1,5 su bardağı süt
yarım şişe soda
yarım su bardağı sıvıyağ
1 tane yaş maya
1 yemek kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
aldığı kadar un
üzeri için: yumurta
Arasına sürmek için: sıvıyağ
İç harcı için:
4-5 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı tereyağı ve 2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı tuz
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz
Yapılışı:
- Öncelikle sütü ısıtalım.(Sıcağa yakın olmalı.)
- Süt, sıvıyağ, şeker, tuz, soda ve mayayı karıştırıp unu ekleyerek kulak memesi kıvamında bir hamur elde edelim ve mayalanmaya bırakalım.
- Hamur mayalanırken bu arada iç harcını hazırlayalım.
- Tavaya unu ve yağı koyup tuzunu da ekleyerek kokusu çıkana ve rengi hafif dönene kadar kavuralım.Altını kapatıp içine ceviz ekleyelim ve karıştırıp soğumaya bırakalım.
- Mayalanan hamurdan orta büyüklükte bezeler yapalım
- Oklavayla ve un yardımıyla açılabildiği kadar incecik açalım
- Açılan yufkaya bir kaşık yardımıyla her tarafına gelecek şekilde sıvı yağ serpelim,elle her tarafına dağıtalım
- Karşılıklı iki taraflı kapatılır kare şekli elde edilir.
- Ortasına hazırlamış olduğumuz cevizli unlu harç ilave edilir
- Bütün kenarlar ortada birleştirilir ve bohça şekli verilir.
- Tüm bezelere aynı işlem uygulanır ve tepsiye dizilir.
- Tepsiye koyduğumuz bohça şeklindeki hamurun üzerine elimizle biraz bastırarak inceltip kare şekline getirelim ve üzerine yumurta sürelim.
- Bir kaç yerine çatal batıralım ki çok kabarmasın.Bu işlemi mutlaka yapalım.
- Önceden ısıttığımız 200 derecelik fırında kızarana kadar pişirelim.
Afiyet olsun...
Şule bizim buralarda bilinmez kete ama adana da baya ünlü...Ben gittikce yiyorum..Çok güzel oluyor...Ama kendim yapabilirmiyim bilmiyorum..:))Ellerine sağlık.
YanıtlaSilDenemeye değer bence canım.Sen beceriklisin yaparsın diye tahmin ediyorum.Güzel yorumun için teşekkürler,sevgiler...
YanıtlaSilLezzet dolu bir blog... bana da beklerim :) http://mutfakhazinem.blogspot.com.tr/
YanıtlaSil