4 Mart 2013 Pazartesi

HINGEL,Erzurum'un meşhur patatesli mantısı



Güzel memleketim Erzurum'a özgü patatesli mantı tarifiyle devam ediyorum.Hatırlarsanız cuma menümde hazırladığım lezzetlerden biriydi.Ben de uzun zamandır yapmamıştım.Arkadaşlarıma yöresel bir yemek yapmaya söz vermiştim.Aslında biz Erzurumlu olmamıza rağmen bizim evde çok nadir pişen bir yemekti.Sanırım sebebi babamın hamur işi tarzında ki yemeklerle arasının olmamasıydı.Hamur işi ve yağlı yamekleri yememeyi tercih eder canım babam.Şimdi bunu görünce 'ne yapmış bu kız böyle yağlı yağlı 'dediğini duyar gibiyim.Ama ne yapıyım babacım biliyorsun ki bol tere yağsız olmaz bu yemek.




Eveeet,şimdi geleyim tarifimize ve yapım aşamalarına.Vereceğim ölçü sadece iki beze hamur için olacak.Siz isterseniz aynı oranlarda çoğaltıp yapabilirsiniz.
Hamur için: 1 yumurta,1 su bardağı su,1 çay kaşığı tuz,aldığı kadar un
İç malzemesi için: 1kg haşlanmış patates,tuz ,karabiber,biraz pul biber ve toz kırmızı biber.
Üzeri için: Sarımısaklı yoğurt,tere yağı ve toz kırmızı biber

YAPILIŞI: Öncelikle patatesi haşlayıp,ezelim ve baharatlarını karıştırıp bir kenarda soğumaya bırakalım.Bu esnada hamurumuzu hazırlayalım.Kabımızın içine suyu,yumurtayı ve tuzu ekleyip elimizle şöyle bir yumurta dağılana kadar çırpalım.Daha sonra ununu ekleyerek biraz sert bir hamur yoğuralım.10 dk kadar dinlendirelim.Yukarıdaki resimlerde gördüğünüz gibi açalım ve büyük kareler keselim.İçine bol miktarda ama kapanacağı şekilde harçtan koyup üçgen şeklinde kapatıp kenarlarını elimizle iyice yapıştıralım.Hamurun inceliğini merak edenler için hemen söyleyeyim.Aynı bildiğiniz etli mantı gibi olacak.Tencereye suyu koyalım ve kaynatalım ve kaynayan suyun içine bir miktar daha tuz ekleyelim.En fazla 5 dk kadar tutmanız yeterli olacaktır.Kevgir yardımıyla süzdürerek alın ve ilk sıcağı çıkar çıkmaz üzerine sarımsaklı yoğurt ve iyice köpürttüğünüz tere yağına eklediğiniz kırmızı toz biberli sosu üstünde gezdirin.Deneyecek olanlara şimdiden afiyet,bal,şeker olsun. 

36 yorum:

  1. Canım RABBİM hasretini dindirsin inşALLAH.ellerin dert görmesin.Bu kadar maharettli bir arkadaş keşke TÜRKİYEDE olsaydında görüşme imkanımız olsaydı.sevgilerimle en EMİN e emanet ol...

    YanıtlaSil
  2. sağol canım güzel yorumun için.Ben burada kalıcı değilim zaten.Türkiyeye gelmemize bir sene kaldı.Toplam kalma süremiz beş yıldı.Bitmek üzere çok şükür.Bakarsın görüşürüz.sevgi ve muhabbetlerimi gönderiyorum

    YanıtlaSil
  3. ellerını sağlık gurbetlık zor bılırım am az kalmıs artık tarıfıde sevdım duyardım hep haata bu sıralar bır reklamda anılıyor tarıfı aldık yaparız artık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumunuz için teşekkürler.sevgilerimle..

      Sil
  4. Ellerine sağlık arkadaşım,bu mantıyı Erzurum'a gidince yemiştim bir arkadaşımızda nefis oluyor.Selam ve sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumun için teşekkürler.Benden de sevgiler..

      Sil
  5. bir erzurumlu olarak ben de çok severim hıngeli :) bazen boş olarak da yapıyoruz biz.. ellerine saglık cok lezzetli görünüyor gerçekten.. dediğin gibi tereyagsız olmaz :) sevgilerle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Memleketlim olman ayrıca çok sevindirdi beni.Evet,annemin arkadaşlarından arada isteyen olunca çoğunlukla boş yapıyor.Ben de patatesliyi daha çok seviyorum.Güzel yorumun için teşekkürler.Sevgi ve muhabbetlerimi gönderiyorum.

      Sil
  6. komşum mersinli.oda yapıyor bu mantıdan.ama onun şekli daha küçük.bizde de yapılır.şekli aynıdır.fakat içine çökelek konur.ama sadece tereyağı eritilir üzerine.yoğurt konmaz.isminede çökelekli makarna yada kulaklı makarna denir.ben patatesin her halini çok severim.inşaallah bunuda denemek isterim.ellerinize sağlık.Rabbim hayırlısıyla Türkiye ye dönmeği nasip eder inşallah.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet.o dediğinizi de biliyorum.Hatta orta asya da bile çökelekli olan mantıdan var.Ama burada da üzerine kaymak dökerek yiyorlar.Onu da bir gün yapıp yayınlayacağım.Güzel yorumunuz ve duanız için teşekkürler.sevgi ve muhabbetlerimi gönderiyorum.

      Sil
  7. ayy bunun adı hingel mii:)) biz çok severiz..yozgatlıyız ve bizdede çok pişer bu...annemler özel özel toplandıkları zaman yaparlar...hele ben bayılırım....patatesli mantı yağlaması falan deriz....arkadaşım ellerine sağlık..annemlerle yaptığımız o iştah açıcı nefis görüntüye benziyor....şu an çatalla girişmek isterdim ..:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sağol canım güzel yorumun için.Zaten farklı şehirlerde de farklı türlerde yapılıyor sanırım.

      Sil
  8. Ellerine sağlık bol tere yağlı olsa da mantıyı çok severek yerim enfes görünüyor.

    YanıtlaSil
  9. ENFES GÖZÜKĞYOR
    ELLERİNİZE SAĞLIK
    HAYIRLI GÜNLER

    YanıtlaSil
  10. mmmm çok güzel olmuşş eline sağlık:)

    YanıtlaSil
  11. sen erzurumlumusun

    neresinden :)

    eline sağlık bu arada canım :)

    YanıtlaSil
  12. Bir Erzurumlu olarak bayılıyorum tadına.
    Şekli her yerde farklı sanırım. Ama tadı aynı.
    Ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aa ne güzel bir hemşerim daha çıktı bana.sağol canım.sevgiler.

      Sil
  13. Yöresel yemekler hep hoşuma gitmiştir.Çok emek isteyen ama bir o kadar da lezzetli yemeklerdir.Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  14. Anadolunun birçok yerinde farklı isimleriyle bilinmekte nefis bir lezzet..
    ellerinize sağlık..
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  15. Şule Hanım yine zor el emeği bir tarif yapmışsınız ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  16. Bir kaç gün önce haluş ismi ile yapmıştık hatta epey muhabbetini ettik. Her yöre yapar bunu ama hepsinde de ismi farklıdır diye.
    Patates sevdalısı olarak, yeri ayrıdır bu lezzetin bende.
    Sayfanda görünce nasıl canım istedi yine anlatamam Şuleciğim.
    Ellerine emeğine sağlık canım.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  17. Şulecim ellerine sağlık, yine hem emek isteyen hemde çok lezzetli bir paylaşım:)

    YanıtlaSil
  18. canım güzel yorumun için teşekkür ederim öperimm.
    ay elelrine sağlık harika görünüyorr=)
    bayılırımm hımm=))

    YanıtlaSil
  19. üstündeki görüntü zaten ne olduğunu anlatıyor canım nefis görüntü deneyeçeğim canım eline sağlık

    YanıtlaSil
  20. ellerine sağlık hiç tatmadığım bir lezzet

    YanıtlaSil
  21. ayyyyy dehşet bişey olur bu.şuan kendimden geçmiş bulunmaktayım.

    YanıtlaSil
  22. Dilim tutuldu, canım istedi :) Nefis görünüyor. O üstündeki sos çok iştah açıcı görünüyor. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  23. Elinize saglik.biz sivaslilar yogurtsuz teryagi ile yeriz.degisik olmus eminim lezzeti sahane olmustur.cok Severim.selamlar Sule.

    YanıtlaSil
  24. harika ellerine saglik,süper istah acici görünüyor :)

    YanıtlaSil
  25. Harika olmuş elleriniz dert görmesin,tarifi not aldım üşenmezsem birazdan kalkıp yapmak istiyorum.:)

    YanıtlaSil
  26. Dün denedim akşam sıcağıyla yedik.Yalnız bugün kalan kısmı çok lezzetliydi soğuk soğuk.Annemle sabahtan pişirip yoğurt sosuyla tamamen hazırlayıp akşamına ikram etmeye karar verdik.Sıcağıyla da güzeldi,soğuk haliyle de nefisti.Yazın yapmak lazım,serin serin.Çok teşekkürler tarif için..:)

    YanıtlaSil
  27. evet gerçekten de öyle.çok lezzetli oluyor.beğenmenize savindim.afiyet bal şeker olsun.sevgiler.

    YanıtlaSil
  28. Usually I do not learn article on blogs, but
    I wish to say that this write-up very compelled me to try and do it!
    Your writing style has been amazed me. Thanks,
    quite nice article.

    My homepage: anti cellulite treatment

    YanıtlaSil
  29. Çok güzel ellerine sağlık canım.Bende Hıngal mantıyı mantilya mutfakta tanımıştım.Çok güzel bir tadı var :)

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...