Güzel memleketim Erzurum'a özgü patatesli mantı tarifiyle devam ediyorum.Hatırlarsanız cuma menümde hazırladığım lezzetlerden biriydi.Ben de uzun zamandır yapmamıştım.Arkadaşlarıma yöresel bir yemek yapmaya söz vermiştim.Aslında biz Erzurumlu olmamıza rağmen bizim evde çok nadir pişen bir yemekti.Sanırım sebebi babamın hamur işi tarzında ki yemeklerle arasının olmamasıydı.Hamur işi ve yağlı yamekleri yememeyi tercih eder canım babam.Şimdi bunu görünce 'ne yapmış bu kız böyle yağlı yağlı 'dediğini duyar gibiyim.Ama ne yapıyım babacım biliyorsun ki bol tere yağsız olmaz bu yemek.
Eveeet,şimdi geleyim tarifimize ve yapım aşamalarına.Vereceğim ölçü sadece iki beze hamur için olacak.Siz isterseniz aynı oranlarda çoğaltıp yapabilirsiniz.
Hamur için: 1 yumurta,1 su bardağı su,1 çay kaşığı tuz,aldığı kadar un
İç malzemesi için: 1kg haşlanmış patates,tuz ,karabiber,biraz pul biber ve toz kırmızı biber.
Üzeri için: Sarımısaklı yoğurt,tere yağı ve toz kırmızı biber
YAPILIŞI: Öncelikle patatesi haşlayıp,ezelim ve baharatlarını karıştırıp bir kenarda soğumaya bırakalım.Bu esnada hamurumuzu hazırlayalım.Kabımızın içine suyu,yumurtayı ve tuzu ekleyip elimizle şöyle bir yumurta dağılana kadar çırpalım.Daha sonra ununu ekleyerek biraz sert bir hamur yoğuralım.10 dk kadar dinlendirelim.Yukarıdaki resimlerde gördüğünüz gibi açalım ve büyük kareler keselim.İçine bol miktarda ama kapanacağı şekilde harçtan koyup üçgen şeklinde kapatıp kenarlarını elimizle iyice yapıştıralım.Hamurun inceliğini merak edenler için hemen söyleyeyim.Aynı bildiğiniz etli mantı gibi olacak.Tencereye suyu koyalım ve kaynatalım ve kaynayan suyun içine bir miktar daha tuz ekleyelim.En fazla 5 dk kadar tutmanız yeterli olacaktır.Kevgir yardımıyla süzdürerek alın ve ilk sıcağı çıkar çıkmaz üzerine sarımsaklı yoğurt ve iyice köpürttüğünüz tere yağına eklediğiniz kırmızı toz biberli sosu üstünde gezdirin.Deneyecek olanlara şimdiden afiyet,bal,şeker olsun.
Canım RABBİM hasretini dindirsin inşALLAH.ellerin dert görmesin.Bu kadar maharettli bir arkadaş keşke TÜRKİYEDE olsaydında görüşme imkanımız olsaydı.sevgilerimle en EMİN e emanet ol...
YanıtlaSilsağol canım güzel yorumun için.Ben burada kalıcı değilim zaten.Türkiyeye gelmemize bir sene kaldı.Toplam kalma süremiz beş yıldı.Bitmek üzere çok şükür.Bakarsın görüşürüz.sevgi ve muhabbetlerimi gönderiyorum
YanıtlaSilellerını sağlık gurbetlık zor bılırım am az kalmıs artık tarıfıde sevdım duyardım hep haata bu sıralar bır reklamda anılıyor tarıfı aldık yaparız artık
YanıtlaSilGüzel yorumunuz için teşekkürler.sevgilerimle..
SilEllerine sağlık arkadaşım,bu mantıyı Erzurum'a gidince yemiştim bir arkadaşımızda nefis oluyor.Selam ve sevgiler:)
YanıtlaSilGüzel yorumun için teşekkürler.Benden de sevgiler..
Silbir erzurumlu olarak ben de çok severim hıngeli :) bazen boş olarak da yapıyoruz biz.. ellerine saglık cok lezzetli görünüyor gerçekten.. dediğin gibi tereyagsız olmaz :) sevgilerle..
YanıtlaSilMemleketlim olman ayrıca çok sevindirdi beni.Evet,annemin arkadaşlarından arada isteyen olunca çoğunlukla boş yapıyor.Ben de patatesliyi daha çok seviyorum.Güzel yorumun için teşekkürler.Sevgi ve muhabbetlerimi gönderiyorum.
Silkomşum mersinli.oda yapıyor bu mantıdan.ama onun şekli daha küçük.bizde de yapılır.şekli aynıdır.fakat içine çökelek konur.ama sadece tereyağı eritilir üzerine.yoğurt konmaz.isminede çökelekli makarna yada kulaklı makarna denir.ben patatesin her halini çok severim.inşaallah bunuda denemek isterim.ellerinize sağlık.Rabbim hayırlısıyla Türkiye ye dönmeği nasip eder inşallah.
YanıtlaSilEvet.o dediğinizi de biliyorum.Hatta orta asya da bile çökelekli olan mantıdan var.Ama burada da üzerine kaymak dökerek yiyorlar.Onu da bir gün yapıp yayınlayacağım.Güzel yorumunuz ve duanız için teşekkürler.sevgi ve muhabbetlerimi gönderiyorum.
Silayy bunun adı hingel mii:)) biz çok severiz..yozgatlıyız ve bizdede çok pişer bu...annemler özel özel toplandıkları zaman yaparlar...hele ben bayılırım....patatesli mantı yağlaması falan deriz....arkadaşım ellerine sağlık..annemlerle yaptığımız o iştah açıcı nefis görüntüye benziyor....şu an çatalla girişmek isterdim ..:)
YanıtlaSilsağol canım güzel yorumun için.Zaten farklı şehirlerde de farklı türlerde yapılıyor sanırım.
SilEllerine sağlık bol tere yağlı olsa da mantıyı çok severek yerim enfes görünüyor.
YanıtlaSilENFES GÖZÜKĞYOR
YanıtlaSilELLERİNİZE SAĞLIK
HAYIRLI GÜNLER
mmmm çok güzel olmuşş eline sağlık:)
YanıtlaSilsen erzurumlumusun
YanıtlaSilneresinden :)
eline sağlık bu arada canım :)
Bir Erzurumlu olarak bayılıyorum tadına.
YanıtlaSilŞekli her yerde farklı sanırım. Ama tadı aynı.
Ellerine sağlık :)
aa ne güzel bir hemşerim daha çıktı bana.sağol canım.sevgiler.
SilYöresel yemekler hep hoşuma gitmiştir.Çok emek isteyen ama bir o kadar da lezzetli yemeklerdir.Ellerine sağlık.
YanıtlaSilAnadolunun birçok yerinde farklı isimleriyle bilinmekte nefis bir lezzet..
YanıtlaSilellerinize sağlık..
sevgiler..
Şule Hanım yine zor el emeği bir tarif yapmışsınız ellerinize sağlık :)
YanıtlaSilBir kaç gün önce haluş ismi ile yapmıştık hatta epey muhabbetini ettik. Her yöre yapar bunu ama hepsinde de ismi farklıdır diye.
YanıtlaSilPatates sevdalısı olarak, yeri ayrıdır bu lezzetin bende.
Sayfanda görünce nasıl canım istedi yine anlatamam Şuleciğim.
Ellerine emeğine sağlık canım.
Sevgilerimle...
Şulecim ellerine sağlık, yine hem emek isteyen hemde çok lezzetli bir paylaşım:)
YanıtlaSilcanım güzel yorumun için teşekkür ederim öperimm.
YanıtlaSilay elelrine sağlık harika görünüyorr=)
bayılırımm hımm=))
üstündeki görüntü zaten ne olduğunu anlatıyor canım nefis görüntü deneyeçeğim canım eline sağlık
YanıtlaSilellerine sağlık hiç tatmadığım bir lezzet
YanıtlaSilayyyyy dehşet bişey olur bu.şuan kendimden geçmiş bulunmaktayım.
YanıtlaSilDilim tutuldu, canım istedi :) Nefis görünüyor. O üstündeki sos çok iştah açıcı görünüyor. Ellerine sağlık.
YanıtlaSilElinize saglik.biz sivaslilar yogurtsuz teryagi ile yeriz.degisik olmus eminim lezzeti sahane olmustur.cok Severim.selamlar Sule.
YanıtlaSilharika ellerine saglik,süper istah acici görünüyor :)
YanıtlaSilHarika olmuş elleriniz dert görmesin,tarifi not aldım üşenmezsem birazdan kalkıp yapmak istiyorum.:)
YanıtlaSil:)teşekkür ederim.
YanıtlaSilDün denedim akşam sıcağıyla yedik.Yalnız bugün kalan kısmı çok lezzetliydi soğuk soğuk.Annemle sabahtan pişirip yoğurt sosuyla tamamen hazırlayıp akşamına ikram etmeye karar verdik.Sıcağıyla da güzeldi,soğuk haliyle de nefisti.Yazın yapmak lazım,serin serin.Çok teşekkürler tarif için..:)
YanıtlaSilevet gerçekten de öyle.çok lezzetli oluyor.beğenmenize savindim.afiyet bal şeker olsun.sevgiler.
YanıtlaSilUsually I do not learn article on blogs, but
YanıtlaSilI wish to say that this write-up very compelled me to try and do it!
Your writing style has been amazed me. Thanks,
quite nice article.
My homepage: anti cellulite treatment
Çok güzel ellerine sağlık canım.Bende Hıngal mantıyı mantilya mutfakta tanımıştım.Çok güzel bir tadı var :)
YanıtlaSil