26 Mart 2013 Salı

Etli Lahana Dolması ve Lahana yapraklarından en kolay nasıl ayrılır?


Sevgili hanımlar,malumunuz lahana yavaş yavaş biterken bu tarifimi de daha fazla geciktirmek istemedim.Çoğunlukla her evde yapılan ve sevilen bir dolma çeşididir.Sunumumu ev yapımı kaymaklı yoğurtla yapmıştım.Ev yapımı yoğurdu merak edenler EV YAPIMI DOĞAL ÜRÜNLER kategorisine bakabilirler.Aslında buradaki asıl amacım lahanayı yapraklarından en kolay nasıl ayıklayabiliriz'i anlatmak.Resimlerde de gösterdiğim gibi şimdi size aşamalarıyla nasıl yaptığımı anlatayım: 


1.aşama: Öncelikle lahananın alt kısmını kesip içini bir kaşık yardımıyla iyice oyun.
2.aşama: Hem o çıkan içleride salata yapımında kullanabilirsiniz.Ben öyle yapmıştım.
3.aşama: Lahananın sığacağı büyüklükteki bir tencereye haşlama suyunu koyun ve su kaynayınca lahanayı olduğu gibi içine oturtun.
4.aşama: Altı yumuşayan lahanayı kevgir yada büyük kaşıklar yardımıyla diğer tarafını çevirip pişmesini sağlayın.Merak etmeyin alt tarafı yumuşadığı için kolayca dönecektir.Bakın nasıl rengi dönmüş ve pişmiş.
5.aşama: Eveeet.Artık lahanamız tamamen oldu.Bakın yapraklarından nasıl da kolayca ayrılıyor.Hem de hiç zarar görmeden ve yırtılmadan.  

İşte bitti.Nihayet yapraklarımızı ayıkladık.Lahana dolması yapmak biraz zahmetli ama olsun.Lezzetine değer diimi? Şimdi geleyim iç malzemesinin ve pişirmesinin tarifine:

İÇ MALZEMESİ:
300 gr orta yağlı kıyma
1 çay bardağı pirinç
2 tane orta boy soğan
3 diş sarımsak
yarım demet maydonoz
1 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı yumuşamış tereyağı
tuz,kara biber,pulbiber,kuru nane çok az kimyon

YAPILIŞI: Tüm malzemeleri elinizle iyice yoğurun.Lahana yapraklarınızı istediğiniz gibi sarabilirsiniz.Ben birazını üçgen birazını da kalem şeklinde sardım.Üzerine su,sıvıyağ ve biraz da domates ve biber salçasıyla hazırladığınız sosu döküp pişmeye bırakın.
Not:Benim eşim bol kıymalı az pirinçli sevdiği için ben pirincini az koyuyorum.Siz dilerseniz daha fazla koyabilirsiniz.

18 yorum:

  1. valla canım çekti.. hatta şöööyle üzerine yogurt olsa ben de afiyetle yesem.. hatta benim henüz susam büyüklüğünde olan bebegimin de canı çekti :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ah canım yaa keşke yapabilseydim sana.ÇOOK sevindim bebek haberine.hadi hayırlısı.Rabbim tamamına erdirsin.sevgiler.

      Sil
  2. Eline emegine saglik yapmasi zahmetli yemesi keyifli

    YanıtlaSil
  3. Artık bizim buralarda lahananın mevsimi geçmek üzere.burada da çok yapılıyor bu dolmadan adı dolma değil ama lahana köftesi diyorlar.bende çok severim.hem etlisini hem zeytinyaglısını.ellerine sağlık.yine doktürmüşsün maşallah.sevgilerimle

    YanıtlaSil
  4. Harika bir paylaşım olmuş.Eline yüreğine sağlık canım.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. Kendi siteme bile bakamaz oldum ki canım :(
    Yüreğim bu durumdan öyle rahatsız ki, şuan bile bilgisayarda önemli bir işim olduğu için açtım bilgisayarı.
    O arada biraz nefes almak için dostlardan enerji alayım dedim.
    Buarada lahana dolmasını her öğün yiyebilirim, öyle çok severim.
    Ellerine yüreğine sağlık.
    Sevgi ve muhabbetlerimle...

    YanıtlaSil
  6. sağol canım çok teşekkürederim.anlıyorum.kolay gelsin,sevgiler.

    YanıtlaSil
  7. Ben ilk defa görüyorum lahanın öyle haşlandığını aslında ne kadar da mantıklı :)
    Ellerine sağlık, nefis görünüyor..

    YanıtlaSil
  8. Yine zor bir yemeği kolayca anlatmışsınız :)
    ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aslında gözünde büyütenleri korkutmamak için kolay ama anlaşılır biçimde anlatmaya çalışıyorum.yemek yapmak bir zevk:)

      Sil
  9. Lahana sevilen bir bitki dolmasıda çok sevilir elinize sağlık nefis olmuş bu pratik bilgide iyi oldu paylaştığınız

    YanıtlaSil
  10. Ah ah yapması zahmetli ama yemesi bi okadar lezzetli ellerine sağlık görüntü de iştah kabartıcı hemen yapıcam inşallah.

    YanıtlaSil
  11. Güzel yorumun için sağol.O zaman şimdiden kolay gelsin.

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...