kıyması için: 350 gr kıyma,1 adet soğan,tuz,karabiber,1 çay kaşığı kırmızı toz biber
üzeri için: sarımsaklı yoğurt, 2yemek kaşığı tereyağı ve 1 yemek kaşığı biber salçası
YAPILIŞI: Öncelikle hamuru hazırlayalım.Yumurta tuz ve suyu yoğurma kabuna alalım.Ununu koymadan elimizle yumurtalar dağılana kadar karıştıralım.Sonra yavaş yavaş unu ekleyerek sert bir hamur yoğuralım.Mantı hamuru biraz sert olmalı ve iyice özleşene kadar yoğurulmalı.Bu ölçüden ben portakal büyüklüğünde 4 beze yaptım.Bezeleri en az 5-10 dk dinlendirelim.Bu arada kıymayı hazırlayalım.Soğanları minik küpler halinde doğrayıp tuzunu ve baharatlarını katalım.Kıymayı elimizle biraz yoğuralım.
- Yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi hamuru açıp kare kare keselim.
- Daha sonra içine kıyma harcını koyalım.
- Dört ucundan birleştirerek kapatalım ve hafif unlanmış tepsiye dizelim.
- Tencereye suyu koyalım ve kaynamaya bırakalım.Kaynayan suya tuzunu ilave edelim.Daha sonra mantıları da ilave edip pişmeye bırakalım.Zaten çabucak pişiyor.Fazla pişirirseniz eğer erir ve dağılır.
- Piştikten sonra suyun içinden bir kevgir yardımıyla alıp servis edeceğimiz tabaklara koyalım.İlk sıcaklığı çıkınca üzerine sarımsaklı yoğurt ve tere yağında hazırladığımız salça sosunu üzerine gezdiriyoruz.
Güzel olmuş elinize sağlık
YanıtlaSilteşekkürler...
SilEllerine sağlık Şulecim ben de böyle severim mantıyı. ne kadar lezzetlidir kim bilir. ellerine sağlık. afiyet olsun! :)
YanıtlaSilOldukça lezzetliydi :) Çok teşekkürler ablacım.sevgilerimle...
Siltam on numara yıldız olmus elıne sağlık
YanıtlaSilTeşekkürler Selma abla :) sevgilerimle...
SilOoo ellerine sağlık, enfes görünüyor. Çok severim ben de mantıyı. Biz de büyükçe yaparız ama üçgen kapatırız. Bol kıymalı olur aynı senin yaptığın gibi. Çok lezzetlidir eminim. Sevgiler.
YanıtlaSilteşekkürler Denizcim.Evet öyle de yapılıyor.Bizde ona hıngel denir.Patatesli de olur.Tarifim var mantılara bakabilirsin.Sevgilerimle canım...
Silellerine sağlık şulecim.muhteşem görünüyor. afiyet olsunn
YanıtlaSilTeşekkürler canım :)
SilAh olsada yesek simdi nefis bir yemektir ama ben pek yapmiyorum, nadir diyelim,ama cocuklar cok seviyorlar! Eline saglik seninde...
YanıtlaSilAynen Serpilcim.Benim kızlar da çok seviyor.Hatta eşim öyle bir tabakla filan hiç doymuyor.Ben de sık sık değil ama nadirde olmayacak şekilde arada yapıyorum.Fazla yapıp dondurucuya koymak en güzeli.Öyle yapıyorum ben de.
SilTeşekkürler canım sevgiler...
Eline sağlık canım benim Harika olmuş.sevgiler..
YanıtlaSilTeşekkürler Semacım :) sevgiler...
SilBizde çok etli yapmazlar. Daha çok peynirli olur.kastamonuda kaldığım dönemde küre mantısını çok severdim.oda aynen senin yaptıgin gibi oluyor sonrasında tepsiye dizip fırında kızartılıyordu.pişirmezlerse buzluga atıyorlardi .dışarda da hemen bozulmuyordu.senin mantıyı görünce aklıma geldi. Nefis nefis olmuş Şule cim bende çok severim. Ellerine sağlık.
YanıtlaSilAaa ne güzel.O peynirli olandan Kırgızlar da yapıyor.Ben de burada öğrendim.Yuvarlak kesip yarım ay şeklinde kapatıyorlar.İnşallah kısmet olursa yapıp koyacağım ondan da.Evet benim yaptığımda aslında fırında kızartılabilir.Ama eşim öyle istemediği için ben donduruyorum.
SilGüzel yorumun için teşekkürler.Sevgilerimle...
Muazzam bir goruntu sule bayildim ben buna ..emegine saglik hayatim..:-)
YanıtlaSilTeşekkürler Arzucum.Sevgilerimle canım...
Silhocam yine döktürmüşsünüz güzel yemekleri. Eşim bayılır mantıya. Hem çocuk, hem bu nasıl yapıyorsunuz bunları. Süper anne süper eş.
YanıtlaSilAy ay iltifatın için çook teşekkür ederim Nihalcim. O senin güzel düşüncen.Aynen canım. Başta eşim olmak üzere kızlarımda mantıya bayılır.Yapıyorum işte bende,Onların bayıla bayıla yemeleri çok hoşuma gidiyor :)
Silsevgilerimle canım...
Hemserim ne guzel de yapmis, ne guzel de anlatmis :) ellerine saglik canim benim
YanıtlaSilSağol canım benim.Sevgilerimle...
YanıtlaSilşule hanım acaba sizin oralar bizim oralarla aynı olabilir mi
YanıtlaSilben erzurumluyum aynen bizim mantıya benzettim.
ben sizi yeni buldum artık takipçinizim
sevgiler istanbuldan canan.
Evet Canan hanım,Erzurumluyum.Doğru tahmin:) Teşekkür ederim.Güzel yorumlarınızı her zaman bekliyorum.Ayrıca ben de İstanbul da oturuyorum.Ama şu an Bişkekteyiz.5 yıllık görev süremiz yaza bitiyor ve temelli dönüyoruz inşallah.sevgi ve selamlarımla...
Silo zaman tekrar merhaba sevgili hemşerim
YanıtlaSilallaha emanet olun