEMELER: yeşil domates turşusu,soğan biraz tere yağı ve sıvı yağ

YAPILIŞI: Öncelikle domatesleri bir kaç saat su da bekletip fazla tuzundan ve sirkesinden arındırmalıyız.Küpler halinde doğradığımız soğanları kavurup yine küpler halinde doğradığımız domates turşusunu da katıp yaklaşık yarım saat kadar orta ateşte arada sırada karıştırarak kavuralım.İsterseniz biraz da pulbiber serpip servis edebilirsiniz.Resimde görünen sarımsaklar turşunun içinde olanlardı.İsterseniz koyabilirsiniz.



KARIŞIK TURŞU KAVURMASI 


Karadeniz'in meşhur turşu kavurmasını ben de sık  sık yapıyorum.Bunu da cuma oturmasına gelen arkadaşlarıma yapmıştım.Pişme aşamasını çeken ben malesef ki servis aşamasını çekmeyi unutmuşum.Aslında genelde sadece fasulyeyle yapılıyor ama ben karışık halini daha çok seviyorum.Misafirlerimin de beğenisini kazanan bu lezzetin tarifi aslında çok basit.Şimdi tarife gelelim.
MALZEMELER:  domates turşusu
                        biber turşusu
                           fasulye turşusu
          soğan
                         sıvı yağ,tereyağ
              pulbiber

YAPILIŞI: Maalesef turşular için bir ölçü miktarı belirtemeyeceğim.Misafirinize göre ya da kendinize göre göz kararı ayarlayabilirsiniz.Turşuları önceden bol su da bekleterek ve arada bir suyunu değiştirerek fazla tuzunun gitmesini sağlamalıyız.En az 2-3 saat beklerse iyi olur.Tavaya biraz sıvı yağ biraz da tereyağı koyalım.Soğanları normalden biraz büyük küpler halinde doğrayalım.Önce soğanları biraz çevirelim.Üzerine doğradığımız turşuları koyalım. Burada önemli olan bol soğanla iyice kavurmak.Ben neredeyse 1 saate yakın kavuruyorum.Turşuların rengi iyice değişip soğanlar kaybolduysa oldu demektir.servis esnasında pul biber ekleyebilirsiniz.Biber turşusu biraz acı olduğu için ben katmamıştım.



ŞEHRİYELİ TAVUK SALATASI

Diyet yapanlar için de uygun olan bu salata hem çok besleyici ve doyurucu, hem de bir o kadar lezzetli oluyor.Benim en çok sevdiğim salata çeşitlerinden biri olduğu için ilk olarak bunu yayınlamak istedim.

MALZEMELER: 2 adet haşlanmış tavuk göğsü
                     közlenmiş kırmızı biber
      kornişon turşu
       konserve mısır
                                                                   az yağda kavrulup haşlanmış  şehriye(1 su bardağı)
        1 demet dereotu
            1 demet maydanoz
          1 bağ yeşil soğan
      tuz, karabiber,
                           sıvı yağ ve yarım limon suyu

YAPILIŞI: Didilmiş tavuklara şehriyeleri ilave edelim.Doğradığımız közlenmiş biber,turşu,dereotu,maydanoz ve yeşil soğanı da katalım.Mısırı ekleyelim.Son olarak tuz,karabiber,yağ ve limonunu da ekleyelim ve güzelce harmanlayalım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...