Ev Yapımı Doğal Ürünler

Şifalı Orman Meyvesi ve Şurup Yapımı
Artık ilaçlarımızı ev de doğal olarak yapıyoruz.Yok artık! Dediğinizi duyar gibiyim ama öyle :) Rabbim bize öyle güzel nimetler sunmuş ki onları değerlendirmek de bize düşmüş.Geçtiğimiz günlerde yine şifalı bir tarif yayınlamıştım.Ahududu Şurubu,takip edenler hemen hatırlamıştır.Merak edenler verdiğim linke tıklayabilir.Hatta şifalarından ve nelere iyi geldiğinden bahsetmiştim.Şimdi de sıra da bu şifalı orman meyvesi var.Belki sizlerden de bilenler vardır.Karakat'ın sarı olanı diyorlar.Rusça bir ismi var onu söylememe gerek yok ama Türkçe karşılığı olarak Sarıkat diyoruz.Bilenler varsa ve başka isim söyleniyorsa bana yorumlarınız da belirtebilirsiniz.Gerçi ben hiç Türkiye de böyle bir meyveye rastlamadım ama olabilir de tabi...
Bunu kimin topladığını tahmin edersiniz.Sevgili eşim Sedat bey :)Geçtiğimiz günlerde ormanlık bir alana pikniğe gitmiştik.Her yerde bolca bu meyveden varken o da şifasını bildiğinden hiç vakit kaybetmeden toplayıvermiş.
İnanılmaz şekilde dikenli bir ağaç yapısı var.Ve dikenleri uzun uzun.Temizlemesi çok zor.Ama gülü seven dikenine katlanır dimii...
Sonunda temizledik ama çoğunu eşim temizledi.Zor aşamayı geçtik artık.Şimdi ben size neler yaptığımdan bahsedeyim.İyice yıkadıktan sonra süzülmeye bıraktım.
Miktar çok olunca bir kısmını  böyle buzdolabı poşetlerine koyup dondurucuya kaldırdım.Bir kısmını da şurup yaptım.Ama önce sizlere şifasından bahsedeyim.
Bu meyvenin en büyük özelliği: Mide rahatsızlıklarına iyi geliyormuş.Mide rahatsızlığı olanlar bu şurubu sabahları aç karnına 1-2 kaşık tüketebilir.Allahın izniyle belli bir süre sonra şifasını gösteriyor.Tadını merak edenler için hemen söyleyim.Ekşimsi bir tadı var,ama o ekşi tada bir de acımsılık ekleniyor.Şurup haline dönüşünce şekerin de etkisiyle ap ayrı bir lezzete bürünüyor
Ben şimdilik yarım kilo kadarını yaptım.Dondurucuya koyduğum için bittikçe çıkarıp yapıcam.Taze taze tüketilmesinde fayda var.Bazı arkadaşlar bunu reçel gibi yaptılar.Ama kesinlikle ben bunu tavsiye ediyorum.Zaten bu tavsiyeyi bu meyveyi daha iyi tanıyan ve bilen bir ablamdan aldım.Reçeli pek beğenilmiyormuş.
500 gr sarıkat'a yaklaşık 750 gr şeker koydum ve el blendırıdan geçirdim.
 Sonra süzgece alarak posasını çıkardım.O küçücük meyve tanelerinin içinden çıkan çekirdeklere bakın.İyice süzdürdükten sonra kavonoza aldım.
Artık sonuca ulaşmış bulunuyorum.Rengiyle ve tadıyla tam bir şifa kaynağı olan bu şurubu özellikle eşim ve ben hergün 1 kaşık tüketiyoruz.
 Burada ülkemden kilometrelerce uzakta bu şifalı bitkiden faydalanmamızı bize nasip eden rabbime binlerce şükürler olsun.Allaha emanetsiniz....
SEVGİLERİMLE...



Kayısı kurusu ve Erik kurusu nasıl yapılır?
Merhabalar...
Herkese güzel bir hafta diliyorum.Ben bu haftaya daha fazla geciktirmeden kayısı ve erik kurularını yayınlayarak başlayayım dedim.Her sene dondurucuya koyardım ama bu sene kurutmaya karar verdim.Hem ailecek çerez gibi yiyoruz.Özellikle kızlarım her gün bir avuç kadar cevizle beraber yiyorlar.Ev ortamında yapınca ardını düşünmeden rahatça tüketiyoruz.Çünkü dışarıdan alınca insan acaba hangi şartlarda kurutuldu  diye düşünmeden edemiyor.
Benim evimde iki taraflı büyükçe balkonlarım var.Bu sebeple bunları yapmak benim için zor olmadı.Resimde gördüğünüz gibi önce kayısılardan başlayayım.Toplam 20 kg kayısı aldık.Size çok gibi gelebilir ama kuruduktan sonra ne kadar azaldığını tahmin edersiniz.Kış boyunca tüketeceğimizi düşünürsek bize yetmeyecek bile :)Şimdiden azaldı.Analı-kızlı ekşi düşkünü olunca kayısılarımız da ekşi ve mayhoş tadlarda olunca yemeye doyamıyoruz.
Öncelikle kayısıları güzelce yıkıyoruz ve ikiye bölüp çekirdeklerini çıkarıp temiz bir örtüye resimde gördüğünüz gibi seriyoruz.
Özellikle sabahtan akşama kadar güneş alan bir yere koymalısınız ki daha çabuk sürede büzüşebilsinler.Toplam bir hafta içinde kuruyorlar.
İşte sonuç :)
Şimdi de sıra eriklere geleyim.Yine aynı şekilde yapıyoruz.Güzelce yıkayıp ikiye kesip çekirdeklerini çıkarıp,temiz bir bezin üstüne serelim.Sabahtan akşama kadar güneş alan bir yere koyalım.1 hafta içinde kuruyacaktır.Eriği de 15 kg'dan yapmıştım.Malesef kurumaya yüz tutmuş haldeki resimlerini çekmeyi unutmuşum.Tabi bir sürü işle uğraşırsam unuturum öyle ;)
 İşte erik kuruları.Nefis bir lezzeti var.Sabırla beklenen günlerin sonucunda böyle güzellikleri elde edince uzun uzun seyredip Rabbime verdiği nimetler için şükrettim.



Ahududu Şurubu

Merhabalar sevgili blog dostları...
Bu gün size oldukça faydalı olacağını düşündüğüm bazı bilgiler vereceğim.Bu sebeple yazımı dikkatle okumanızı rica ediyorum.Sebebini sorarsanız eğer,özellikle boğaz enfeksiyonu olan ve çocukları olan arkadaşlara ilaç gibi bir tarifim var.
Size biraz bu mükemmel meyvenin özelliklerinden bahsetmek istiyorum.İnsanların ahududu'yu ilaç niyetine tükettiklerini buraya gelince öğrenmiştim.Hani biz genelde pastalarda ve tatlılarda kullanırız ya da dondurmaya sos yaparız.Burada ise adına Malina dedikleri bu meyvenin şurubunu yaz-kış çaylarına katıp içiyorlar.Soğuk algınlığına ve boğaz enfeksiyonlarına çok iyi geldiğini söylüyorlar.Kırgızlar ve Ruslar malinayı kaynatmadan güneşte pişme yöntemiyle yapıyorlar.Eminim nasıl olduğunu merak etmişsinizdir.Hemen kısaca anlatayım.Genişce bir tepsiye malinayı koyup üzerine bol miktarda şeker koyuyorlar.Örneğin 1kg malinaya 2kg şeker gibi.Güneşin yoğun geldiği bir yere koyup gün içinde sık aralıklarla karıştırarak 3-4 gün kadar bekletiyorlar.Ama karıştırma işlemini olana kadar sıklıkla uygulamalısınız.Bunu yapmak için en uygun zaman temmuz ve ağustos ayları.Daha sonra kavonozlara koyup uzun süre bozulmadan muhafaza ediliyormuş(en az 2 yıl gibi).Yani ocak da değil de güneşin sıcaklığından faydalanarak pişiriyorlar.Tıpkı güneşte salça yapma yöntemi gibi.Ben bu yöntemle yapmadım ama yedim.Gerçekten de ilaç gibi oluyor ve çok lezzetli olduğu kesin.Üstelik buzdolabında saklamaya da gerek yok,dışarıda durabiliyor.Denemek isteyenler için değişik bir fikir olabilir.

Sedat bey,yani eşim olur kendileri :) Malina(ahududu) almasını söylemiştim.O da  4-5 kilo alıp gelmiş.Eli aza gitmez hiç.Allahım, napıcaz bu kadar çok almışsın desem de fayda etmez tabii.Bi kere o malinalar artık eve geldi bile.Kollar sıvandı ve işe girişildi...
Neler yaptığımı şimdi size sırasıyla anlatacağım.Öncelikle bu mucizevi ve şifalı olan ev yapımı doğal ilacımızın yani şurubumuzun tarifini ve ölçülerini vereyim.Ölçüleri 1 kg üzerinden veriyorum.

MALZEMELER: 1 kg ahududu, 1,5 kg şeker
YAPILIŞI:

  • Benim yaptığım yöntem ise yukarıda size anlattığımdan biraz daha farklı.Ben güneş yöntemini kullanmadım.Bu sebeple şuruplarımı buzdolabında saklıyorum.Normalde güneş yöntemini kullanmış olsaydım dışarıda rahatlıkla saklayabilirdim.
  • Öncelikle meyveyi süzgece alıp elinizi değmeden sadece sudan geçirin.Zaten normalde rahatlıkla yıkanabilen bir meyve değil.İyice süzüldükten sonra genişçe ve derin bir kabın içine alın.
  • Üzerine şekeri ilave edin ve biraz şekeri çekmesini bekleyin.Arada kaşık yardımıyla karıştırın ve şekerin iyice yemesini sağlayın.Bu sırada ahududu şekerin de etkisiyle dağılacaktır.
  • Daha sonra el blendırından geçirin ve kavonozlara koyup buz dolabına kaldırın.
  • İşte tarifimiz bu kadar pratik ve kolay.Ama bir o kadar da etkili.

Bu yöntemle kesinlikle bozulmuyor.Bozulabilir diye düşünenlere garanti verebilirim.Ama buradaki püf nokta şeker miktarı.Şekerini az koyarsanız bozulur.Yani bir kaç gün içinde ekşiyip köpürmeye başlar.Ben bunu yapalı neredeyse 3 hafta olacak.İlk günkü gibi nefis bir şekilde dolabımda duruyorlar.Ben toplam 6 kavonoz çıkardım.2 kavonozunu yedik bile.Özellikle çocukların yoğurduna,sütüne karıştırıp veriyorum.Biz de eşimle kendimize meyveli yoğurt yapıyoruz.Çayımıza katıyoruz.Yani istediğiniz gibi tüketebilirsiniz.Tabi hemen bir uyarıda bulunmak istiyorum.Çocuklarınıza dolaptan çıkardığınız gibi değilde oda sıcaklığında veriniz.Özellikle bir kaseye çıkarıp oda sıcaklığına gelince okula gitmeden küçük bir kase yedirin.Hem enerji verir,hem de enfeksiyonlardan korur.Bu tavsiyeleri özellikle buranın doktorları veriyor.

 Bu kadar şeyi yaptın da Şule, pastalar için ayırmadın mı derseniz ben de size ayırmadan olmaz tabii derim.Gördüğünüz gibi pastalarımı süslemek için dondurucuda yerini aldı bile.İnşallah kullanacağım zamanlar yakındır:)
Herkese selamlar...

Evde Pestil Yapımı-2 Erik Pestili
ERİK PESTİLİ VE YAPIM AŞAMALARI

Merhabalaar...
İşte nefis bir pestil tarifi daha.Yapılışı aynı Kayısı Pestili'nde anlattığım gibi.

Yapım aşamalarını kayısı pestilinde detaylı olarak anlatmıştım.Aynı aşamaları erik pestilini yaparken de izleyeceksiniz.Buradan bakınız.

Erik pestilini ise 10 kg'dan yaptım.Mutlaka iyi güneş alan bir yere sermelisiniz.

İşte bu  da kurumuş hali.Erik pestilini yapmak isteyenler mutlaka kayısı pestilini yayınladığım postu okusunlar.Aynı tarz da yapıldığı için bu postta yapım aşamalarını detayıyla anlatmıyorum.
Deneyecek olanlara şimdiden kolay gelsin.




Evde Pestil Yapımı
KAYISI PESTİLİ VE YAPIM AŞAMALARI

Merhaba arkadaşlar...
Ben bugünlerde kışlık hazırlıklarımı yetiştirme telaşı içindeyim.Ağustosun son haftaları ve Eylülün başı benim için kışlık hazırlık zamanıdır.Şu sıralar o kadar koşuşturmaca içindeyim ki anlatamam.Bir yandan konserveler,bir yandan kompostolar,reçeller,kurutmalıklar...vs derken çok yoruldum.Ama olsun,benim için bu yaptıklarım tatlı yorgunluk diyebilirim.Yaptıklarımın hepsini olmasa da bir kısmını sizlerle paylaşacağım.İlk olarak pestilden başlamak istedim.Yapmak isteyenler olursa sıcakları kaçırmadan yapın derim.Ben yine kendi tarzımla size aşamalı olarak anlatayım.Sanırım aldığım yorumlardan edindiğim sonuca göre beni izleyenler bu aşamalı anlatım biçiminden oldukça memnun.Yine aynı teknikle anlatmaya geçiyorum:

1.Aşama:Ben beş kilo kayısıdan yaptım.Siz daha çok ya ada daha az yapabilirsiniz.Ama hemen biteceğine size garanti veririm.Bu sebeple az yapmanızı önermem.Kayısıları güzelce yıkayıp çekirdeklerini ayırdıktan sonra tencereye alıyoruz.Kısık ateşte iyice sulanıp kayısılar yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz.Siz hiç ellemeyin ya da karıştırmayın.O kendi kendine olacak.
2.Aşama: Kayısılar sulanıp yumuşayınca bir kaç taşım kaynatıp şekerini ilave ediyoruz.Ben beş kiloya bir çorba kasesi kadar koydum.Pestilin özelliği ekşi olmasında.Bu sebeple şeker miktarını az tutuyoruz.Eğer meyveniz tatlıysa hiç koymaya da bilirsiniz.Benim kayısılarım oldukça ekşiydi.Ekşiliğini biraz kırmak için bir kase kadar koydum.
3.Aşama: Şekeri ilave ettikten sonra karıştırıp bir iki taşım daha kaynatalım.Sonra ocaktan alalım ve blendırdan geçirelim.Son resimde gördüğünüz gibi püre kıvamına gelecek.Bu aşamadan sonra artık ılınmaya bırakıyoruz.
Gelelim işin asıl ilginç kısmına.Belki bildiğiniz pestil yapımlarından farklı gelebilir size ama bir o kadar da kolay ve pratik size ekstra zorluklar çıkarmayacak bir yöntem.

Ben bu işi güneş gören balkonumda yaptım.Muhakkak güneş gören bir yerde yapmalısınız.Masanın üzerine büyükçe bir poşet koyuyoruz.Bildiğiniz çöp poşetlerinden kullandım,alt kısmını makasla kesip tam bir dikdörtgen elde ettim.Kayısı püresini düzgün ve çok ince olmayacak şekilde yaydım ve kurumaya bıraktım.Eğer ince yayarsanız olmaz ve poşetten ayırmak da sıkıntı olur.Çünkü kuruma esnasında kendini çekecek.Kedini nasıl çekip kuruduğunu alttaki resimde daha iyi anlayacaksınız.İşte hepsi bu kadar.Bundan sonrası Güneşin işi :)

Eveeet,pestilimiz 3 günün sonunda bu hale geldi.Kenarlarından başlayarak çıkarıyorum.O kadar kolay oluyor ki kendinizi tıpkı bir sticker çıkartıyormuş gibi hissediyorsunuz.

Bu resimde pestili tamamen çıkarıp alt kısmını üste getirmiş oldum.Altta kalan kısmında hafif ıslaklıklar olabiliyor.Bir gün de bu tarafını kurutmamız gerekiyor.

Bunun için bir ip kullandım.Bir gün boyunca da bu şekilde bekledi ve artık dört günün sonunda pestilimiz hazır.

Pestilin bir yüzü biraz pütürlü bir yüzü daha düz oluyor.Pütürlü tarafını hafif unlayarak pestilimizi katlayıp kaldırabiliriz.Yalnız unun her tarafına bulaşmasına sağlayın ki katladığınız yerlerinden birbirine yapışmasın.Un pestili açarken daha rahat birbirinden ayrılmasını sağlar.Üzerine bir poşet geçirip buz dolabınıza kaldırabilirsiniz. 

Biz şimdilerde pestilimizi afiyetle yiyoruz.Deneyecek olanlara şimdiden kolay gelsin diyorum.Sormak istediğiniz sorular olursa yorumlarınızda belirtebilirsiniz.
Bundan sonraki yayınımda erik pestilini sizlerle paylaşacağım.İzlemeye devam edelim arkadaşlar....




Evde kaymak yapımı


Selam gönlü güzel blog dostları.Epeydir biriktirdiğim süt kaymakları en nihayetinde kremaya dönüştüler vee bu haliyle benim çook işime yaradılar.Tadıyla ve kıvamıyla o kadar güzel oldu ki,Hamur işlerinde ve tatlı yapımında kullandım.Tabikii en güzeli de kahvaltıda oldu.Dolaba koyunca biraz daha katılaştı.Üstüne süzme bal döküp kızarmış ekmeklerin üzerine sürüp afiyetle yedik.İnşallah sırasıyla nasıl ve nerede kullandığımı da tariflerimin arasında belirteceğim.

Şimdi hemen nasıl yaptığımdan bahsedeyim.Sütün üzerinden topladığım yaklaşık 1 kg dan fazla biriktirdiğim kaymak vardı.Ben onu derin bir kabın içine koyup el blendırıyla takriben ama arada duraraktan(e yoksa makina yanar tabii:) 45 dk kadar çırptım.Sırasıyla yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi yavaş yavaş kıvamı değişiyor.Burada ki önemli nokta bıkmadan sıkılmadan uzun süre çırpmak,anca kıvam alıyor ve bu biraz uzun sürebiliyor.Ama sonucunu düşünürsek eğer bu emeğe değiyor.


İşte,1 kg'lık dondurma kabına koyduğum ev yapımı nefis kaymağım.Deneyecek olanlara hemen bir püf noktası daha vereyim.Eğer uzun süreli kullanım için düşünüyorsanız dondurucuya koymakta fayda var.Kullanacağınız zaman yeteri miktarda çıkarıp iyice yumuşayana kadar dışarıda bekletebilirsiniz.Dolabın içinde en fazla 1 hafta 10 gün kadar kalabilir.Daha fazla kalması durumunda ekşime ve acıma yapar.
Ev yapımı ürünlerimi arada vermeye devam edeceğim.Ev yapımı her şeyin tadı bir başka oluyor.
Şimdilik benden bu kadar.Selametle kalın..




Evde Peynir Yapımı Ve Çeşitleri

Beklenen gün geldi.Artık koy şu peynirlerini siteye de yapımına bir bakalım diye sabırsızlanan arkadaşlarıma sürpriz olsun.Arkadaşların dışında  beni tanıyan herkes ve akrabalar da buna dahil.Neyi bekliyorsun sorularından kurtulmak için yayınlıyorum.Zaten neyi beklediğimi ben de bilmiyorum.Sırada beklettiğim o kadar tarif var ki bazen hangisini yayınlasam acaba diye uzun uzun ekran karşısında baktığım oluyor.



İsterseniz ev yapımı peynirlerimi tanıtayım size.Örgü Peyniri(Tel peynir),Kaşar peyniri,Salamura beyaz peynir.


Toplamda 20 kg sütten yaptığım bu peynirleri merak edenler için bütün yapım aşamaları ve püf noktalarıyla anlatacağım.20kg sütten yaklaşık 2,5 kg peynir çıktı.Bu peynirleri yapmak aşamalarıyla birlikte toplam da bir günümü aldığını söyleyebilirim.Ama ben zevkle yaptım ve sabırsızlıkla olmasını bekledim.Ortaya bir sanat eseri çıkarmışçasına oturup peynirlerimi izledim ve sizler için fotoğrafladım.Artık yavaş yavaş neler yaptığımı ve nasıl yaptığımı aşamalı olarak size anlatayım. 



Öncelikle peynir mayası kullanmanız şart.Ben Türkiye'den getirtmiştim.Büyük marketlerde ya da eczanelerde bulabilirsiniz.Süt kesinlikle pastötize olmamalı,çiğ inek sütü olmalı.Yoksa peynirimiz olmaz.Hatta bir de süt yağlıysa işte o zaman daha da süper olur.Şimdi anlatacağım ölçüler 10 kg süt için.Ben iki gün üst üste 10 ar kilodan yaptım.




1.aşama: Sütü tencerelere boşaltıp parmağımız yanmayacak kadar ısıtıp büyük bir leğene boşaltalım.Sütün ısınma ayarının sıcaklığı parmağınızı ısıracak kadar olmalı.
2.aşama: Bir kasede biraz suyla açtığınız  2 kaşık yoğurt hazırlayalım ve ilk olarak yoğurdu sütün içine karıştıralım.
3.aşama: Ardından iki kaşık peynir mayası koyalım ve kaşıkla biraz karıştıralım.O esna da sütün içinde kesikler göreceksiniz.Üzerini kapatarak 1 saat mayalanmaya bırakıyoruz.


4.aşama: Eveet.İşte bir saatin sonundaki o harika mayalanma görüntüsü.Yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi mayalanan sütün üzerine yeşil suyunun çıkmış olması gerekiyor.Artık içi tamamen pelteleşmiş durumda.
5.aşama: Bıçakla atabildiğiniz kadar çizikler atıp pelteyi birbirinden ayırıyoruz. 


Kesikler attıktan sonraki hali.


6.aşama: Herhangi temiz bir bez ya da tülbent de olabilir.Ama ben bunun için özel bir süzdürme kesesi hazırlamıştım.Peteyi süzdürelim.Süzdürdükçe peynirin oluşumunu gözlemleyebilirsiniz.Resimde gördüğünüz gibi peynir artık oluştu.
7.aşama: Peyniri keseden çıkartmadan sıkışması ve kalan suyunun süzülmesi için üzerine 5 lt'lik su bidonu koydum.Siz ağırlık yapacak herhangi bir şey koyabilirsiniz.Bu şekilde 4-5 saat bekletiyoruz.



Ortalama 4-5 saatlik beklemenin ardından peynirin görüntüsü.Sıkılaştı ve sertleşti.



Peyniri kesip rondodan geçirip parçalayalım.Rondosu olmayanlar rendeleyebilirler.


Biz bunları yaparken bir tencereye 5 lt su koyup içine 2 su bardağı tuz koyalım ve kaynamaya bırakalım.



8.aşama: Kaynayan tuzlu suyun altını kısalım ve biraz durulmasını ve kaynama oranının 80 dereceye düşmesini bekleyelim.Yani suyumuz sıcak ama fokurdamayan bir su olmalı.Delikli bir süzgeç yardımıyla tuzlu suyun içine 2 avuç kadar peynirden koyup eritmeye başlayalım.Tahta bir kaşıkla karıştıralım.Yavaş yavaş yumuşadığını ve sakız kıvamına geldiğini göreceksiniz. 



9.aşama: Sakız kıvamına gelen peyniri hemen suyun içinden alın ve biraz elinizle üzerine bastırıp suyunu alın ve resimde gördüğünüz gibi uztabildiğiniz kadar uzatın.Fakat bu işlemi yaparken kopmamasına özen gösterin.İkiye katlayıp bükün ve içinden geçirin.


10.aşama: Yaptığınız peynirleri hemen sertleşmesi  için 5 dk kadar soğuk suyun içinde tutun.Fazla bırakmayın ki tuzu gitmesin. 



İşte bu da salamura yaptığım peynir.Yukarıda ki resimde süzdürdüğüm halinden sonra peyniri dilimlemiştim.Önceden hazırlayıp soğuttuğum tuzlu suyum vardı.Peynirleri kavanoza koyup üzerine suyu boşalttım.Bu peynir ne kadar uzun süre salamura da kalırsa o kadar lezzetleniyor.

Bir de kaşar peyniride anlatayım hemen.Yine onu da aynı örgü peynirini yaptığız aşamayla yapıyoruz.Tek farkı sakız kıvamına geldiğinde hemen istediğiniz bir kabın içine basıp bekletiyorsunuz.Soğuyup sertleşince ters çevirip içinden çıkarın ve peyniriniz artık hazır.

Peynir yapımıyla ilgili sormak istediğiniz  ve marak ettiğiniz şeyleri sorabilirsiniz.Bu peynirleri ilk defa yapmasam da ilk defa bana ait olan bir sitede paylaştığım için çok mutluyum.Çünkü bu benim için de ileride çocuklarıma aktaracağım harika bir anı  olacak.Tecrübelerimi paylaştığım bir blok oluşturmak benim için harika bir deneyim oldu.

HERKESE SEVGİ,SAYGI VE MUHABBETLERİMİ GÖNDERİYORUM.





Ev Yapımı Yoğurt

Kırgızistan'a ilk geldiğimiz zamanlarda marketlerde yoğurt aramak gibi bir hataya düşmüştük.Oysa ki
köylülerin inekten sağdığı gibi getirip sattıkları bu doğal sütlerden haberimiz bile yokmuş. Öylesine alışmıştık ki hazır ürünlere bunu duyunca burun kıvırıp kara kara şimdi ne yapsam diye düşünmeye başlamıştım.Zaten marketlerde öyle Türkiye'de ki gibi 3 kilo-5 kg yoğurt bulmak hayal diyebilirim. Arkadaşlar, kendim mayalamam gerektiğini söyleyince beni bir telaş sardı.Çünkü daha önce hiç yoğurt mayalamamıştım.1 defa,2 defa,3 defa derken işte 4 sene oluvermiş yoğurdumu kendim yapalı.Bilmeyenler için yoğurt yapımını anlatmak istedim. Sütçümüz'ün getirdiği 5 kg yağlı inek sütünü önce bir güzel kaynattım.2,5 kilosunu yoğurt yapıp, kalan 2,5 kilosunu da tatlı meleklerime içirmek için    ayırdım.Zaten şimdi resimlerde göreceksiniz.Yukarıda birinci resimde gördüğünüz güveçlerde eşime ve kendime yaptım.Ama bir farkla onunki kaymaklı, benimki kaymaksız:))


Sütümüzü iyice ılındıktan sonra mayalamak çok önemli.çünkü bu sayede hem ekşi bir tat olmaz hemde daha sert tutar.1 kg süte 1 talı kaşığı yoğurdu biraz sütle açarak karıştırın.Üzerini kapatıp en az 8 saat kadar bekletin.


veee işte  o güzel sonuç.Artık mayalandılar.





Kıvamını göstermeden geçemeyeceğim.Bu arada benim kaymakla fazla aram olmadığı için sütten çıkan bütün kaymağı eşiminkine eklemiştim.Denemek isteyipte tutturamayacağından korkanlara sesleniyorum.Belki başlarda olmaz ama sonradan eliniz alışınca ve ev yapımı yoğurdun tadına varınca eminim vazgeçemiyeceksiniz.Marketlerde satılan yoğurt diye alınan ürünlerin aslında yoğurt olmadığını insanlar televizyonlardan öğrenince neye uğradıklarını şaşırmışlardı.Üstelik bu olay neredeyse bütün yenen gıdalarda vardı.Bu üzücü ve vahim olaylardan sonra insanlar biraz kendine geldi ve doğal ürünlere karşı büyük bir yönelme başladı.Umarım bu böyle devam eder ve eski aranılan tatlar geri döner.







Daha yakından çekip sizi heveslendirmek istedim.Rabbimin bize sunduğu bu dünya nimetleri karşısında      
şükretmeyi unutmayalım.


Hani bahsediyorum tatlı meleklerim diye.Büyük kızım HALE(5 yaşında),küçük kızım HANDE(1,5 yaşında).İşte bu da onların yoğurdu.Birer litrelik kavonozlara mayalıyorum.İkisi de yoğurdu severek yiyor zaten. 



İşte bu da tatlı meleklerimin yüzdeyüz doğal katkısız sütleri.Her türlü dalaverenin dündüğü,katkısal ürünlerin kol gezdiği bu dönemde hem kendimizi hem de yavrularımızı doğal ürünlerle beslemeye çalışalım.

..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................




Ev Yapımı Sucuk

Sucuklar irili ufaklı olsada lezzetine doyum olmuyor. Sonbahara doğru eşim arkadaşıyla beraber yapmıştı.Aslında yapım aşamasını görüntülemek isterdim ama kızlarımla uğraşmaktan fırsatını bulamamıştım. 

 artık sonradan resimlerini çekmekle yetindim.Bu da kış hazırlıklarımdan birisiydi.Bu sene diğer senelere oranla daha fazka kışlık  hazırladim.zamanla onlarıda yayınlayacağım.
gelelim sucuk yapmak isteyenler için tarif vermeye.Yalnız bu tarif bizim yaptığımız ölçüydü.az yapmak isteyenler ölçüler üzerinden azaltarak yapabilirler.

MALZEMELER:  5kg yağlı dana kıyması
                            75 gr tuz
                            25gr pul biber
                            75gr toz kırmızı biber
                            25gr kara biber
                            50gr kimyon
                            75gr sarımsak
                            yeteri miktarda kuru bağırsak

YAPILIŞI:Öncelikle bütün malzemeleri genişçe,yoğurmakta zorlanmayacağınız bir kabın içine alın.Sarımsakları ister rendeleyin,isterseniz dövün.hepsini beraber iyice yoğurduktan sonra 1 gün dinlenmeye bırakın.Bir sonraki gün önce bağırsakları sıcak suyla ıslatın. yumuşadığından emin olduysanız artık doldurmaya hazırsınız demektir.Bu işlemi kıyma makinesinin sucuk doldurma aparatına bağırsakları geçirerek yapabilirsiniz. akabinde resimde gördüğünüz üzre kurumaya bırakıp 3-4 gün bekledikten sonra muhafaza edilmek üzere buzdolabına kaldırabilirsiniz.

11 yorum:

  1. canım siteni yeni öğrendim ve inceledim çok güzel olmuş hayırlı olsun tarifler süper ellerine sağlık seninle gurur duyuyorum bu büyük hayalini gerçekleştirmiş olmana sevindim öpüyorum

    YanıtlaSil
  2. Şule hanım sucukları da gece asıyor musunuz?
    Arka balkonda mı yoksa öndekinde mi? :)

    YanıtlaSil
  3. evimi bilen biri oduğun kesin.ama adını yazarsan sevinirim.Arka balkonum açık olduğu için sucuklar kuruyana kadar ora da tutuyorum.

    YanıtlaSil
  4. esselamualeykum siteniz gerçektende çok güzel samimi peynir uzun zamandır yapmak istediğim cesaret edemediğim bişeydi yoğurdumu uzun yıllardır yaparım zaten hadi peynirde diyorum cesaret edemiyorum sizinkiler gerçektende çok hoş oşmuş örgü kaşar falan yapamasamda salamurasını yapmak istiyorum peyniri bez torbadan çıkardıktan sonra dilimledini tuzlu suya koymadan önce tuza buladınız mı yoksa direk mi koydunuz suya erimez mi acaba sucuklarda bi harika bende yapıyorum ama dondurucuya koyuyorum direk. selametle

    YanıtlaSil
  5. merhabalar türkan hanım.hoşgeldiniz.beğenmeniz ve samimi bulmanız beni mutlu etti.salamuraya koyduğum peynirlerin suyunun tuz oranı oldukça fazla olduğundan ve biz kısa sürede tükettiğimizden tuzlamadım.Bu sebeble de yumuşama olmadı,hatta taş gibiydi:)Mesela şu sıralarda tekrar yapıcam ve oranı fazla olacağından tuzladıktan sonra salamura suyunu da ekleyip 1-2 ay açmadan saklayacağım.Yani çok ve uzun süreli kullanım için yapılacaksa eğer ekstra tuzlamakta fayda var.Sucuklara gelince,beğenmenize sevindim.Resimlerde de gördüğünüz gibi oranı oldukça fazla.yani 1 senelik kadar yapmıştık.Dolayısıyle bu kadar sucuğu dolapta saklamak imkansız olacağından ben de dondurucuya kaldırıyorum.Zaten dolapta belli bir süre sonra üstü beyazlar ve bozulmaya başlar.canımız istedikçe çıkartıp yapıyorum.zaten hemen açılıyor.başka sorularınız varsa memnuniyetle cevaplarım.sevgiler..

    YanıtlaSil
  6. merhaba Şule Hanım,
    öncelikle ellrinize sağlık...bende 5kg sütten peynir yapmak istiyorum,kullanmam gereken maya ölçüsü hakkında bilgi verebilir misiniz?Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  7. bir tesadüf sonucu sitenizi gördüm bende evde ğpeynir yaptım ama maya çiğ sütle kullanıldığı için korkuyorum acaba bruselle olmayı önlemek için neler yaptınız salamura yeterli geliyormu sevgiler

    YanıtlaSil
  8. salamurada en az 1 ay kadar beklemeli.Eğer miktar fazlaysa daha uzun süre tuzlu su da beklemeli.Bu tarz peynirlerde başka yöntem yok.Tek yöntem uzun süre tuzlu suda bekletmek.

    YanıtlaSil
  9. Sucuklari yaptim fazladan yenibahar koydum suan kuruyorlar goruntu tat guzel buzdolabinda mi buzluktami saklamak gerekiyor bide buzdolabinda ne kadar bozulmadan dayaniyor

    YanıtlaSil
  10. Eğer miktarını fazla yaptıysanız mutlaka dondurucuya koymalısınız.Dolapta malesef belli bir süre sonra bozulmaya başlıyor.Dondurucuda 6-8 ay arası durabilir.Hiç bir şey olmuyor.Bende yaptıklarımı bu kadar sürede anca bitirdim.

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...